Σας έχω σήμερα εικόνα για το πώς είδαν τη Συμφωνία των Πρεσπών στην Κύπρο. Εχει σημασία αφού το επόμενο διάστημα φαίνεται ότι θα έχουμε εξελίξεις και στο Κυπριακό. Εχω την εικόνα λοιπόν ότι η συνισταμένη των απόψεων δεν είναι θετική. Κυρίως ο κόσμος έχει την ανησυχία πως η αντιμετώπιση στο Σκοπιανό δίνει δείγματα στο πώς η Ελλάδα προτίθεται να χειριστεί το Κυπριακό. Κάποιοι λένε ότι «θα μας ξεπετάξουν» όπως τη Μακεδονία. Οι πολιτικοί τηρούν αποστάσεις του τύπου «σεβαστή η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης» και τέτοια, πλην των ακροδεξιών που φωνάζουν ότι «ξεπουλήθηκε». Εννοείται πως κανείς δεν αναφέρεται στο ζουμί της υπόθεσης και στην εθνική γραμμή, στα άρθρα της Συμφωνίας. Διαβάζουν, κοινώς, πιο χοντροκομμένα τις εξελίξεις. Ο κόσμος πάντως δεν είναι ευχαριστημένος. Επίσης θυμίζω ότι ο Νίκος Αναστασιάδης είχε κάνει προεκλογικά δήλωση: «Το όνομα δεν έχει σημασία. Δεν θα είχα αντίρρηση, αν ήθελαν να λέγονται και Βόρεια Ελλάδα, αρκεί να διασφαλίζονται τα εθνικά συμφέροντα και να εξευρεθεί ο τρόπος να ξεπεραστούν οι πρόνοιες του Συντάγματος των Σκοπίων, που μιλούν για αλυτρωτισμό» – άρα εκείνος είναι πιο κοντά στη Συμφωνία…
Καταλύτες
Αν σας διαφεύγει ως πληροφορία, η Κατερίνα Παπακώστα ηγείται κόμματος. Λέγεται Νέα Ελληνική Ορμή και μάλιστα συνεδρίασε χθες, δεν ξέρω πραγματικά με πόσα μέλη και σε τι συλλογικά όργανα. Πάντως βρήκα ενδιαφέρον πως το ΝΕΟ στήριξε τη Συμφωνία των Πρεσπών, δηλαδή μιλάμε για την ψήφο της Παπακώστα (που πάντως είχε κοψοχολιάσει το Μαξίμου). Το ίδιο το κόμμα θεωρεί, μάλιστα, πως συνέβαλε και σε αυτήν. Στη συνεδρίαση, ειδικότερα, τονίστηκε ότι «η συμβολή της Νέας Ελληνικής Ορμής στην προσπάθεια βελτίωσης της Συμφωνίας υπήρξε καταλυτική, δεδομένου ότι ήδη από τις 20 Οκτωβρίου 2018 το ΝΕΟ είχε προτείνει την προσυπογραφή Ερμηνευτικής Δήλωσης, αναφορικά με: α) τη Γλώσσα της γειτονικής χώρας, η οποία δεν αφορά την αρχαία μακεδονική, αλλά ανήκει στην οικογένεια των σλαβικών γλωσσών και β) την Εθνότητα, η οποία θα αφορά την ιθαγένεια και μόνο». Αρα δεν θα δρέψει μόνον ο Νίκος Κοτζιάς τις δάφνες της Συμφωνίας.
Ψηφίσματα
Εκτός από τους δήμους της Βόρειας Ελλάδας που σχεδόν όλοι κατέθεσαν ψήφισμα κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενδιαφέρον υπήρξε και στο Λεκανοπέδιο. O Δήμος Πειραιά κάλεσε τους βουλευτές να την καταψηφίσουν, ενώ από την άλλη υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών τάχθηκε ο δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης. Μάλιστα μαθαίνω πως μπλόκαρε το ψήφισμα που είχε κατέβει. Αν αναρωτιέστε πάντως πού πρόσκειται, να πω ότι είναι ανεξάρτητος πασοκογενής, ενώ οι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στον εκεί δήμο έχουν τους δικούς τους υποψήφιους.
Νέο αφήγημα
Από Δευτέρα το Μέγαρο Μαξίμου θα πάει αλλιώς – και με ανασχηματισμό βέβαια. Ο κατώτατος μισθός και η Εφη Αχτσιόγλου θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της νέας ρητορικής και δράσης, αφού δεν είμαι βέβαιος πως ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πάει στις εκλογές με σημαία του τη Συμφωνία των Πρεσπών. Θα προτιμούσε τη λεγόμενη κοινωνική πολιτική. Αστε που το επιθυμούν διακαώς και οι συριζαίοι βουλευτές της Βόρειας Ελλάδας.
Μεταγραφές γιοκ
Οι κατάσκοποί μου στη Βουλή, μου μετέφεραν χθες πως υπήρξε μια έντονη φημολογία για μεταγραφές στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των εναπομεινάντων Ανεξάρτητων Ελλήνων, των Δημήτρη Καμμένου και Νίκου Νικολόπουλου. Πάντως εγώ δεν το βλέπω. Ο πρώτος εξάλλου μιλάει παντού για τις ευθύνες του προέδρου των ΑΝΕΛ στο γεγονός πως δεν μπλόκαρε έγκαιρα τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ο δεύτερος επίσης δεν δείχνει διάθεση να συνεργαστεί με τον Πάνο Καμμένο. Η δυστοκία, μου λένε, κρατάει στους ΑΝΕΛ τον Θανάση Παπαχριστόπουλο, τουλάχιστον έως και την κύρωση από την ελληνική Βουλή του πρωτοκόλλου ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.
Εκεί στον Νότο
Να σας πω ότι στα νότια της Αθήνας η μάχη στις εθνικές κάλπες θα είναι έντονη. Από Νέα Δημοκρατία κατεβαίνουν οι: Δένδιας, Βούλτεψη, Κυρανάκης, Αννα Καραμανλή, Βασίλης Σπανάκης, Γαϊτάνης, Χατζηδάκης (ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου), Σταυριανουδάκης, ο πρόσφατα μεταγραφείς Χάρης Θεοχάρης, η Ντόρα Πάλλη, ο μετεωρολόγος Καλλιάνος και ακούγεται και για τον Ψαριανό – αν τελικά συνεργαστεί με τη ΝΔ. Από ΣΥΡΙΖΑ θα κατέβουν οι Νίκος Παππάς, Φωτίου, Μπαλάφας, Βασιλειάδης και κλειδώνει και ο Νίκος Ξυδάκης. Θα επανέλθω.
Εμπόδιο για τη ΝΔ
Παράπονα και δυσφορία από τη Λαϊκή Ενότητα για όλες τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, που είτε δεν την καταγράφουν είτε της δίνουν μικρά ποσοστά. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης έχει άλλη εικόνα, όπως λέει στους συνομιλητές του, και μάλιστα το κόμμα του οποίου ηγείται κάνει και δικές του μετρήσεις. Πάντως, αυτό που λένε από τη μεριά της Πλατείας Κάνιγγος (εδώ είναι η έδρα της ΛΑΕ) είναι πως η είσοδός τους στη Βουλή θα είναι εμπόδιο για την αυτοδυναμία της ΝΔ, οπότε φαντάζεστε ποιον κι εκείνοι βγάζουν πως έχει προβάδισμα.
«Αποδεικνύεται πόσο μακριά από την πραγματικότητα είναι το αφήγημα ότι επρόκειτο για σικέ διαζύγιο. Προκύπτει ότι οι ιδεολογικές διαφορές ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που καλύπτονταν από τον συμφωνημένο στόχο για την έξοδο από τα Μνημόνια δεν μπορούν να καλυφθούν πια. Δεν έχουμε να φοβηθούμε για τίποτα. Ολα τα γνωρίζει ο κ. Καμμένος κι όλα είναι καθαρά. Δεν θέλουμε εχθρική αντιπαράθεση μαζί του. Δεν μας αφορούν οι κατηγορίες του, γιατί μιλάμε με πολιτικούς όρους».
Γιώργος Κατρούγκαλος
Δεν σε φοβάμαι πια, δεν σε φοβάμαι…