O Λάζαρος στον Φορτούνη (28′). Ο Φορτούνης στον Λάζαρο (50′). Και πάρε κάτω (και) το… μπλόκο της Τρίπολης (0-2). Μία από τις πλέον επικίνδυνες στροφές της Σούπερ Λίγκας, που ο Ολυμπιακός την πέρασε, δίχως να επιτρέψει στον Αστέρα να καταλάβει καλά καλά τι του συνέβη. Ανετα. Επιβλητικά. Σε μία ακόμη παράσταση – επιβεβαίωση για την ομάδα που παίζει, μακράν της δεύτερης, το καλύτερο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα. Ομάδα με όλη τη σημασία της λέξης οι Ερυθρόλευκοι του Πέδρο Μαρτίνς, όπως έλεγε στο φινάλε όλο χαρά ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος. Ο έμπειρος μεσοεπιθετικός που αποδείχθηκε κλειδί σε μία ακόμη έδρα της περιφέρειας. Με τα Γιάννινα έβαλε το γκολ της νίκης. Χθες στην Τρίπολη έφτιαξε το 1-0 για τον Φορτούνη με μαγική μπαλιά και δέχθηκε το δώρο πίσω από τον συμπαίκτη του στη φάση του τελικού 2-0. Οι δύο τους υπέγραψαν φαρδιά πλατιά αυτό το τρίποντο και έδειξαν τον δρόμο για τη συνέχεια.

«Το ευχαριστιόμαστε»

«Βήμα βήμα. Πιστεύω ότι όσο περνά ο καιρός θα γινόμαστε καλύτεροι» συμπλήρωσε ο Κώστας Φορτούνης, για να προσθέσει πως «παίζουμε ωραίο ποδόσφαιρο και το ευχαριστιόμαστε». Και όσο για τη συνεργασία του με τον Λάζαρο; «Δουλεύουμε πολύ στις προπονήσεις. Αυτή τη φορά μάς βγήκαν κάποια πράγματα στο ματς. Συνεχίζουμε με την ίδια όρεξη» είπε ο mister 7. Αλήθεια, όμως, πότε άραγε βάφτισαν «κάποια πράγματα» τα ποδοσφαιρικά έργα τέχνης; Γιατί τα δύο γκολ του Ολυμπιακού τέτοια ήταν σε δημιουργία και εκτέλεση. Δύο φάσεις που… χάθηκε η μπάλα.

«Αντιμετωπίσαμε την ομάδα που παίζει το καλύτερο ποδόσφαιρο απ’ όλες» παραδέχθηκε στο φινάλε και ο βοηθός του Γιώργου Παράσχου, Γιώργος Γκουτσίδης, που πήρε τη θέση του έλληνα κόουτς στη διαδικασία του flash interview. Ενας ακόμη που υποκλίθηκε στο αυτονόητο. Μόνο η… βαθμολογία δεν λέει να το δεχτεί. Εκείνη που κρατά τον ΠΑΟΚ σταθερά στο +8, αλλά αυτή είναι μια άλλη ιστορία. Με πράγματα που εξηγούνται και με άλλα… ανεξήγητα. Τέλος πάντων, εδώ που φτάσαμε μπορεί όντως να έχουμε μάχη μπροστά. Αρκεί ο Ολυμπιακός να παραμείνει σε αυτή την τροχιά. Οι Ερυθρόλευκοι έβγαλαν με 100% επιτυχία την ειδική διαδρομή του Ιανουαρίου στην περιφέρεια. Πήραν εννέα βαθμούς στα διαδοχικά εκτός έδρας ματς με Λεβαδειακό, ΠΑΣ και Αστέρα. Απέκλεισαν και την Ξάνθη στο Κύπελλο. Τώρα το ενδιαφέρον μεταφέρεται στο Γεώργιος Καραϊσκάκης. Τετάρτη η φορμαρισμένη ΑΕΛ, Σάββατο ο Πανιώνιος. Αν έρθει (και) αυτό το 6ποντο; Τότε το μάξιμουμ της διαφοράς στο ντέρμπι της Τούμπας (10/2) θα είναι το σημερινό -8. Την Κυριακή όμως έχει ΑΕΚ – ΠΑΟΚ. Αρα μπορεί τα δεδομένα να είναι διαφορετικά.

