Αν και έχουν περάσει μόλις λίγοι μήνες από τις δύο πρώτες αναμετρήσεις τους, τον περασμένο Οκτώβριο και Νοέμβριο, έχουν αλλάξει τόσο πολλά.

Και όμως το σημερινό (17.30, ΕΡΤ2) ντέρμπι της 15ης αγωνιστικής μεταξύ ΠΑΟΚ και ΑΕΚ στο Παλατάκι δεν παύει να είναι ένα εξαιρετικά ελκυστικό παιχνίδι, το οποίο θα συγκεντρώσει το ενδιαφέρον τόσο του κόσμου που θα βρεθεί στις εξέδρες στο κλειστό της Πυλαίας, όσο και αυτών που θα παρακολουθήσουν το παιχνίδι τηλεοπτικά.

Στο παιχνίδι του πρώτου γύρου, μόλις τη δεύτερη αγωνιστική (13/10), οι δύο ομάδες συναντήθηκαν στο ΟΑΚΑ αλλά ήταν μια άνιση μάχη.

Υπό… πίεση

Η ΑΕΚ και ο νέος τεχνικός της Λούκα Μπάνκι βρίσκονταν υπό μεγάλη πίεση καθώς είχαν προηγηθεί η ήττα από το Περιστέρι εκτός έδρας στην πρεμιέρα της Basket League και η ήττα από τη Χάποελ Ιερουσαλήμ εντός έδρας στην πρεμιέρα του Basketball Champions League.

Από νωρίς λοιπόν η Ενωση ήταν στα κόκκινα και ο ΠΑΟΚ έμοιαζε με… σάκο του μποξ στα μάτια των παικτών της ΑΕΚ.

Η οποία βρέθηκε από νωρίς στη σεζόν να αντιμετωπίζει μια άχαρη κατάσταση, όσο κι αν αυτή η κατάσταση ήταν φυσιολογική για μια νέα ομάδα και κυρίως με νέο προπονητή και φιλοσοφία.

Οι Θεσσαλονικείς τότε είχαν ταξιδέψει στην Αθήνα χωρίς τρεις πολύ σημαντικούς παίκτες τους, τον Φιλ Γκος, τον Τζαμάλ Τζόουνς και τον Ντιάντε Γκάρετ που απουσίαζαν για διαφορετικούς λόγους.

Μάλιστα ο τεχνικός της ομάδας Ηλίας Παπαθεοδώρου είχε μόλις δέκα ετοιμοπόλεμους αθλητές και δυνατότητα μικρού rotation.

Οι Κιτρινόμαυροι έμοιαζαν με… καρχαρία που μυρίστηκε αίμα και ξέσπασαν πάνω στους αντιπάλους τους (91-71).

Με μόλις δύο λάθη αλλά και 11 επιθετικά ριμπάουντ στο πρώτο μέρος έχτισαν διαφορά 13 πόντων (48-35) από το πρώτο μισό κιόλας του αγώνα και έφτασαν πολύ άνετα στην τελική επικράτηση με τη διαφορά των 20 πόντων μάλλον να κολακεύει τους φιλοξενουμένους.

Με τον Γιαννούλη Λαρεντζάκη και τον Βινς Χάντερ να σημειώνουν από 18 πόντους έκαστος (ο δεύτερος μαζεύοντας και 8 ριμπάουντ).

Δεν είχε περάσει ούτε μήνας (3 Νοεμβρίου) όταν οι ρόλοι αντιστράφηκαν σε ένα πολύ πιο κρίσιμο παιχνίδι, καθώς αυτό ήταν νοκάουτ για τα προημιτελικά του Κυπέλλου.

Στην Πυλαία (όπου θα συναντηθούν και πάλι σήμερα) αυτή τη φορά είχαμε ένα θρίλερ με τον ΠΑΟΚ να επικρατεί τελικά 82-80 (καθώς το τρίποντο του κορυφαίου παίκτη της ΑΕΚ Ράταν Μέις στην εκπνοή βρήκε… σίδερο), να αποκαθηλώνει την κυπελλούχο Ελλάδας και να ετοιμάζεται την άλλη εβδομάδα να διεκδικήσει (στην Κύμη) την πρόκρισή του στον τελικό του Κυπέλλου έπειτα από 20 χρόνια!

Οταν το 1999 είχε κατακτήσει το τρόπαιο στο ΣΕΦ με την ομάδα του Κώστα Φλεβαράκη να νικά στον τελικό την ΑΕΚ του αείμνηστου Κώστα Πολίτη (71-54).

Στο παιχνίδι του Κυπέλλου τον περασμένο Νοέμβριο μπορεί ο Τζαμάλ Τζόουνς με 18 πόντους και ο Φιλ Γκος με 14 να ήταν οι κορυφαίοι, αλλά παίκτες-κλειδιά στην πορεία του αγώνα αποδείχθηκαν οι δύο που θα λείπουν απόψε!

Ο Αγκολέζος Γιανίκ Μορέιρα (13 π., 4 ριμπ. σε εκείνο το παιχνίδι) έλυσε το συμβόλαιό του πριν από λίγες μέρες και πήγε να παίξει στη Βίρτους Μπολόνια, ενώ ο Γιάννης Αθηναίου (10 πόντους, 3 ασίστ τότε) ακολούθησε τον ίδιο δρόμο πριν από τρεις μέρες, αποχωρώντας από τον Δικέφαλο του Βορρά αφού είχε καλή πρόταση από τη Γαλλία.

«Θα δούμε πόσοι θα μείνουμε στο τέλος, αλλά όσοι είμαστε θα δίνουμε πάλι τον καλύτερό μας εαυτό» είχε πει ως προάγγελος εξελίξεων (τα ζει άλλωστε από μέσα) ο τεχνικός του ΠΑΟΚ Ηλίας Παπαθεοδώρου, που κρατάει ακόμα ιδιαίτερα ανταγωνιστική την ομάδα του και αυτό θα προσπαθήσει να κάνει και σήμερα.

Το πρόγραμμα

Αναλυτικά το πρόγραμμα της 15ης αγωνιστικής:

Σήμερα

15.30: Λαύριο – Ρέθυμνο (BL Show και ΕΡΤ Play 1), 15.30: Κολοσσός Ρόδου – Χολαργός (BL Show και ΕΡΤ Play 2), 15.30: Πανιώνιος – Ηφαιστος Λήμνου (BL Show και ΕΡΤ Play 3), 17.30: ΠΑΟΚ – ΑΕΚ (ΕΡΤ2).

Αύριο

17.00: Ολυμπιακός – Κύμη (Cosmotesport 4), 17.00: Περιστέρι – Προμηθέας Πάτρας (ΕΡΤ2).

Δευτέρα

19.00: Παναθηναϊκός – Αρης (Cosmotesport 4).