Δεν ξέρουμε κατά πόσο τα μέλη της περίφημης επιτροπής παρακολούθησης της FIFA – που έχει την ΕΠΟ υπό την επιτροπεία της – κρατούν σημειώσεις σε καθημερινή βάση για όσα συμβαίνουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Θα είχε πλάκα όμως να αποκαλυφθεί κάποιο σχετικό ημερολόγιο του Χέρμπερτ Χούμπελ ή κάποιου άλλους μέλους της.

Φανταστείτε μόνο τις τελευταίες, τις πιο πρόσφατες σελίδες του και έπειτα σκεφτείτε το ενδεχόμενο να υπάρχει όντως κάποιος αξιωματούχος της παγκόσμιας συνομοσπονδίας με την υποχρέωση να τις διαβάσει δίχως να σκάσει από τα γέλια. Μια κωμωδία α λα ελληνικά που αν η κανονικότητα επικρατούσε σε αυτήν τη χώρα, θα είχε βάλει εδώ και καιρό σε πειρασμό κάποιον εισαγγελέα. Δεν φαίνεται όμως να υπάρχει κανείς με πρόθεση να μας σώσει από αυτόν τον κατήφορο. Από το ρεζιλίκι που δεν έχει τέρμα.

Πέναλτι – εφεύρεση

Θα πήγαινε ίσως κάπως έτσι: «Αγαπημένο μου ημερολόγιο. Η Εξυγίανση προχωρά κανονικά. Την Τετάρτη (23/1) ο επικεφαλής της ΚΕΔ Μέλο Περέιρα όρισε στο ματς Λαμία – Ατρόμητος διαιτητή του συνδέσμου Φθιώτιδας (Τζοβάρας). Από την ΕΠΣ δηλαδή που ανήκει η γηπεδούχος ομάδα. Πορτογάλος είναι ο αξιωματούχος… μπερδεύτηκε. Χθες που έγινε το ματς ο διαιτητής (Κομίνης) που αντικατέστησε τον προηγούμενο έκρινε την αναμέτρηση με πέναλτι – εφεύρεση. Ισως τελικά να ήταν καλύτερα να σφυρίξει ο πρώτος. Εκείνος από τη Φθιώτιδα.

Την Πέμπτη υπήρχε Κύπελλο. Εκεί ο διεθνής διαιτητής Παπαπέτρου ενημέρωσε τους προπονητές του Παναθηναϊκού και της Λαμίας ότι δεν δικαιούνται οι ομάδες τους 4η αλλαγή στην παράτασή του, διότι η ΕΠΟ – αν και κανόνας ποδοσφαίρου της FIFA – δεν την έχει συμπεριλάβει στην εγκύκλιο του θεσμού. Την επόμενη μέρα η ΕΠΟ έλεγε ότι ο Παπαπέτρου έκανε το λάθος. Οτι εκείνη έχει εναρμονιστεί κανονικά. Μάλλον κάποιος λέει ψέματα και αυτό είναι το πιο παράξενο: γιατί το ελληνικό ποδόσφαιρο ζει την εποχή της… αλήθειας.

Το Σάββατο στη Νέα Σμύρνη η πρωταθλήτρια ΑΕΚ νίκησε τον Πανιώνιο, με τον αρχηγό της Μάνταλο να σκοράρει, αφού πρώτα έστρωσε την μπάλα με το χέρι του. Ποιος ξέρει, ίσως είναι κάποια ελληνική παράδοση, διότι με το χέρι είχε “σταματήσει” ένα σουτ αντιπάλου μέσα στην περιοχή και ο αρχηγός του ΠΑΟΚ Βιεϊρίνια πριν από μερικές εβδομάδες. Και εκεί πάλι ο διαιτητής δεν υπέδειξε παράβαση. Στο μεταξύ το Σάββατο έγινε και μια γιορτή στα Γρεβενά. Κάτι σαν ποδοσφαιρικό πανηγύρι. Εκεί η τοπική ΕΠΣ κρέμασε και αφίσες σε όλη την πόλη. Γκεστ σταρ ήταν ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδης, που αποθεώθηκε».

Οχι, δεν θα διάβαζε άλλο ο τυχερός – άτυχος αξιωματούχος της FIFA. Λογικά θα τηλεφωνούσε σε κάποιον από τους γιατρούς της συνομοσπονδίας. Θα έλεγε ότι τα μέλη της επιτροπής που ήρθαν στην Ελλάδα τρελάθηκαν σαν τον καιρό και δεν ξέρουν τι βλέπουν, τι λένε και τι γράφουν! Ποιος φυσιολογικός άνθρωπος άλλωστε θα μπορούσε να πιστέψει πως όλα αυτά είναι αληθινά; Πως είναι η καθημερινότητα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Και όλα αυτά χωρίς να ξέρει και τα υπόλοιπα. Για όσα συμβαίνουν εδώ και ενάμιση χρόνο… Εξυγίανσης.

