Την περασμένη Δευτέρα έκλεισε επί της ουσίας οριστικά και με… σφραγίδα που λέμε ο κύκλος του Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ και του Παναθηναϊκού. Οχι πως είχε ανοίξει ποτέ, αλλά όλες οι εμφανίσεις και οι δηλώσεις για τα – πολλά – εκατομμύρια που θα έβαζε στα ταμεία του Παναθηναϊκού αποδείχτηκαν πως ήταν ένα μεγάλο ψέμα.

Ολα αυτά ανήκουν στον παρελθόν και πλέον στον Παναθηναϊκό κοιτάζουν τι θα γίνει από εδώ και στο εξής. Πώς θα πορευτούν, με τι χρηματοδότηση, με ποια… όπλα θα διεκδικήσουν την άδεια προκειμένου να μην αντιμετωπίσει ο σύλλογος παρόμοια με τα περσινά προβλήματα. Και φυσικά να ξεκινήσει το επόμενο πρωτάθλημα από το μηδέν και όχι με μείωση βαθμών όπως συνέβη φέτος.

Το αγκάθι

Τι πρέπει να κάνει ο Παναθηναϊκός για να μην αντιμετωπίσει αυτή τη φορά προβλήματα παρόμοια με τα περσινά; Τα κριτήρια είναι τρία και τουλάχιστον στα δύο απ’ αυτά δεν θα υπάρξει πρόβλημα.

Το πρώτο είναι η εξόφληση των ποδοσφαιριστών του ρόστερ για όλο το 2018. Κάτι που έχει γίνει ήδη. Ο Παναθηναϊκός όφειλε μέχρι 31 Μαρτίου να έχει εξοφλήσει και τη δόση του περασμένου Δεκεμβρίου στους ποδοσφαιριστές, κάτι που έγινε πριν από λίγες μέρες. Αρα αυτό ξεπεράστηκε, με τον Γιάννη Αλαφούζο να τηρεί την υπόσχεση που είχε δώσει στον Νίκο Νταμπίζα, με τον τελευταίο μάλιστα να το εγγυάται στους παίκτες. Φάνηκε συνεπής ο Αλαφούζος στις πράξεις του, φάνηκε συνεπής και ο Νταμπίζας στα λόγια του απέναντι στους ποδοσφαιριστές.

To δεύτερο κριτήριο έχει να κάνει με οφειλόμενα του συλλόγου προς πρώην παίκτες ή προπονητές. Κι εδώ είναι το μεγαλύτερο… αγκάθι για τη διοίκηση του Παναθηναϊκού, καθώς θα πρέπει είτε να εξοφλήσει, είτε να υπογράψει διακανονισμούς με τους πιστωτές μέχρι τις 31 Μαρτίου, ώστε να τους βάλει μέσα στον φάκελο για να μην αντιμετωπίσει προβλήματα.

Είναι αλήθεια πως σε σχέση με πέρυσι στο αντίστοιχο διάστημα, η κατάσταση φέτος είναι πολύ καλύτερη. Ο Παναθηναϊκός πληρώνει, εξοφλεί, τηρεί διακανονισμούς και με αργά αλλά σταθερά βήματα μειώνει το χρέος του και προχωρά προς την οικονομική εξυγίανση. «Ματώνοντας» παράλληλα σε άλλα ζητήματα, όπως το αγωνιστικό, στο οποίο το μπάτζετ έχει πέσει σε ιστορικό… χαμηλό.

Γιατί υπάρχουν αγκάθια; Διότι ακόμα υφίστανται παλιές… αμαρτίες που ταλαιπωρούν τον Παναθηναϊκό. Οπως αυτή του Λαουτάρο Ρινάλντι, στον οποίο επιδικάστηκαν 530.000 ευρώ, με τον Αργεντινό να κάνει έφεση και να ζητάει επιπλέον 90.000 ευρώ (620.000 στο σύνολο). Στον Παναθηναϊκό θα περιμένουν και την εκδίκαση της έφεσης ώστε να ξεκινήσουν συζητήσεις με την πλευρά του παίκτη για διακανονισμό. Αν ο Ρινάλντι δεν συμφωνήσει, τότε ο Παναθηναϊκός οφείλει έως 31 Μαρτίου να τον εξοφλήσει, ώστε να μην έχει πρόβλημα με τον φάκελο. Το ίδιο ισχύει και με τον Στραματσόνι, στον οποίο επίσης οφείλονται χρήματα, ενώ μεγάλο είναι το ποσό που οφείλεται στον… Εκι Γκονζάλες! Οι (πολλές) υπόλοιπες υποθέσεις έχουν μπει σε μια σειρά, με τον Παναθηναϊκό να τηρεί έως τώρα τους διακανονισμούς που έχει υπογράψει.

Οσον αφορά το τρίτο σκέλος για να εξασφαλίσει άδεια ο Παναθηναϊκός, είναι το πλάνο βιωσιμότητας που πρέπει να παρουσιάσει εν όψει της επόμενης σεζόν. Ενα πλάνο που πρέπει να αποδεικνύει ότι η ΠΑΕ δεν θα αντιμετωπίσει οικονομικό πρόβλημα για να… ζήσει, πως δεν θα κινδυνεύσει με χρεοκοπία και φυσικά θα πληρώνει στην ώρα του. Δεδομένα ο Παναθηναϊκός θα παρουσιάσει το πλάνο βιωσιμότητας, βάζοντας μέσα έσοδα από χορηγούς, τα λειτουργικά έξοδα που έχουν μειωθεί στο ελάχιστο, το χαμηλό του μπάτζετ κ.ά. που οδηγούν στο να περάσει και αυτό το εμπόδιο.