Η ομάδα του Ρότερνταμ συνέτριψε στο Ντε Κάιπ με 6-2 τον Αίαντα και όπως είπε ο πρώην άσος του Αγιαξ, Κένεθ Πέρες, στην ανάλυσή του στο Fox Sports «σε εννέα μήνες θα γεννηθούν πολλά παιδιά στο Ρότερνταμ».

Ο Αγιαξ είναι σκιά τού μέχρι πρόσφατα πολύ καλού εαυτού του. Στα δύο πρώτα παιχνίδια πρωταθλήματος το 2019 έχει δεχτεί 10 γκολ όταν σε όλο τον πρώτο γύρο η εστία του είχε παραβιαστεί μόλις οκτώ φορές.

Οι φωνές του προπονητή της ομάδας Ερικ τεν Χαγκ προς τους παίκτες του, στα αποδυτήρια μετά το τέλος του αγώνα ακούγονταν μέχρι τις εξέδρες, ενώ καθυστέρησε υπερβολικά να εμφανιστεί για τις δηλώσεις.

Φυσικά ήταν απογοητευμένος για τον τρόπο που κατέρρευσε αμυντικά ο Αγιαξ. «Για μένα είναι ξεκάθαρο. Στον πρώτο γύρο της διοργάνωσης δεχτήκαμε οκτώ γκολ και τώρα δέκα σε δύο παιχνίδια. Δεν ανταποκριθήκαμε στις αμυντικές μας υποχρεώσεις», ήταν το πρώτο του σχόλιο αναφερόμενος και στο προηγούμενο παιχνίδι με τη Χέρενφεν που έληξε 4-4.

Ο Αγιαξ έμεινε πέντε βαθμούς μακριά από την πρωτοπόρο Αϊντχόφεν στη μάχη για τον τίτλο, αλλά ο Τεν Χαγκ δεν ήθελε να ακούσει κουβέντα για τη διεκδίκηση του πρωταθλήματος.

Η νίκη της Φέγενορντ έβαλε τέλος σε ένα σερί 13 αήττητων αγώνων του Αγιαξ στο Ρότερνταμ σε Klassieker στο πρωτάθλημα, ενώ για πρώτη φορά μετά τον Νοέμβριο του 1964 τον φιλοδώρησε με τουλάχιστον έξι γκολ. Σε εκείνο το μακρινό παιχνίδι η Φέγενορντ είχε νικήσει με 9-4.

Ο Τζιοβάνι φαν Μπρόνκχορστ χαρακτήρισε τη νίκη επί του Αγιαξ ως μία από τις καλύτερες στιγμές στην καριέρα του. Ο προπονητής της Φέγενορντ χαρακτήρισε τη χθεσινή μέρα «ιστορική» για την ομάδα του, ενώ παραδέχτηκε πως δεν είχε προβλέψει την εξέλιξη του αγώνα.

Σε ηλικία 35 ετών και 174 ημερών ο Ρόμπιν φαν Πέρσι έγινε ο γηραιότερος παίκτης που σημειώνει δύο τέρματα στο σημαντικότερο παιχνίδι του ολλανδικού πρωταθλήματος, γράφοντας το δικό του κεφάλαιο στην ιστορία των αγώνων των δύο ομάδων.

Υστερα από έναν παρατεταμένο γύρο θριάμβου ο αρχηγός της Φέγενορντ  δήλωσε στην τηλεοπτική κάμερα: «Ενα περίεργο παιχνίδι. Γκολ, πάθος, μάχη και επίσης καλό ποδόσφαιρο. Ηταν κρίσιμο όταν ισοφάρισαν σε 2-2. Ομως όλοι πάλεψαν. Οι φίλαθλοι ήταν πραγματικά ο δωδέκατος παίκτης μας».

Τα πρώτα λεπτά του ντέρμπι προμήνυαν διαφορετική εξέλιξη του Klassieker. Ο Αγιαξ προηγήθηκε στο 8′ με τον Σένε, αλλά στο 31′ βρέθηκε να χάνει με 2-1 με γκολ των Τούρνστρα και Μπεργκούις. Ο Ζίγιετς ισοφάρισε στο 33′. Κι ύστερα ήρθαν οι μέλισσες. Δύο γκολ ο Φαν Πέρσι και από ένα οι Βιλένα και Αγιούμπ υποχρέωσαν τον Αγιαξ σε μια από τις πιο βαριές ήττες του στο Klassieker πιθανόν γιατί το μυαλό των περισσότερων παικτών του βρίσκεται στα σενάρια για τις μεταγραφές τους σε μεγαλύτερα κλαμπ.