Με το πόδι στο γκάζι

Τι έκανε ο Ολυμπιακός του Ιανουαρίου στην περιφέρεια; Μπήκε σε όλα τα ματς με το πόδι στο γκάζι («δεν μας πίεσε κανείς άλλος όπως εκείνοι» παραδέχθηκε ο Γιώργος Παράσχος). Σκόραρε σταθερά στο πρώτο ημίχρονο, δεν επέτρεψε σε κανέναν αντίπαλο να φέρει το ματς στα νερά του για πολύ. Αυτή ήταν και η χθεσινή συνταγή. Αρχιζαν να σφυρίζουν οι μπάλες γύρω από την εστία του Παπαδόπουλου από νωρίς (Ποντένσε 4, Σισέ 21′, Γκιγέρμε 27′). Και αφού δεν τιμωρήθηκε από την μπάλα η μοναδική αδράνεια της άμυνας (δοκάρι του Φερνάντεθ στο 24′), ήρθε η δικαίωση. Το γκολ του Φορτούνη (28′) που άνοιξε μονοπάτι νίκης. Γκολ σέντερ φορ. Παρόμοιο με εκείνο του Λάζαρου (50′) που φόρτωσε το τρίποντο στις αποσκευές των Ερυθρολεύκων από νωρίς. Δύο μπαλιές στην πλάτη της άμυνας που ακινητοποίησαν τις μπλε φανέλες. Δύο εκτελέσεις που δεν άφησαν περιθώριο στον αντίπαλο πορτιέρο.

Ευκαιρίες

Ακολούθησε ένα μαγικό δίλεπτο από τον Ποντένσε (71′, 72′) που θα μπορούσε να ανεβάσει ψηλότερα το τελικό σκορ και να σφραγίσει και τη δική του σπουδαία απόδοση με ένα γκολ. Δεν ήρθε. Εμεινε μόνο η εικόνα να περνά με σλάλομ τον… μισό Αστέρα. Δεν πειράζει. Θα μπει ένα από τα επόμενα. Ειδικά αν οι Ερυθρόλευκοι συνεχίσουν να εκτελούν κατά ριπάς. Και χθες σταμάτησαν στις 15 τελικές άλλωστε! «Είμαι ικανοποιημένος από την εμφάνισή μας. Επρεπε να κερδίσουμε. Μπήκαμε συνειδητοποιημένοι στον αγώνα. Βάλαμε το γκολ και μπορούσαμε να έχουμε τελειώσει το ματς από το πρώτο μέρος. Ωστόσο, συνεχίσαμε να δουλεύουμε καλά απέναντι σε έναν άξιο αντίπαλο, που σ’ αυτό το γήπεδο έχει δείξει ότι μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Προσπαθούμε να βελτιωνόμαστε. Στόχος μας είναι να βελτιωθούμε κι άλλο και να γίνουμε πρώτοι στη βαθμολογία. Αυτήν τη στιγμή απέχουμε και στόχος μας είναι να καλύψουμε αυτήν τη διαφορά» είπε την τελευταία κουβέντα ο Πέδρο Μαρτίνς.

Αστέρας Τρίπολης (Γιώργος Παράσχος): Παπαδόπουλος, Ανχελ, Πασαλίδης, Κυριακόπουλος (76′ Ρόλε), Τριανταφυλλόπουλος, Μουνάφο, Βαλιέντε, Φερνάντεθ (77′ Βλάχος), Τσιλιανίδης, Κώτσιρας, Δουβίκας (56′ Μανιάς).

