Η αλλαγή φρουράς στο παγκόσμιο τένις άρχισε από τη Μελβούρνη. Ηταν κάτι που ψιθυριζόταν τους τελευταίους μήνες, ωστόσο τώρα ακούγεται δυνατά. Κι αν η Next Gen του τένις ετοιμάζει τη μεγάλη επίθεσή της προς την κορυφή, το σύνθημα έδωσε στη Μελβούρνη ο Στέφανος Τσιτσιπάς.

Με τα αποτελέσματά του στο πρώτο Γκραν Σλαμ της χρονιάς, δικαιούται τον τίτλο του αρχηγού. Περισσότερο και από τον Σάσα Ζβέρεφ, τον 22χρονο Γερμανό που είναι χαμηλότερα από αυτόν στην παγκόσμια κατάταξη, ήταν ο νικητής στο ATP Finals τον περασμένο Νοέμβριο στο Λονδίνο, ωστόσο στη Μελβούρνη έμεινε πίσω από τον Τσιτσιπά. Αποκλείστηκε στον τέταρτο γύρο. Ο επόμενος που ενδεχομένως να διεκδικούσε την αρχηγία; Ο 21χρονος Αμερικανός Φράνσις Τιαφόε. Ομως, κι αυτός έμεινε στα προημιτελικά. Κατά συνέπεια, ο τίτλος ανήκει στον Τσιτσιπά, ο οποίος έχει και την προτίμηση του… κοινού.

Κερδίζει τον κόσμο

Το παιχνίδι του και κυρίως ο τρόπος που το αντιμετωπίζει έχει γίνει θέμα συζήτησης από αθλητές και αθλήτριες στη Μελβούρνη και δεν υπάρχει παλιός τενίστας που να μην αναφερθεί σε αυτόν με τα πιο κολακευτικά λόγια.

Ο Τσιτσιπάς έχει τον τρόπο να κερδίσει όλο τον κόσμο. Ακόμα και τους… δύσκολους, όπως ο Τζον ΜάκΕνρο. «Αυτός ο μικρός Ελληνας με το μακρύ μαλλί θα είναι η νέα μεγάλη δύναμη του τένις» είπε χαρακτηριστικά ο ΜάκΕνρο, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι η γενικότερη εικόνα του στο γήπεδο του θυμίζει τον εαυτό του!

Απόλυτα σύμφωνος σε ό,τι αφορά την πρωτοκαθεδρία στη Next Gen, δήλωσε και ο Νόβακ Τζόκοβιτς. «Ο Στέφανος είναι ένας από τους πρωτοπόρους στη Next Generation. Εχει παίξει εξαιρετικό τένις σε αυτό το τουρνουά και ο αγώνας με τον Φέντερερ ήταν από τους πιο ποιοτικούς που έχω δει. Του αξίζουν συγχαρητήρια που έπαιξε τόσο καλά και τόσο ώριμα υπό πίεση. Δεν αποτελεί έκπληξη για εμένα που τα κατάφερε, καθώς αγωνίζεται καταπληκτικά τους τελευταίους μήνες» είπε ο Τζόκοβιτς. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Σέρβος αναφέρεται με καλά λόγια στον Τσιτσιπά. Και το καλοκαίρι είχε κάνει ανάλογη τοποθέτηση λέγοντας ότι το μέλλον του τένις είναι σε καλά χέρια.

Με τον Τζόκοβιτς συμφωνεί και ένας από τους θρύλους του τένις, ο Μπόρις Μπέκερ. Χαρακτήρισε το ματς με τον Φέντερερ ως το καλύτερο της διοργάνωσης, ενώ εντυπωσιάστηκε και με τον τρόπο που αντιμετώπισε το κοινό τον Τσιτσιπά.

Αρχικά, η πλειονότητα των θεατών υποστήριξε τον 37χρονο Ελβετό, στη συνέχεια όμως και όσο προχωρούσε το ματς άλλαξε και στο τέλος στήριζε τον Στέφανο. «Δεν είμαι σε θέση να θυμηθώ αν έχει ξανασυμβεί κάτι τέτοιο» παραδέχτηκε ο Μπέκερ.

Οπως το Σάμπρας – Φέντερερ

Η ουσία είναι πως την εξαιρετική παρουσία του 20χρονου πρωταθλητή στο Melbourne Park υποδέχτηκε θερμά και ο διεθνής Τύπος. Μάλιστα οι «Times» του Λονδίνου ήταν αυτοί που «χαιρέτισαν» τη νίκη επί του Φέντερερ, καθώς θυμήθηκαν ένα ιστορικό, παρόμοιο παιχνίδι στο Γουίμπλεντον το 2001. «Αυτή η ελληνική επανάσταση έφερε στη μνήμη την προηγούμενη αλλαγή φρουράς με τη νίκη του Φέντερερ επί του Πιτ Σάμπρας». Ο Φέντερερ ήταν τότε 19 χρονών, νίκησε τον σπουδαίο Αμερικανό και έκανε το πρώτο βήμα για τη σπουδαία καριέρα που ακολούθησε με τα 20 Γκραν Σλαμ.

