Ακόμη κι αν στην πατρίδα του δεν υπάρχει η παροιμιώδης έκφραση «η ελπίδα πεθαίνει τελευταία», ο Ρικ Πιτίνο είναι υποχρεωμένος και να τη δανεισθεί από τον κατάλογο των ελληνικών γνωμικών και να την υποστηρίξει μέχρι τελικής πτώσεως…

Μετά τη δωδέκατη ήττα στο σύνολο, την ένατη σε δέκα αποστολές μακριά από το ΟΑΚΑ και την ένατη στους τελευταίους δώδεκα αγώνες ο Παναθηναϊκός νιώθει πως η πίεση δεν έφτασε απλώς στα όρια του συναγερμού, αλλά τα ξεπέρασε κιόλας!

Δέκα γύρους προτού πέσει η καρό σημαία του τερματισμού στο ράλι της κανονικής περιόδου της Ευρωλίγκας οι Πράσινοι μοιράζονται την ενδέκατη θέση της κατάταξης μαζί με τη Ζαλγκίρις Κάουνας, ενώ στο πιο πάνω σκαλί συνωστίζονται (9-11), η Μακάμπι Τελ Αβίβ, η Αρμάνι Μιλάνο και η Μπασκόνια, που με τη σειρά τους βλέπουν την πλάτη της Μπάγερν (10-10). Παρ’ όλα αυτά υπάρχει ακόμη ζωή! Οι νίκες της Νταρουσάφακα επί της Μπασκόνια και της Μπάγερν επί της Χίμκι κρατούν ζωντανές τις προσδοκίες του Παναθηναϊκού, ωστόσο δεν του αρκεί να ηττώνται οι ανταγωνιστές του, οφείλει να νικά και ελόγου του!

Οι εξάκις πρωταθλητές Ευρώπης έχουν να μείνουν εντός νυμφώνος από τη σεζόν 2009-10, αλλά είναι η πρώτη φορά που τα σήμαντρα βαράνε τόσο δυνατά. Τούτου δοθέντος ο αγώνας της ερχόμενης Παρασκευής κόντρα στην Αναντολού Εφές, που με τη σειρά της θέλει να διατηρηθεί στην πρώτη τετράδα (έχοντας προβάδισμα μιας νίκης έναντι του Ολυμπιακού), αποτελεί ένα ματς ζωής και θανάτου…

Do or die, όπως το λένε στην πατρίδα του Πιτίνο, ο οποίος προφανώς γνωρίζει ότι ο Παναθηναϊκός χρειάζεται τουλάχιστον επτά με οκτώ νίκες στα τελευταία δέκα ματς, ώστε να μη δει την ελπίδα να πεθαίνει πριν την ώρα της!

«Δεν είμαι ανόητος. Οταν δέχθηκα να αναλάβω, ήξερα το πρόγραμμα και τις δυσκολίες που υπάρχουν» τόνισε ο αμερικανός προπονητής. «Προσπαθώ να κάνω το καλύτερο δυνατό, να βοηθήσω κυρίως τους νεαρούς παίκτες να γίνουν καλύτεροι στην άμυνα και να βελτιωθούμε στο σουτ, ώστε να μπορώ να πω στη διοίκηση τι πρέπει να κάνει για να κατακτήσει του χρόνου η ομάδα το τρόπαιο της Ευρωλίγκας και να πετύχει το triple crown». Και μέσα σε όλη αυτή την πρεμούρα, απόντων του Νίκου Παππά και του Κιθ Λάνγκφορντ, οι Πράσινοι υποδέχονται σήμερα (19.00) στο ΟΑΚΑ τον Αρη, που με τη σειρά του θα παραταχθεί λειψός, λόγω των τραυματισμών του Γκάρι Μπελ, του Λάκι Τζόουνς και του Δημήτρη Βεργίνη.