Στα 15 του, µόλις πριν από 5 χρόνια δηλαδή, κόντεψε να πνιγεί στη θάλασσα. Ηταν µια εµπειρία που άλλαξε τον τρόπο σκέψης του Στέφανου Τσιτσιπά. Το τένις έγινε όλη του η ζωή. Εγγονός του µεγάλου σοβιετικού ποδοσφαιριστή Σεργκέι Σαλνίκοφ, γιος της Τζούλιας, πρωταθλήτριας του τένις, και του Απόστολου, προπονητή τένις, έµαθε να κερδίζει. Πατρίδα του είναι το ταλέντο και η αφοσίωσή του. Ας µην είµαστε εθνικά υπερήφανοι. Ας είµαστε χαρούµενοι.
Ηταν η πρώτη του µέρα στην τάξη ως δασκάλου. Ο Αγγελος Πατσιάς στηρίχθηκε στον µύθο του Πλάτωνα. «Βγείτε απ’ τη Σπηλιά» ήταν το σύνθηµα που υιοθετήθηκε στο δηµοτικό σχολείο του Φουρφουρά στην Κρήτη. «Σχολείο της Φύσης και των Χρωµάτων» το µετονόµασαν. Αρκετά χρόνια µετά, ο δραµινός δάσκαλος προετοιµάζει, στη Θεσσαλονίκη πια, το Bing Bang School, ένα εναλλακτικό δηµοτικό σχολείο. «Δεν στοχεύουµε µόνο στη γνώση, αλλά και στη διασκέδαση και στο παιχνίδι. Θέλουµε µέσα από καθετί που λέµε και πράττουµε να µπορούν τα παιδιά να εκφράζουν τη σκέψη και τα συναισθήµατά τους».
Παιδί 11 ετών φεύγει από το Αφγανιστάν. Φθάνει στο Ιράν, κρατείται σε στρατόπεδο, εξευτελισµοί, βασανισµοί, πιάνει δουλειά σε οικοδοµή. Δεν αντέχει, φεύγει για την Ευρώπη. Φθάνει στην Ελλάδα, θέλει να σπουδάσει, δουλεύει και πάλι οικοδοµή, νυχτερινό σχολείο, ρατσιστική βία, τµήµα µαγειρικής του ΟΑΕΔ. Αρχίζει να ονειρεύεται. Μια ιστορία όπως χιλιάδες, αυτή του Ζαχίρ. Μια συγκλονιστική ιστορία. Που τώρα πια στην Ελλάδα µπορείς να ακούσεις τυχαία µόνο σε διαγωνισµό µαγειρικής.
Ενα ανάχωµα στο brain drain, τη φυγή χιλιάδων ελλήνων επιστηµόνων στο εξωτερικό. Αυτό θέλει να πετύχει ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, ο 37χρονος καθηγητής στο Τµήµα Επιστήµης Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του ΜΙΤ. Με τη δηµιουργία ενός πρότυπου ερευνητικού κέντρου διεθνούς κλάσης για την τεχνητή νοηµοσύνη στην Ελλάδα. Ο κορυφαίος επιστήµονας έγινε παγκοσµίως γνωστός λύνοντας τον γρίφο του Νας. Το πρόβληµα, των ελληνικών πανεπιστηµίων είναι πιο δύσκολο.
«Εάν δεν έρθει η ώρα σου, ούτε ένας γιατρός δεν µπορεί να σε σκοτώσει» λένε µε µαύρο χιούµορ οι Αµερικανοί και η Κατερίνα Βρανά, το επιβεβαιώνει. Η διάσηµη stand up κωµικός πέρασε µια πολύ σοβαρή περιπέτεια µε την υγεία της και τώρα από το αµαξίδιο µε το οποίο κινείται, αποφάσισε να κάνει πλάκα µε όλα αυτά: τη ζωή, τον θάνατο, τους γιατρούς, τα προβλήµατα στην οµιλία της. «Staying alive» («Σχεδόν πέθανα») λέγεται η παράστασή της που ξεκινά στο Μικρό Παλλάς. Καλά τα αστεία µε τη ζωή. Καλύτερα όµως εκείνα µε τον θάνατο.
«Αν έβλεπες πριν 13 χρόνια την πρώτη του ταινία, την “Κινέτα”, θα νόµιζες ότι ο Γιώργος Λάνθιµος είναι ο λιγότερο πιθανός. Ο λιγότερο πιθανός να θεωρείται σήµερα από τους πιο καταξιωµένους σκηνοθέτες στην Ευρώπη». Αυτά έγραφε πρόσφατα στην «Guardian» γνωστός δηµοσιογράφος, αναγνωρίζοντας την αξία του σκηνοθέτη της ταινίας «The favourite» που έλαβε 10 υποψηφιότητες για τα Οσκαρ. Πατρίδα του είναι το ταλέντο και η αφοσίωσή του. Ας µην είµαστε εθνικά υπερήφανοι. Ας είµαστε χαρούµενοι.