Ο αστέρας των επενδύσεων Τζον Πόλσον εξετάζει το ενδεχόµενο να μετατρέψει το hedge fund που φέρει το όνομά του, το Paulson & Co, σε οικογενειακή εταιρεία που θα διαχειρίζεται μόνο τη δική του περιουσία ακολουθώντας το παράδειγμα και άλλων μεγιστάνων. Ο Πόλσον εξετάζει την κίνηση αυτή ύστερα από αρκετά χρόνια απογοητευτικών αποδόσεων του hedge fund.

Ο 63χρονος Πόλσον ανέφερε μιλώντας στην εκπομπή «According to Sources» του Μάικλ Σάμουελς ότι θα λάβει οριστική απόφαση μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Στο μεταξύ μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί την εταιρεία με «υβριδικό» τρόπο, όπως σχολιάζει το Bloomberg, με ένα μέρος της να διαχειρίζεται τα δικά του κεφάλαια και ένα άλλο να διαχειρίζεται κεφάλαια πελατών ύστερα από συνεννόηση με τους υπόλοιπους συνεργάτες του.

Ο Πόλσον έβγαλε πολλά χρήματα την προηγούμενη δεκαετία για λογαριασμό του και πελατών του που επένδυσαν στο hedge fund, στοιχηματίζοντας ενάντια στην αμερικανική αγορά ακινήτων, καθώς οι συνθήκες τότε το επέτρεπαν. Τότε ο Πόλσον είχε κάνει πολλά χρήματα όταν στοιχημάτισε ότι η αμερικανική αγορά ακινήτων θα διερχόταν από μεγάλη κρίση, όπως κι έγινε τελικά. Επίσης θεωρείται ειδικός στις επενδύσεις σε εταιρείες που βρίσκονται υπό συγχώνευση.

Το hedge fund που φέρει το όνομά του διαχειρίζεται σύμφωνα με στοιχεία του προηγούμενου Νοεμβρίου περίπου 8,7 δισ. δολάρια. Ομως περίπου το 75%-80% των κεφαλαίων αυτών είναι πλέον δικά του χρήματα, όπως αποκάλυψε ο ίδιος πριν από λίγες ημέρες.

Εάν ο Πόλσον προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση, θα είναι ουσιαστικά σαν να συνταξιοδοτείται, αφού θα επιστρέψει τα προς διαχείριση κεφάλαια στους πελάτες του και θα επικεντρωθεί στη διαχείριση μόνο των δικών του. Τα τελευταία χρόνια το hedge fund που φέρει το όνομά του είχε αντιμετωπίσει αρκετά προβλήματα. Το 2011 η Paulson & Co είχε φτάσει να διαχειρίζεται έως και 38 δισ. δολάρια, αν και στη συνέχεια το ποσό αυτό μειώθηκε σημαντικά, καθώς αποχώρησαν αρκετοί πελάτες. Στις αρχές του 2018 ο ίδιος είχε αποφασίσει να επιστρέψει αρκετά κεφάλαια σε πελάτες του σταματώντας ουσιαστικά να επενδύει για λογαριασμό τους και προχώρησε σε περικοπές προσωπικού ακόμα και στις υψηλές βαθμίδες της ιεραρχίας.

Τα οικογενειακά γραφεία που διαχειρίζονται τις περιουσίες και τις φορολογικές υποθέσεις πλουσίων είναι κοινό φαινόμενο εδώ και πολλά χρόνια. Ενα από τα πρώτα αυτά γραφεία είχε δημιουργήσει η οικογένεια Ροκφέλερ. Τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί πολλά οικογενειακά γραφεία διαχείρισης μεγάλης περιουσίας από πετυχημένους επιχειρηματίες της Μέκκας της Τεχνολογίας των ΗΠΑ, της Σίλικον Βάλεϊ, αλλά και από επιχειρηματίες της Ασίας. Σήμερα ο αριθμός των γραφείων αυτών παγκοσμίως υπολογίζεται ότι μπορεί να ξεπερνά τις 5.000 σύμφωνα με εκτιμήσεις του Bloomberg. Τον περασμένο Νοέμβριο ο Πόλσον είχε επίσης πει ότι εξετάζει να γίνει κάτοικος του Πουέρτο Ρίκο μέσα στα επόμενα χρόνια, αφού πρώτα τα παιδιά του θα τελειώσουν το σχολείο και θα πάνε στο κολέγιο.