Ηταν 6 Φεβρουαρίου 2018 όταν η δικογραφία για την υπόθεση της Novartis, που διαβιβάστηκε στη Βουλή, με βάση τις καταθέσεις προστατευομένων μαρτύρων για 10 πολιτικά πρόσωπα, ξεσήκωνε πολιτική θύελλα.

Εναν χρόνο μετά, στη σκιά της πρόσφατης παραίτησης του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή, ο οποίος είχε την εποπτεία του έργου της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, αναμένονται οι πρώτες κλήσεις σε υπόπτους από τον κύκλο των πολιτικών προσώπων και παράλληλα η αρχειοθέτηση για όσα πρόσωπα τα αποδεικτικά στοιχεία είναι μηδενικά, ώστε να μη μένουν «όμηροι» – όπως υποστηρίζουν αρμόδιες εισαγγελικές αρχές – στην τροχιά μιας παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου.

Η πρόσφατη «αναφορά Αγγελή», που σηματοδότησε την αντικατάστασή του,  μαρτυρά, όπως επισημαίνουν πηγές από τον χώρο της Δικαιοσύνης, έντονο παρασκήνιο και «διαφορετικές προσεγγίσεις στον χειρισμό της σοβαρής αυτής υπόθεσης, που έχει βαρύνουσα πολιτική σημασία».

Δεν είναι τυχαίο ότι εισαγγελικές πηγές, με αφορμή όσα γίνονται στη διάρκεια της έρευνας που βρίσκεται σε κομβικό σημείο, μιλούν για μια «μάχη» που βρίσκεται σε εξέλιξη στον χώρο της Δικαιοσύνης, με σημείο αναφοράς την υπόθεση της Novartis.

ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ. Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον επί του παρόντος, δεν έχει εντοπιστεί απτή ροή πολιτικού χρήματος σε λογαριασμούς από το εξωτερικό, που να οδηγεί τις αρχές σε κάποιο από τα ελεγχόμενα πρόσωπα. Παράλληλα, τα αποτελέσματα από την άρση του τραπεζικού απορρήτου σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας μας, αλλά και από τον έλεγχο θυρίδων, συνεχίζεται από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, με τη συνδρομή των πραγματογνωμόνων. Το γεγονός αυτό, ότι δεν έχει εντοπιστεί, επί του παρόντος, ευθεία γραμμή μαύρου χρήματος και αποδείξεις που να οδηγούν σε παθητική δωροδοκία, δεν σημαίνει πως δεν θα υπάρξουν ποινικές διώξεις.

Και αυτό γιατί, όπως εξηγούν δικαστικές πηγές, για το μεν αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες απαιτείται κίνηση σε τραπεζικό λογαριασμό, αλλά για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας αρκεί και η «υπόσχεση δώρου», οπότε και τα αποδεικτικά μέσα μπορούν να αναζητηθούν και σε άλλα πεδία, όπως για παράδειγμα μια μαρτυρική κατάθεση ή ένα έγγραφο από τα χιλιάδες που έχουν κατασχεθεί και επεξεργάζονται οι Αρχές.

Ετσι, λόγω του όγκου των δεδομένων που βρίσκονται στο μικροσκόπιο της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, όπως λένε εισαγγελικοί κύκλοι, η όποια ποινική δίωξη δεν θα αφορά το σύνολο της υπόθεσης, καθώς η βεντάλια του ερευνώμενου χρόνου τέλεσης τυχόν αξιόποινων πράξεων είναι πολύ μεγάλη. Η έρευνα, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί ως προς ένα μέρος και θα αφορά τα πεπραγμένα της περιόδου είτε 2010-2012 είτε 2009 -2013.

ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΑ. Και για το σκέλος αυτό όμως οι εισαγγελείς που ερευνούν την υπόθεση δεν θα προχωρήσουν συλλήβδην στην άσκηση ποινικών διώξεων. Αναμένεται να στείλουν κλήσεις για ανωμοτί (χωρίς όρκο) καταθέσεις σε συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα, προχωρώντας στην αρχειοθέτηση της δικογραφίας για τα πρόσωπα εκείνα σε βάρος των οποίων δεν υπάρχουν ενδείξεις περί της συμμετοχής τους σε οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη.

«Στόχος των εισαγγελικών Αρχών είναι με την ενέργεια αυτή να ξεχωρίσουν την ήρα από το στάρι και να μη συνεχίσουν να παραμένουν σε καθεστώς “ομηρείας” όλα ανεξαιρέτως τα πολιτικά πρόσωπα» σχολίαζε εισαγγελική πηγή.

Οσο πλησιάζει πάντως η αποτίμηση των πρώτων δεδομένων για την υπόθεση της Novartis και αρχίζει να μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την άσκηση διώξεων, αναζωπυρώνεται και η συζήτηση για την ανάθεση των ερευνών σε εφέτη ειδικό ανακριτή, μοντέλο που έχει ακολουθηθεί κατ’ επανάληψη στο παρελθόν για σειρά άλλων σοβαρών υποθέσεων με πολιτικό αντίκτυπο.