Η γελοιότητα στην πολιτική ζωή της χώρας δεν είναι ένα καινούργιο πράγμα, και όποιος το ισχυριστεί αυτό, να τον καλωσορίσουμε τον άνθρωπο που έφτασε στην ωραία μας Ελλάδα τα τελευταία 24ωρα από μια άλλη χώρα, μια άλλη ήπειρο ή έναν άλλο πλανήτη – ποιος ξέρει!

Οσοι ζούμε ανάμεσά μας πάντως, το έργο το έχουμε ξαναδεί, σαν χιλιοπαιγμένη ελληνική ταινία. Ως εκ τούτου δεν πρέπει, θεωρώ, να μας προξενεί καμία έκπληξη αυτό που εξελίσσεται ανάμεσα στον Καμμένο αρχηγό χωρίς κόμμα και τον πρώην βουλευτή του καμμένου κόμματος Θανάση «είμαι ανέμελος και το δείχνω» Παπαχριστόπουλο.

Ο βουλευτής ο οποίος θα παρέδιδε την έδρα με το που θα ψήφιζε τη Συμφωνία των Πρεσπών, τώρα δεν παραιτείται διότι, όπως διατείνεται, λυπάται τον Καμμένο αρχηγό χωρίς κόμμα, που θα μείνει και επισήμως χωρίς κόμμα, αν ο ίδιος παραιτηθεί. Και τι δηλώνει τώρα; Θα παραμείνει στο κόμμα, μέχρι το ΝΑΤΟ να αποδεχθεί τη Συμφωνία των Πρεσπών και την ένταξη των Σκοπίων σε αυτό, ώστε στο μεταξύ ο Καμμένος πρόεδρος χωρίς κόμμα να βρει έναν τουλάχιστον βουλευτή για να μπορέσει να διατηρήσει την ιδιότητα του πολιτικού αρχηγού!!

Κωμωδία…

Το μαρτύριο της σταγόνας

Η στάση του «αεράτου» θα τον χαρακτηρίσω Παπαχριστόπουλου με προβλημάτισε, οφείλω να ομολογήσω, λιγότερο από εκείνη του Καμμένου αρχηγού χωρίς κόμμα. Ο οποίος αποδέχεται αυτόν τον εξευτελισμό, που είναι της κατηγορίας «δεν είναι φτύσιμο, μια ψιχάλα είναι, και δεν έχω ομπρέλα μαζί μου».

Κλείνει τα μάτια και τα αφτιά σε ό,τι συνιστά η στάση του Παπαχριστόπουλου και σου λέει, εντάξει, μωρέ, δεν έγινε και τίποτε. Δεν έγινε; Ακούστε λοιπόν την καινούργια θεωρία που κυκλοφορεί μεταξύ των βουλευτών του ελληνικού Κοινοβουλίου: ο Παπαχριστόπουλος, βέβαιος ων ότι ο Καμμένος αρχηγός χωρίς κόμμα δεν θα καταφέρει να βρει τον πέμπτο πρώην δικό του βουλευτή που χρειάζεται για να παραμείνει ως πολιτικός αρχηγός (και να τον ακούμε στις προ ημερησίας διατάξεως συζητήσεις στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών με εκείνο τον ήπιο, ευγενικό, χαμηλών τόνων και ύφους, λόγο…), τον υποβάλλει στο μαρτύριο της (κινέζικης) σταγόνας.

Είναι, λέει, έξαλλος μαζί του, διότι καλοθελητές τον ενημέρωσαν περί όσων – υποτίθεται ότι – έλεγε ο Καμμένος αρχηγός χωρίς κόμμα (και τα οποία εγώ ΔΕΝ πιστεύω, δεν είναι τέτοιος άνθρωπος ο Καμμένος…) εις βάρος του. Και επειδή η εκδίκηση είναι ένα πιάτο το οποίο τρώγεται πάντα κρύο, ακολουθεί και αυτός, ο Παπαχριστόπουλος δηλαδή, τον ίδιο δρόμο…

Ψάχνει για κορόιδα

Ο ίδιος τώρα ο Καμμένος αρχηγός χωρίς κόμμα, όταν δεν έχει δουλειά να κάνει, την «πέφτει» σε διαφόρους. Το βράδυ του Σαββάτου, πριν μετάσχει σε μια ευωχία σε εστιατόριο της περιοχής Παγκρατίου με κάτι άλλους – θα εξηγήσω παρακάτω -, την «έπεσε» κανονικά στον Πρόεδρο Προκόπη της Δημοκρατίας επειδή προσυπέγραψε τη Συμφωνία των Πρεσπών. Λες και ο Πρόεδρος Προκόπης θα μπορούσε να κάνει διαφορετικά, από τη στιγμή που ψήφισε η Βουλή τη Συμφωνία. Φυσικά ο Καμμένος δεν αγνοεί τι θα μπορούσε να συμβεί αν ο Πρόεδρος Προκόπης αρνιόταν να προσυπογράψει, τι θα σήμαινε για τη χώρα αυτή η εμπλοκή. Το ξέρει, αλλά κάνει μια απέλπιδα προσπάθεια να χρησιμοποιήσει το φύλλο συκής με το οποίο έχει απομείνει ανά χείρας. Μήπως και κοροϊδέψει κανέναν, ότι δεν είναι αυτός που έδωσε το στιλό στον Τσίπρα και τον Ζάεφ να υπογράψουν τη Συμφωνία. Πως ήταν αυτός που είχε το κλειδί των εξελίξεων πέρυσι τον Ιούνιο, αλλά προτίμησε να το πετάξει στα βαθιά νερά της Μεγάλης Πρέσπας και άντε τώρα να το βρεις. Γιατί το πέταξε; Διότι είχε κάτι τραχανάδες απλωμένους, που λέμε και στην εύανδρο Ηπειρο…

