«Η ισχύς εν τη ενώσει». Ή αλλιώς, συσπείρωση, συσπείρωση, συσπείρωση. Για τους παροικούντες την Κεντροαριστερά δεν υπάρχει άλλος κατάλληλος τρόπος να αντιμετωπίσουν την επίθεση που δέχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ – το «ρεσάλτο» που περιέγραψε προχθές και η Φώφη Γεννηματά με τη συνέντευξή της στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο».

Στη Χαριλάου Τρικούπη σχεδιάζουν την αντεπίθεσή τους σε αυτό που εκλαμβάνουν ως «σχέδιο διεμβολισμού» του χώρου από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα. Η μαζική παρουσία των τελευταίων ημερών σε εκδηλώσεις στελεχών και σε τοπικές οργανώσεις θεωρείται ένα πρώτο ενθαρρυντικό βήμα για τη συνέχεια, καθώς η πίεση, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στο εσωτερικό του φορέα μετά την αποχώρηση του Θανάση Θεοχαρόπουλου, φαίνεται πως ξυπνούν τα αντανακλαστικά του χώρου. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει πως τα πράγματα θα είναι εύκολα από εδώ και πέρα. Κι αυτό γιατί πέραν των συμβολικών κινήσεων του ΣΥΡΙΖΑ, που ψάχνει τρόπο να ταυτιστεί με την προοδευτική παράταξη, η κυβέρνηση αναμένεται να επιχειρήσει να τους στριμώξει και πολιτικά – τόσο με τα «προοδευτικά» νομοσχέδια, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού και ο διαχωρισμός Κράτους – Εκκλησίας, όσο και με ένα πιθανό επίσημο προσκλητήριο για ενιαίο μέτωπο προς την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής. Παράλληλα, στο Κίνημα Αλλαγής ξεκινά με εντατικούς ρυθμούς ο σχεδιασμός για το έκτακτο συνέδριο που προανήγγειλε η Φώφη Γεννηματά, καθώς αναζητείται λύση για τις οργανωτικές «τρύπες» που προκύπτουν ενόψει των πολλαπλών εκλογικών αναμετρήσεων των επόμενων μηνών.

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ. Ο Γιώργος Παπανδρέου, απαντώντας στη φημολογία που τον ήθελε να τοποθετείται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή το Συμβούλιο της Ευρώπης έπειτα από πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθάρισε τη θέση του απέναντι στο κυβερνών κόμμα. «Λυπούμαστε που πολλοί θέλουν να διαπαιδαγωγούν τον λαό με την αντίληψη ότι η πολιτική δεν μπορεί παρά να είναι μια μόνιμη συναλλαγή», ανέφερε, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση του ΚΙΔΗΣΟ. Από την πλευρά των παπανδρεϊκών στελεχών, ωστόσο, παραμένει η εκκρεμότητα του έκτακτου συνεδρίου που προκήρυξε η Φώφη Γεννηματά – αναμένουν, δηλαδή, τις διευκρινίσεις που αφορούν τη λειτουργία των σχηματισμών που απαρτίζουν το Κίνημα Αλλαγής μετά την ενοποίηση του κόμματος. Μια πιο ξεκάθαρη εικόνα θα υπάρξει μετά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής, που αναμένονται προς το τέλος της εβδομάδας. Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, πάντως, απαντώντας στην αυτόνομη πορεία για την οποία κάνει λόγο η Γεννηματά, μίλησε (ΑΠΕ) για «συνεχιζόμενα σήματα παράλληλης πορείας με τη ΝΔ» – αν και η στάση του ίδιου στη Συμφωνία των Πρεσπών θεωρήθηκε από κεντροαριστερά στελέχη κλείσιμο του ματιού στον ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέξη Τσίπρα να αναφέρεται σ’ αυτήν και από το βήμα της Βουλής.

«ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΜΟΣ» ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ. Μπορεί ο Σταύρος Θεοδωράκης να μην αποκάλυψε ακόμη «ποιος σκότωσε» το Ποτάμι, όμως σε συνέντευξή του (Lifo) μίλησε για τη σημερινή θέση του κόμματος δηλώνοντας έτοιμος «για τον επόμενο πολιτικό αιφνιδιασμό», βασισμένο «στις μικρές και στις μεγάλες συνεργασίες». Το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής το Πολιτικό Συμβούλιο του Ποταμιού ζήτησε από τους τρεις βουλευτές που αποχώρησαν να παραδώσουν την έδρα τους. «Ο κ. Δανέλλης υπογράφει ήδη ερωτήσεις μαζί με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Και οι Αμυράς – Ψαριανός είπαν ότι είναι στο πλευρό της Νέας Δημοκρατίας για ό,τι χρειαστεί. Θα πάνε σε έναν μήνα; Σε δύο; Τι σημασία έχει;», ανέφερε γι’ αυτούς ο Θεοδωράκης – ενδεικτικό και του κλίματος που επικρατεί στις σχέσεις του Ποταμιού με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ. Στη Σεβαστουπόλεως ρίχνουν όλες τους τις δυνάμεις στις ευρωεκλογές της άνοιξης, καθώς εκτιμούν πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα προσφύγει σε εθνικές εκλογές μέχρι τον Οκτώβριο.