Υπάρχουν φορές που οι δικαστές, χωρίς να ξεπερνούν τον νόμο που υπηρετούν, πορεύονται με γνώμονα την ανθρωπιά και την ευαισθησία και σε συνδυασμό με τα επιτεύγματα της ιατρικής επιστήμης καταφέρνουν να δώσουν «λύση ζωής» στους ανθρώπους που προσφεύγουν ενώπιόν τους. Τα φώτα της δημοσιότητας δεν στρέφονται πάντα στις υποθέσεις αυτές. Τα διάδικα μέρη δεν είναι συνήθως κάποιοι «επώνυμοι». Οι αποφάσεις που εκδίδονται όμως, πέρα από τον νομολογιακό τους χαρακτήρα, αποτυπώνουν το ανθρώπινο πρόσωπο της Δικαιοσύνης.
Η ΑΠΟΦΑΣΗ. Σε αυτές τις συντεταγμένες κινήθηκαν οι δικαστές του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Πατρών (Τμήμα Εκουσίας Δικαιοδοσίας), οι οποίοι πριν από λίγο καιρό με την απόφασή τους επέτρεψαν σε ένα ζευγάρι να προχωρήσει τις διαδικασίες της παρένθετης μητρότητας, παρά το γεγονός ότι η σύζυγος είχε συμπληρώσει το 50ό έτος της ηλικίας της και ως εκ τούτου δεν πληρούσε την τυπική προϋπόθεση που θέτει ο σχετικός νόμος. Αξίζει να σημειωθεί ότι η νομοθετική ρύθμιση που ορίζει τις διαδικασίες για την παρένθετη μητρότητα με δικαστική άδεια προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι η αιτούσα η οποία επιθυμεί, αλλά για ιατρικούς λόγους αδυνατεί να κυοφορήσει, δεν πρέπει να έχει υπερβεί την ηλικία της φυσικής ικανότητας αναπαραγωγής, η οποία ορίζεται κατ’ αρχήν στο 50ό έτος.
Οι δικαστές όμως, που πήραν στα χέρια τους και έκριναν την αίτηση της 54χρονης γυναίκας, η οποία μαζί με τον σύζυγό της είχαν ακολουθήσει πιστά όλα όσα προβλέπονται από το Αστικό Κώδικα και τον Κώδικα Δεοντολογίας Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, ξεπέρασαν με το σκεπτικό τους τον σκόπελο της ηλικίας της μέλλουσας μητέρας. Οπως προκύπτει από το σκεπτικό της απόφασής τους, ερμήνευσαν το δικαίωμα στην αναπαραγωγή μέσα από το πρίσμα συνταγματικών διατάξεων επισημαίνοντας ότι: «Δεν πρέπει να παραβλέπεται το δικαίωμα του ατόμου στην αναπαραγωγή ως έκφανση του δικαιώματος ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας. Μολονότι λοιπόν, η 54 ετών αιτούσα αδυνατεί κυοφορήσει, ευρίσκεται ακόμη σε φυσική ηλικία αναπαραγωγής.
Επομένως, η ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή με τη μέθοδο της παρένθετης μητρότητας δεν εμποδίζεται στην προκειμένη περίπτωση από το γεγονός ότι η ηλικία της αιτούσας υπερβαίνει κατά τέσσερα έτη το προβλεπόμενο από τη διάταξη του άρθρου 41 του Ν. 3305/2005 ανώτατο όριο των πενήντα ετών».
Οι δικαστικοί λειτουργοί προσέγγισαν την υπόθεση ουσιωδώς και δεν σταμάτησαν στη στενή ερμηνεία του νόμου και στην έκδοση μιας τυπικής απόφασης. Στάθμισαν όλα τα δεδομένα και αποφάνθηκαν ότι η γυναίκα που ζητούσε την άδειά τους μπορούσε να ανταποκριθεί στον ρόλο της μητρότητας.
ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ. Στο παρελθόν εξάλλου η ίδια γυναίκα είχε χάσει το μοναδικό παιδί που είχε αποκτήσει και δεν μπορούσε λόγω προβλημάτων υγείας να ξαναγίνει μητέρα. Το δώρο αυτό προσφέρθηκε να της το χαρίσει μία φίλη της, η οποία είχε αποκτήσει δύο παιδιά και στην υπόθεση αυτή θα ήταν η παρένθετη μητέρα. Ετσι, αφού είχαν τηρηθεί και με το παραπάνω όλες οι προϋποθέσεις του νόμου, οι δικαστές δεν στέρησαν από τη γυναίκα την επιθυμία της να ξαναγίνει μητέρα με τη μέθοδο της παρένθετης μητρότητας.