Ηταν η πιο μεγάλη ήττα που έχει υποστεί από τότε που ανέλαβε την εξουσία: ο πρόεδρος Τραμπ αποφάσισε την περασμένη Παρασκευή να επιτρέψει την προσωρινή επαναχρηματοδότηση των κυβερνητικών υπηρεσιών που είχαν παραλύσει, δίνοντας τέλος στο μεγαλύτερο shutdown στην ιστορία της Αμερικής. Κι αυτό, χωρίς να αποσπάσει ούτε ένα δολάριο για το τείχος που θέλει να κατασκευάσει στα σύνορα με το Μεξικό.

Το χειρότερο απ’ όλα όμως είναι ότι ο πολιτικός που πριν από τις εκλογές έλεγε ότι «πιάνει τις γυναίκες από το μ…ί» εξευτελίστηκε από δύο «σιδηρές κυρίες»: στα αριστερά του από την πρόεδρο της Βουλής Νάνσι Πελόζι και στα δεξιά του από τη δημοσιογράφο Αν Κόλτερ.

Η πρώτη δεν υποχώρησε μπροστά σε καμιά πρόκληση του αμερικανού προέδρου, εξακολουθώντας να χαρακτηρίζει το τείχος του «ανήθικο». Και τώρα απολαμβάνει τη νίκη της ακόμη και στους κόλπους του Δημοκρατικού Κόμματος, όπου μέχρι πριν από έναν μήνα διάφορα στελέχη τη χαρακτήριζαν ακατάλληλη λόγω του προχωρημένου της ηλικίας της (είναι 78 ετών).

Με τον Τραμπ όμως κάνει πλάκα ακόμη και η άλλοτε πιστή σύμμαχός του, η 57χρονη υπερσυντηρητική Αν Κόλτερ, που λίγο μετά την αναστολή του shutdown εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του στο Twitter. «Ενα καλό νέο για τον Τζορτζ Μπους τον νεότερο» έγραψε. «Από σήμερα δεν είναι πια ο πιο δειλός πρόεδρος στην Ιστορία».

Η Κόλτερ περίμενε πάρα πολλά από τον Τραμπ, τον οποίο είχε χαρακτηρίσει «αυτοκράτορα θεό». Για να γιορτάσει μάλιστα την υποψηφιότητά του για την προεδρία, έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο «Εμπιστευόμαστε τον Τραμπ». Μετά την υποχώρησή του όμως ήταν αμείλικτη. «Είμαι ηλίθια τελικά» είπε σε μια τηλεοπτική της συνέντευξη. «Ο Τραμπ υποσχόταν κάτι επί 18 μήνες και τώρα το πήρε πίσω».

Τι διασυρμός για τον Τραμπ, ο οποίος μέχρι τώρα στόλιζε με προσβλητικούς χαρακτηρισμούς όποια γυναίκα τολμούσε να του αντιταχθεί: «Μις Πίγκι» για την πρώην Μις Κόσμος Αλίσια Ματσάδο που τον κατηγορεί για σεξουαλική κακοποίηση, «Ποκαχόντας» για την Ελίζαμπεθ Γουόρεν με το ινδιάνικο αίμα που θέλει να διεκδικήσει την προεδρία, «Σκύλα με μούρη γουρουνιού» για τη δημοσιογράφο Γκέιλ Κόλινς. Στο πρόσωπο της Νάνσι Πελόζι όμως, μιας Ιταλοαμερικανίδας που έρχεται από το φιλελεύθερο Σαν Φρανσίσκο, βρήκε τη δασκάλα του. Και στην περιφρόνηση της Κόλτερ δεν βρήκε να απαντήσει τίποτα. Τη χαριστική βολή τη δέχθηκε την περασμένη Τετάρτη, όταν προσπάθησε να προκαλέσει την Πελόζι με μια επιστολή του όπου εξέφραζε την απόφασή του να εκφωνήσει το διάγγελμα προς το έθνος την 29η Ιανουαρίου παρά το shutdown. Αλλά εκείνη αρνήθηκε. Κι έτσι, 35 ημέρες μετά τη μερική αναστολή της λειτουργίας των κυβερνητικών υπηρεσιών, με 800.000 υπαλλήλους απλήρωτους και τις τράπεζες να προειδοποιούν για τους κινδύνους που υπήρχαν για το δολάριο, ο αμερικανός πρόεδρος αναγκάστηκε να κάνει πίσω. Ο Τραμπ απείλησε βέβαια να μπλοκάρει και πάλι σε τρεις εβδομάδες τη λειτουργία της κυβέρνησης αν δεν έχουν ευτυχή κατάληξη οι συνομιλίες του με τους Δημοκρατικούς. Η άτακτη υποχώρησή του όμως και η συνεχής μείωση της δημοτικότητάς του καθιστούν τη θέση του δύσκολη και τις απειλές του μη πιστευτές. «Ας ελπίσουμε ο πρόεδρος να πήρε το μάθημά του» είπε ο Τσακ Σάμερ, επικεφαλής της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία.

Τα συνθήματα του Τραμπ τελικά δεν πιάνουν. Το «Build that wall!» (Χτίστε αυτό το τείχος!) δεν βρήκε ανταπόκριση. Ούτε το «Lock her up» (Κλειδώστε την!) για τη Χίλαρι Κλίντον. Εκείνος που κλειδώθηκε, αντίθετα, ήταν ένας παλιός του συνεργάτης, ο Ρότζερ Στόουν, ο οποίος συνελήφθη στη Φλόριντα και παραπέμφθηκε σε δίκη για την υπόθεση της ρωσικής παρέμβασης στις αμερικανικές εκλογές.