Για την επιστροφή παραγόντων – φαντασμάτων που βγήκαν από την ντουλάπα και παίζουν προκλητικά το ποδόσφαιρο στα δάχτυλα σαν το κομπολόι τους. Για ομάδες με ιδιοκτήτες – φαντάσματα. Για μέλη της ΚΕΔ – φαντάσματα που απομακρύνθηκαν από τη θέση τους, αλλά άπαντες στο Πάρκο Γουδή ορκίζονται ότι είναι ακόμη εκεί κάνοντας τους ορισμούς. Για τα… μικρά εγκλήματα μεταξύ φίλων που συμβαίνουν με θαυμαστή συνέπεια από αγωνιστική σε αγωνιστική έχοντας μετατρέψει τον βαθμολογικό πίνακα της Σούπερ Λίγκας σε ανέκδοτο.

«Αυτό ήθελαν»;

Μεταξύ μας, όμως, για ποια ακριβώς επιτροπή παρακολούθησης συζητάμε; Τι ακριβώς μπορούμε να περιμένουμε και από εκείνους; «Ας πάρει πλέον θέση και η FIFA / UEFA για όσα γίνονται στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Αυτό ήθελαν να κάνουν και εγκαταστάθηκαν ως “επίτροποι” στην Ελλάδα;» τους προέτρεψε το βράδυ του Σαββάτου ο Ολυμπιακός. Η μοναδική ομάδα που στέκεται απέναντι σε αυτήν τη φάρσα. Κόντρα σε όλους και σε όλα. Η μοναδική ομάδα που συνεχίζει στα Κύπελλα Ευρώπης κρατώντας στις πλάτες της ολόκληρο το ελληνικό ποδόσφαιρο (εθνική βαθμολογία). Εκείνη που παίζει την καλύτερη μπάλα στην Ελλάδα, αλλά που βρίσκεται οκτώ βαθμούς μακριά από την κορυφή και μόλις έξι μπροστά από την τρίτη ΑΕΚ (που μεταγραφές δεν έκανε, κάτι δεν άλλαξε αλλά… ξαφνικά έγινε τρένο μέσα στο 2019).

Ξέρετε ποιος έχει την ευθύνη για το ότι δεν επετράπη 4η αλλαγή σε Παναθηναϊκό και Λαμία στο περίφημο ματς Κυπέλλου της Πέμπτης; Κάποιος που ξέχασε να στείλει στους διαιτητές Σούπερ Λίγκας το e-mail που έφυγε στις 22 Αυγούστου από την Ομοσπονδία προς όλους τους διαιτητές των μικρότερων κατηγοριών που «σφυρίζουν» στο Κύπελλο. Το mail που έλεγε πως επιτρέπεται κανονικά η 4η αλλαγή σε ενδεχόμενο παράτασης. Ο Παπαπέτρου είναι διεθνής και Σούπερ Λίγκας. Το περίφημο mail δεν το έλαβε ποτέ. Ποιος δεν το έστειλε; Ο υπεύθυνος… Κυπέλλου, ο ιθύνων νους της ΚΕΔ, Σταύρος Τριτσώνης.

ΑΣ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΟ ΣΛΟΓΚΑΝ

«Θα γελάσετε μέχρι δακρύων»

Οσο και αν μοιάζει απίστευτο, πίσω από την αδιανόητη αυτή γκάφα με την τέταρτη αλλαγή στο Παναθηναϊκός – Λαμία, είναι γεγονός πως κάποιος τεχνοκράτης της ΚΕΔ ξέχασε να ενημερώσει τους διαιτητές της Σούπερ Λίγκας ότι ισχύει σε ενδεχόμενο παράτασης το δικαίωμα της 4ης αλλαγής. Ενας από εκείνους που ανεβάζουν το κόστος γύρω από τη διαιτησία σε ετήσια βάση στα 700.000 ευρώ στην ΕΠΟ. Ο Περέιρα ξέχασε πως δεν μπορεί να βάλει διαιτητή από τη Φθιώτιδα σε ματς της Λαμίας την Τετάρτη. Ο Τριτσώνης ξέχασε να στείλει το mail με τους κανονισμούς του Κυπέλλου στους διαιτητές της Σούπερ Λίγκας που σε τελική ανάλυση είναι και εκείνοι που θα πάρουν «πάνω τους» όλα τα δύσκολα ματς του θεσμού. Πραγματικά δεν έχουμε λόγια. Μόνο μια πρόταση. Δεν θα έπρεπε το moto της νέας εποχής του ποδοσφαίρου να είναι «Θα φέρουμε πίσω τις Κυριακές μας». Θα έπρεπε να είναι κάτι σε «ΕΠΟ του Βαγγέλη Γραμμένου: Θα γελάσετε μέχρι δακρύων»!