Ολυμπιακός (Πέδρο Μαρτίνς): Σα, Ελαμπντελαουί, Σισέ, Βούκοβιτς (78′ Μεριά), Κούτρης, Καμαρά, Γκιγέρμε, Χριστοδουλόπουλος, Φορτούνης (84′ Νάτχο), Ποντένσε, Χάσαν (63′ Γκερέρο).

ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ

Τα κόκκινα γάντια του Λοντίγκιν

Και το όνομα αυτού: Λοντίγκιν. Γιούρι Λοντίγκιν. Ενα ακόμη «μπαμ» του Ολυμπιακού στο μεταγραφικό παζάρι του Ιανουαρίου. Ενας από τους καλύτερους τερματοφύλακες που ανέδειξε το ελληνικό ποδόσφαιρο την τελευταία δεκαετία. Ενα δικό μας παιδί που παραλίγο να το… ξεχάσουμε μιας και από το 2013 όταν έφυγε από την Ξάνθη για τη σπουδαία Ζενίτ της Ρωσίας, έδειχνε να μην προκύπτει από πουθενά τρόπος επιστροφής στα μέρη μας. Εφτασε ώς την εθνική ομάδα των Ρώσων (11 συμ.) μιας και η ΕΠΟ αν και είχε συμμετοχές στη δική μας Εθνική Ελπίδων, άργησε να τον κατοχυρώσει. Κέρδισε τίτλους με τη Ζενίτ, τα γάντια της οποίας φόρεσε συνολικά 164 φορές (!), έπαιξε Τσάμπιονς Λιγκ. Σπουδαία καριέρα. Ακόμη σπουδαιότερη όμως η πρόκληση για τον Ολυμπιακό, ο οποίος μπόρεσε στα 28 του χρόνια να τον πείσει να γυρίσει. Μια πραγματικά πολύ ουσιαστική κίνηση ενίσχυσης για τους Ερυθρόλευκους, που ανακοινώθηκε επίσημα χθες το απόγευμα. Ενας πορτιέρο που ανεβάζει πολύ τον ανταγωνισμό στον «άσο», σε εξαιρετική ηλικία και με παραστάσεις από το υψηλότερο επίπεδο.

Ο Γιούρι Λοντίγκιν γεννήθηκε στις 26 Μαΐου 1990 στο Βλαντίμιρ της Ρωσίας, από ρώσο πατέρα και ελληνίδα μητέρα, αλλά μόλις σε ηλικία 10 ετών (2000) ήρθε στην Ελλάδα και την ακριτική πόλη. Ξεκίνησε την καριέρα του στον Ακρίτα Νευροκοπίου, αποκτήθηκε από την Ξάνθη το 2009, παραχωρήθηκε έναν χρόνο δανεικός στον Εορδαϊκό (2010-11, 25 συμμετοχές) και επέστρεψε στα Πηγάδια, όπου έκανε 24 αγώνες και με τις εμφανίσεις του έπεισε τη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης να τον αγοράσει το καλοκαίρι του 2013! Αυτή είναι η τέταρτη χειμερινή μεταγραφή του Ολυμπιακού μετά τους Γιώργο Μασούρα, Φράνκο Σολδάνο και Ζιλ Ντίας.

ΟΡΓΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

«Ο κόσμος έχει μάτια και βλέπει»

