Παρασκηνιακός πόλεμος ανάμεσα στον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) έχει ξεσπάσει με αφορμή την απόφαση που έλαβε η έκτακτη γενική συνέλευση των μελών του ΣΒΒΕ να μετονομαστεί σε Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ).
Η μετονομασία ήταν αποτέλεσμα της κυβερνητικής απόφασης να αναγορεύσει τον ΣΒΒΕ ισότιμο κοινωνικό εταίρο, η οποία είχε ανακοινωθεί από τον Οκτώβριο του 2017. Το καλοκαίρι του 2018 η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου σε νομοσχέδιο που αργότερα ψηφίστηκε καθιέρωσε τον Σύνδεσμο ως κοινωνικό εταίρο. Ακολούθησε η τροποποίηση του καταστατικού του την περασμένη Παρασκευή 25 Ιανουαρίου.
Καλά διασταυρωμένες πηγές θέλουν η κίνηση αυτή του ΣΒΒΕ να προκάλεσε τις αντιδράσεις μελών του, επιχειρήσεων που είναι εγγεγραμμένες σε αυτόν αλλά και στον ΣΕΒ. Αυτές είναι η βιομηχανία Τιτάν και η αεροπορική εταιρεία Aegean. Δήλωσαν ότι αποχωρούν και παραμένουν στον ΣΕΒ, ο οποίος και εκπροσωπεί εδώ και χρόνια τις βιομηχανίες υπό τον ρόλο του κοινωνικού εταίρου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΣΕΒ αναμένει την αποσαφήνιση των θέσεων και από άλλες επιχειρήσεις που είναι ταυτόχρονα μέλη του αλλά και μέλη του ΣΒΕ. «Αναμένουμε τις τοποθετήσεις των εταιρειών, καθώς τώρα θα πρέπει να επιλέξουν ποιος από τους δύο συνδέσμους θα τους εκπροσωπεί» σημειώνουν πηγές.
Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν να αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον και η στάση των επιχειρήσεων του ομίλου Στασινόπουλου, ο οποίος ως γνωστόν είναι από τα ιδρυτικά μέλη και της «Ελληνικής Παραγωγής».
Η επιλογή της νέας ονομασίας ΣΒΕ προκαλεί έντονες αντιδράσεις στους κόλπους του ΣΕΒ, καθώς πρόκειται για μια απόπειρα οικειοποίησης του ρόλου που έχει ο τελευταίος, και μάλιστα εκπροσωπώντας ένα χαμηλό ποσοστό της μεταποίησης, μόλις 10%.
Η αναγόρευση του Συνδέσμου των Βορειοελλαδιτών σε κοινωνικό εταίρο θεωρήθηκε από τους κόλπους της επιχειρηματικής κοινότητας προσπάθεια της κυβέρνησης να δημιουργήσει τον «αντι-ΣΕΒ». Ιδίως σε μια περίοδο κατά την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έστρεψε την ατζέντα στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών αλλά και στην αύξηση του κατώτατου μισθού. Τον Ιούνιο του 2018 και ενώ φαινόταν να καταρρέουν οι συζητήσεις μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας – FYROM ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ Αθανάσιος Σαββάκης έσπευσε να τονίσει την ανάγκη οριστικής επίλυσης του θέματος της ονομασίας της γειτονικής χώρας.
Τον ίδιο μήνα ανακοινώθηκε το όνομα του κ. Σαββάκη ως νέου προέδρου του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, ενώ εκείνες τις μέρες κατατέθηκε στη Βουλή και το νομοσχέδιο με τις επίμαχες διατάξεις. Πάλι τον Ιούνιο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΣΒΒΕ στη Θεσσαλονίκη είχε ασκήσει δριμεία κριτική κατά της «Ξενοφώντος» για τις θέσεις της απέναντι στα εργασιακά και την ανάγκη επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων, εκθειάζοντας παράλληλα τη στάση του Συνδέσμου της Βορείου Ελλάδος.
Τον Ιούλιο ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου επισήμανε με αφορμή τη θέσπιση του ΣΒΒΕ ως κοινωνικού εταίρου πως «γίνεται προσπάθεια διαίρεσης της επιχειρηματικής κοινότητας». Υποστήριξε μάλιστα πως «μόνο κενό εκπροσώπησης δεν υπάρχει» και σε ό,τι αφορά το εύρος της εκπροσώπησης του ΣΒΒΕ σημείωσε: «Στη Βόρεια Ελλάδα δεν υπάρχει επιχειρηματικότητα αφού έχει μεταναστεύσει…». Τότε ο κ. Φέσσας δεν είχε αποκλείσει και το γεγονός της ανοχής που επέδειξε ο Σύνδεσμος της Βορείου Ελλάδος στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών.