«Σήμερα», είπε στην on camera δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την κρίσιμη ψηφοφορία, «είναι μία δύσκολη, μια στενάχωρη μέρα για την Ελλάδα. Η κυβέρνηση με μία ευκαιριακή πλειοψηφία ψήφισε την επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών». Σήμερα Δευτέρα, όμως, το πολιτικό σκηνικό βρίσκεται ήδη στην επόμενη των Πρεσπών ημέρα. Το ίδιο και η ΝΔ. Η αξιωματική αντιπολίτευση από εδώ και πέρα – χωρίς να παραλείπει να επισημαίνει για όσο χρειάζεται τα προβλήματα που συνεπάγεται η κύρωση της Συμφωνίας – επανέρχεται στην εφαρμογή του προεκλογικού της σχεδιασμού, ο οποίος συνοψίζεται στο μότο «πρόγραμμα, πρόγραμμα, πρόγραμμα».
Σύμφωνα με πηγές της Πειραιώς τώρα που όσα υπέγραψε η κυβερνώσα Αριστερά με την κυβέρνηση Ζάεφ ψηφίστηκαν από την ελληνική Βουλή «δεν υφίσταται πια το επιχείρημα περί προοδευτικού μετώπου», που χρησιμοποίησε καθ’ όλη τη διάρκεια του δημόσιου διαλόγου για το Μακεδονικό το Μαξίμου, αλλά κι ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που εννοούν είναι πως ο τεχνητός διαχωρισμός που προσπάθησε να δημιουργήσει το κυβερνητικό στρατόπεδο μεταξύ των δυνάμεων της προόδου – στις οποίες ενέτασσε τον ΣΥΡΙΖΑ κι όσους στήριξαν τις Πρέσπες – και εκείνων της συντήρησης – στις οποίες κατέτασσαν τη ΝΔ κι όσους διαφωνούσαν με τη Συμφωνία – δεν έχει πλέον αφορμή από την επικαιρότητα. Η συζήτηση για το Μακεδονικό είναι παρελθόν, αφού ό,τι κυρώνεται δεν ακυρώνεται.
ΠΡΟΝΟΜΙΑΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ. Παρ’ όλα αυτά, η Βόρεια Ελλάδα – ανέκαθεν προνομιακή εκλογικά περιοχή για τη ΝΔ – παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του κόμματος, μιας και δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι η επίτευξη της αυτοδυναμίας περνάει σίγουρα από εκεί. Η σημασία που της αποδίδουν μάλλον θα φανεί τόσο στη ρητορική των στελεχών της ΝΔ στις μέρες που έρχονται, όσο και στο πρόγραμμα περιοδειών του γαλάζιου προέδρου καθ’ οδόν προς τις κάλπες, στο οποίο προεξοφλείται ότι θα περιλαμβάνονται πολλές επισκέψεις στους νομούς της Μακεδονίας.
Στο στενό προεδρικό επιτελείο δεν αγνοούν, βέβαια, ότι ο πολιτικός τους αντίπαλος προτίθεται να επιμείνει στα περί προοδευτικού μετώπου, εστιάζοντας πια στη διείσδυσή του στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Εξού κι η γαλάζια στρατηγική προβλέπει για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα μια σειρά κινήσεων που θα αναδεικνύουν – σε συμβολικό και πρακτικό επίπεδο – το κόμμα της ΝΔ ως τον κατεξοχήν εκφραστή του κεντρώου χώρου. Αλλά και ως την κατεξοχήν μεταρρυθμιστική πολιτική δύναμη.
Σε αυτό το πλαίσιο θα παρουσιαστεί εντός των επόμενων ημερών το νεοδημοκρατικό πρόγραμμα για την Υγεία σε ειδική εκδήλωση. Σε λογική αντίστοιχη με εκείνη της παρουσίασης των προγραμματικών θέσεων για την Παιδεία, που είχε γίνει στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς. Και θα ακολουθήσουν οι προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα ζητήματα υποδομών και τα μεγάλα έργα.
ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ. Παράλληλα, αυτή την εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί και ο εσωτερικός ανασχηματισμός της Πειραιώς. Θα ανακοινωθούν, δηλαδή, τα ονόματα των νέων γραμματέων αλλά και των αναπληρωτών γραμματέων – που θα αντικαταστήσουν όσους από τον κομματικό μηχανισμό έχει αποφασιστεί πως θα συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια της κεντροδεξιάς παράταξης. Στον προγραμματισμό αυτόν πρέπει να προστεθεί κι η παρουσίαση του γαλάζιου ευρωψηφοδελτίου, η οποία όπως όλα δείχνουν θα γίνει την επόμενη εβδομάδα. Τα ανοίγματα της ΝΔ στο Κέντρο θα αποτυπωθούν και στα ονόματα των υποψηφίων για τις εθνικές κάλπες που θα αρχίσουν να ανακοινώνονται μετά.
Αν θέλει κανείς να πάρει μια ιδέα για το πώς θα κινηθεί η αξιωματική αντιπολίτευση, πού, δηλαδή, θα δώσει έμφαση, αρκεί να διαβάσει το άρθρο του αρχηγού της στην ειδική έκδοση του Economist υπό τον τίτλο «Ο κόσμος το 2019». Εκεί γράφει, ανάμεσα σε άλλα, «το μεγάλο στοίχημα είναι η μετάβαση από την εποχή της ανασφάλειας στην εποχή των προσδοκιών. Για αυτό, έχουμε καταρτίσει ένα λεπτομερές σχέδιο για την αναζωογόνηση της πραγματικής οικονομίας και την ουσιαστική αναβάθμιση των υπηρεσιών του κράτους στους τομείς της παιδείας, της υγείας και της ασφάλειας» – υπογραμμίζοντας έτσι τους τομείς τους οποίους ιεραρχούν ως κρίσιμους.