Μια ακόμη «παράσταση» «Εξυγίανσης» το Σάββατο στη Νέα Σμύρνη. Ενα ακόμη ματς Σούπερ Λίγκας που χαρακτηρίστηκε από μια διαιτησία της «νέας εποχής». Που έκανε το χέρι του Μάνταλου… πόδι! Ηταν Πανιώνιος – ΑΕΚ, έγινε αποθέωση της παρωδίας. Και φυσικά δεν έμεινε ασχολίαστη. «Θερμά συγχαρητήρια στην ΕΠΟ της “εξυγίανσης” για τον κατήφορο του ελληνικού ποδοσφαίρου που δεν έχει τελειωμό. Ολος ο κόσμος έχει μάτια και βλέπει… Δυο γκολ που δεν έπρεπε να μετρήσουν ποτέ στη Νέα Σμύρνη αλλοίωσαν το αποτέλεσμα για μια ακόμα φορά. Τα ίδια και τα ίδια. Κάθε Κυριακή» άφηναν να διαρρέει οι Ερυθρόλευκοι. «Ολος ο κόσμος πρέπει να συγχαρεί τον κύριο Μελισσανίδη που… αποταμίευσε τα χρήματα του Champions League αντί να ενισχύσει την ομάδα του. Γιατί να την ενισχύσει; Εχει σέντερ φορ τον Θωμά Μητρόπουλο, έξω δεξιά τον… Μότσαρτ και δεκάρι τον Γιαννάκη Παπαδόπουλο. Στην άμυνα Τριτσώνης, Κουκουλάκης και Μέλο Περέιρα και εξωφυλαρούχας ο Δέδες. Και στη σαπίλα του ελληνικού ποδοσφαίρου όλοι αυτοί επιβιώνουν και μεγαλουργούν» πρόσθεταν. «Ολος ο κόσμος πρέπει να συγχαρεί και τον κύριο Σαββίδη. Τι να τον κάνει τον Πρίγιοβιτς όταν παίζει στη “δική του” ΕΠΟ; Οταν παίζει με τους Γραμμένους του και τους Βρακάδες του και με τους διαιτητές τους, που τα… χέρια του Βιεϊρίνια τα βλέπουν πόδια και με ομάδες – δορυφόρους πρόθυμες όχι μόνο να παίξουν φιλικά με τον “επενδυτή” αλλά και να χτυπήσουν δολοφονικά και τους παίκτες των αντιπάλων του; Ομάδες που κάποτε έβγαζαν πέντε ανακοινώσεις για τη διαιτησία μέχρι το ημίχρονο και τώρα, μουγγοί, πάνε για… μπεκάτσες» συνέχιζαν. «Ολος ο κόσμος πρέπει να συγχαρεί τις επιτροπές εξομάλυνσης και τους παχυλά αμειβόμενους “εξομαλυντές”. Οι Μάνταλοι και οι Βιεϊρίνια θα συνεχίσουν να παίζουν με τα χέρια χωρίς να τιμωρείται κανείς, οι διαιτητές θα αγνοούν τους κανονισμούς και οι διοργανώσεις θα είναι διοργανώσεις – παρωδία όπως κατάντησε το Κύπελλο Ελλάδος η ΕΠΟ προκαλώντας θυμηδία σε όλους. Και κατά τα άλλα κάποιοι θα μιλούν ανερυθρίαστα για εξυγίανση και εξομάλυνση».

Για να καταλήξουν οι Ερυθρόλευκοι πως «η αγανάκτηση όλων των ομάδων, όλων των φιλάθλων – όχι μόνον του Ολυμπιακού – ξεπέρασε τα όρια και πλέον δεν υπάρχει άλλη υπομονή. Ώς εδώ. Ας πάρει πλέον θέση και η FIFA/UEFA για όσα γίνονται στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Αυτό ήθελαν να κάνουν και εγκαταστάθηκαν ως “επίτροποι” στην Ελλάδα; Ο Ολυμπιακός θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες να σταματήσει αυτή η παρωδία. Και πλέον ήρθε η ώρα να πάρουν όλοι τις ευθύνες τους με ονοματεπώνυμα». Η διαρροή του Ολυμπιακού είχε και υστερόγραφο. Λιτό και απολύτως κατανοητό: «Για την κυβέρνηση και τον υπουργό Αθλητισμού δεν χρειάζεται να γίνει αναφορά, ξέρουμε και ξέρουν όλοι τι ακριβώς θέλουν».