Στο ρυθμό τής… επανάστασης και η «Gazzetta dello Sport». «Εδώ είναι η επόμενη γενιά» έγραψε μετά τη νίκη επί του Φέντερερ. Οι Ιταλοί «χόρτασαν» από Τσιτσιπά τον περασμένο Νοέμβριο καθώς διοργανώθηκε για δεύτερη φορά στο Μιλάνο το ATP Next Gen Finals και ο 20χρονος Ελληνας κυριάρχησε παίρνοντας το τρόπαιο, ενώ παράλληλα πήρε και το βραβείο ως ο πιο βελτιωμένος παίκτης για το 2018.

Ομως, το BBC υπερηφανεύτηκε πως αυτό είχε υποστηρίξει από τον περασμένο Ιούλιο και το Γουίμπλεντον πως ο Τσιτσιπάς είναι το next big think του τένις. Κι αυτό, όταν είχε αποκλείσει τον Αμερικανό Τζάρεντ Ντόναλτσον στον δεύτερο γύρο της διοργάνωσης. Θυμίζουμε ότι στο Γουίμπλεντον ο 20χρονος τενίστας είχε την καλύτερη παρουσία του σε Γκραν Σλαμ (το 2018), καθώς είχε φτάσει έως τον τέταρτο γύρο.

Εμπνέει

Ενα ξεχωριστό στοιχείο είναι και η περιγραφή του παιχνιδιού που έχουν αναφέρει αρκετές φορές τα διεθνή ΜΜΕ. «Με ωριμότητα και τόλμη» έγραψε η «El Pais», ενώ η επίσης ισπανική «Marca» είναι ακόμα πιο ενθουσιώδης: «Ο Τσιτσιπάς έχει τα όπλα για να νικήσει οποιονδήποτε».

Ομως η ουσία είναι ότι το παιχνίδι του εμπνέει και συνομήλικούς του! Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της Ναόμι Οσάκα. Η 21χρονη από την Ιαπωνία τον περασμένο Σεπτέμβριο κατέκτησε το τρόπαιο στο Αμερικανικό Οπεν της Νέας Υόρκης, νικώντας στον τελικό τη Σερένα Ουίλιαμς. Παρ’ όλα αυτά, στο ματς με τη Σεβάστοβα θυμήθηκε τον Τσιτσιπά στην προσπάθειά της να χαλαρώσει και να κάνει την ανατροπή. «Την προηγούμενη ημέρα είχα δει τον Τσιτσιπά όταν νίκησε τον Φέντερερ. Παρατήρησα πόσο σωστά αγωνιζόταν κόντρα σε έναν τεράστιο αθλητή και τελικά τον νίκησε. Τότε είπα πως θέλω κι εγώ να κάνω το ίδιο. Να νικήσω» δήλωσε η Οσάκα.

Μόνο ο Ζβέρεφ τον συναγωνίζεται στα ίσα

Με την εξαιρετική παρουσία του στο Οπεν της Αυστραλίας, ο Στέφανος Τσιτσιπάς έχει ξεπεράσει όλους τους αθλητές που ανήκουν στην κατηγορία της Next Gen. Μπορεί κάποιοι από αυτούς να έχουν κατακτήσει περισσότερους τίτλους από αυτόν, όπως ο Σάσα Ζβέρεφ, ωστόσο κανένας δεν έχει φτάσει σε ημιτελική φάση Γκραν Σλαμ. Ο μοναδικός που πλησίασε αλλά δεν τα κατάφερε τελικά είναι ο 22χρονος Ζβέρεφ, ο οποίος στο περσινό Ρολάν Γκαρός έφτασε στην προημιτελική φάση. Το ίδιο ισχύει και για τον Αμερικανό Φράνσις Τιαφόε ο οποίος στο φετινό Οπεν της Αυστραλίας αποκλείστηκε στα προημιτελικά από τον Ράφα Ναδάλ.

Από τους υπόλοιπους, ο Ρώσος Κάρεν Κασάνοφ έχει φτάσει τρεις φορές στον τέταρτο γύρο (δύο φορές Γουίμπλεντον και μία Ρολάν Γκαρός), ενώ το ίδιο έχει καταφέρει και ο 22χρονος Κροάτης Γκόρνα Τσόριτς (Αμερικανικό Οπεν).

Να σημειώσουμε επίσης ότι είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον το σχόλιο που κάνει η εφημερίδα «Telegraph» σε θέμα της για τη νέα γενιά του τένις: «Είναι ένας από τους πιο συναρπαστικούς παίκτες που μπορείς να παρακολουθήσεις σε μία διοργάνωση. Η καταπληκτική πορεία του προς τον τελικό του Rogers Cup, τον περασμένο Αύγουστο, έδειξε πόσο μεγάλες δυνατότητες έχει». Θυμίζουμε ότι στην πορεία του για τον τελικό, ο Τσιτσιπάς είχε νικήσει τέσσερις παίκτες της πρώτης δεκάδας, κάτι που δεν είχε πετύχει κανείς στην ηλικία του.