Διεργασίες

Ευκαιρίας δοθείσης να διευκρινίσω ότι η σαββατιάτικη ευωχία του Καμμένου αρχηγού χωρίς κόμμα σε ταβερνείο του Παγκρατίου και η συμμετοχή σε αυτήν του Τάκη «με τον Κασιδιάρη τα λέγαμε πού και πού» Μπαλτάκου ήταν στο πλαίσιο κοινωνικής εκδήλωσης. Μεγαλογιατρός, φίλος και των δύο, είχε τα γενέθλιά του και είπε να το γιορτάσει με ένα μεγάλο τραπέζι, στο οποίο κάλεσε και τους δύο – και αυτό, διευκρινίζω, δεν μου το είπε ο μετέχων του δείπνου δημοσιογράφος Βερύκιος, ο οποίος διατηρεί στενές σχέσεις με τον Καμμένο αρχηγό χωρίς κόμμα.

Αντιθέτως, πολιτική σημασία για τις εξελίξεις στην πέραν της ΝουΔου Δεξιά είχε η συνάντηση που είχαν χθες βράδυ στον «Διόνυσο» με θέα την Ακρόπολη ο άλλος Καμμένος, ο Δημήτρης, μετά του προέδρου Γιώργου Καρατζαφέρη, παρόντος του Μπαλτάκου. Αντικείμενο της συνάντησης, η πιθανότητα κοινής καθόδου στις εκλογές, κάτω από μια «πιο δεξιά» ομπρέλα, όλων αυτών. Καμμένος Δημήτρης και Μπαλτάκος ηγούνται, ως γνωστόν, της νεοσύστατης Δύναμης Ελληνισμού. Ο πρόεδρος Γιώργος, κλασικά, του ΛΑΟΣ.

Γίνονται διεργασίες…

Δύο ξένοι στην ίδια πόλη

Στο μεταξύ, όσοι στοιχηματίζαμε ότι ο αποστρατευθείς αρχηγός του ΓΕΣ Αλκιβιάδης Στεφανής δεν θα παρέμενε ούτε εβδομάδα στη θέση του, μετά την υπουργοποίηση του ναυάρχου Βαγγέλη Αποστολάκη, δεν κερδίσαμε βέβαια χρυσούν ωρολόγιον για την επιτυχία μας, αλλά τη γενική αναγνώριση ότι, όσο να πεις, πέντε πηγές τις έχουμε. Ευχαριστώ.

Και ειδικότερα όταν αυτές (ως προς τις πηγές αναφέρομαι) επέμεναν από μηνών ότι ο ναύαρχος Αποστολάκης είχε υποστεί τον Ιούλιο του 2018 το ευτυχώς μικρό, απ’ ό,τι αποδείχθηκε, εγκεφαλικό ισχαιμικό επεισόδιο έπειτα από έναν άγριο καβγά με τον αντιστράτηγο αρχηγό του ΓΕΣ Στεφανή. Αφορμή της έντασης μεταξύ των δύο ανδρών υποστηρίζεται ότι ήταν κάποιο συμβάν στο Αιγαίο το περασμένο καλοκαίρι, το οποίο κωλύομαι για ευνόητους λόγους να αναφέρω εδώ.

Ομως μπορώ να καταγράψω ότι οι δύο αρχηγοί, τον καιρό που συνυπήρξαν στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, είχαν πολλές φορές συγκρουστεί κατά το παρελθόν και για διάφορα θέματα, επιχειρησιακά και άλλα. Ηταν, σου λέει, σαν «δυο ξένοι στην ίδια πόλη». Τόσο καλά…

Κανονικά η τροπολογία

Επί του ιδίου τώρα, των κρίσεων δηλαδή στην κορυφή της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, έχω να σημειώσω ότι όσοι πίστευαν ότι με την αλλαγή που επήλθε στο υπουργείο Αμυνας και την αντικατάσταση του Καμμένου υπουργού χωρίς υπουργείο από τον ναύαρχο Αποστολάκη δεν θα προχωρούσε η σκανδαλώδης τροπολογία για τα αντισταθμιστικά της αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, πρέπει να παραδεχθούν ότι γελάστηκαν. Διότι η αναγόρευση ως αρχηγού ΓΕΕΘΑ του πτέραρχου Χριστοδούλου σημαίνει ακριβώς αυτό: ότι η τροπολογία θα προχωρήσει. Δεν ξέρω μέσα σε πόσο χρονικό διάστημα από σήμερα, αλλά θα προχωρήσει. Πιθανώς να περιμένουν μερικές εβδομάδες, αλλά θα τη δούμε να έρχεται στη Βουλή και τον Αποστολάκη να την υποστηρίζει.

Ο πτέραρχος Χριστοδούλου ως αρχηγός του ΓΕΑ είχε μετάσχει, λέει το βιογραφικό του, στις διαπραγματεύσεις με τη γνωστή μας αμερικανική Lockheed Martin για την αναβάθμιση των F-16. Κρίμα δεν θα ήταν να μείνει η δουλειά στη μέση;