Τα μέλη του κυκλώματος, οι 120 συνομιλίες με δικαστική λειτουργό, οι επαφές με στελέχη της ΕΛΑΣ και οι αμφισβητούμενες παρακολουθήσεις. «ΤΑ ΝΕΑ» αποκαλύπτουν τον σχετικό φάκελο.
Μία ακόμα μυστική έρευνα της ΕΥΠ, με μαζικές τηλεφωνικές παρακολουθήσεις – το 2017 – αξιωματούχων, δικαστικών λειτουργών και άλλων ήταν αυτή – όπως αποκαλύπτουν «ΤΑ ΝΕΑ» – που «τροφοδότησε» με νέα δεδομένα τον φάκελο που σχημάτισε η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς για το κύκλωμα παράνομων αποφυλακίσεων. Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την αποφυλάκιση το περασμένο καλοκαίρι και με επίκληση προβλημάτων υγείας του επιχειρηματία Αριστείδη Φλώρου που κατηγορείται για το σκάνδαλο Energa. Και ενώ αρχικά είχε αναφερθεί ότι η δικαστική έρευνα θα επεκτεινόταν σε περισσότερες από 350 «ύποπτες» αποφυλακίσεις των τελευταίων μηνών με την πρόσθεση ποσοστών αναπηριών, τελικώς έχουν κληθεί για έγγραφες εξηγήσεις 16 άτομα που αφορούν μόνο δύο περιπτώσεις: αυτήν του Φλώρου αλλά και ενός κατηγορουμένου για δύο ανθρωποκτονίες την περίοδο 2001-2002.
Στην μεν περίπτωση Φλώρου βασικό υλικό ήταν το πόρισμα μιας εσωτερικής έρευνας του υπουργείου Υγείας στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός όπου φαίνεται να υπήρξε πλαστογράφηση γνωματεύσεων και η οποία είχε ολοκληρωθεί προ αρκετών μηνών. Ετσι για το συγκεκριμένο σκέλος καλούνται να δώσουν τις επόμενες ημέρες τις εξηγήσεις τους δύο γιατροί του Ευαγγελισμού που εξέδωσαν σχετικά πιστοποιητικά αλλά και τρεις γιατροί του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) Νίκαιας που αποδέχθηκαν τις εισηγήσεις των γιατρών. Αξιοσημείωτο στη συγκεκριμένη έρευνα είναι ότι η δικαστική έρευνα δεν ασχολήθηκε με άλλες αμφιλεγόμενες γνωματεύσεις από διευθυντικά στελέχη κρατικών νοσοκομείων που έχουν προσβάσεις στον κυβερνητικό μηχανισμό.
Στο δεύτερο σκέλος, το οποίο αφορά την αποφυλάκιση ενός 38χρονου ποινικού που κατηγορείται ότι σκότωσε με μαχαίρι το 2001 έναν νεαρό σε κέντρο διασκέδασης στην Ελευσίνα, καθώς και ότι τον Μάιο του 2002 πυροβόλησε και σκότωσε έναν ιδιώτη στο πλαίσιο της δράσης της «μαφίας του Ιπποδρόμου», υπήρξε χρήση προγενέστερων υποκλοπών από την ΕΥΠ. Πρόκειται για φάκελο με παρακολουθήσεις τηλεφώνων που είχαν στείλει οι μυστικές υπηρεσίες – το καλοκαίρι του 2017 – στον γενικό γραμματέα Δημόσιας Διοίκησης. Και ο οποίος ανασύρθηκε στην τωρινή έρευνα της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς για να πλαισιωθεί η «υπόθεση Φλώρου».
ΧΩΡΙΣ ΕΠΕΚΤΑΣΗ. Μάλιστα, όπως ανέφερε η δικηγόρος Βάσω Πανταζή που εκπροσωπεί νομικά έναν εκ των εμπλεκομένων, «επιχειρήθηκε να νομιμοποιηθεί η έρευνα της ΕΥΠ με εκ των υστέρων δικαστικό βούλευμα άρσης απορρήτου που έχει αναδρομική ισχύ. Δεν θα καταθέσουμε υπομνήματα. Δεν θα δώσουμε με την παρουσία μας νομιμότητα σε αυτήν την έρευνα».
Σημειώνεται ότι τους τελευταίους μήνες αποκαλύπτονται διαρκώς μυστικές έρευνες των μυστικών υπηρεσιών για «κυκλώματα διαφθοράς» στην ΕΛΑΣ ή στη Δικαιοσύνη που έχουν προκαλέσει πολλές τριβές και ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο και τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει η εφημερίδα μας, στο υλικό που παρουσίασε η ΕΥΠ εμφανίζονται δεδομένα τηλεφωνικών υποκλοπών για ύποπτες ενέργειες 15 ατόμων. Σύμφωνα με 12σελιδο διευκρινιστικό κείμενο των μυστικών υπηρεσιών στο επίκεντρο εμφανίζεται ένας 62χρονος, διευθυντικό στέλεχος γραφείου του ΙΚΑ στην Αθήνα, που φέρεται να είχε επαφές με στελέχη της ΕΛΑΣ και δικαστικούς λειτουργούς, για τον οποίο, όπως αναφέρεται, «προκύπτουν στοιχεία που καταδεικνύουν ότι εμπλέκεται σε θέματα πιστοποίησης αναπηριών ατόμων ΚΕΠΑ κυρίως αλλοδαπών. Παράλληλα επιχειρεί με συνεργάτες του να βγάλει άδειες παραμονής αλλοδαπών».
Στον κύκλο ύποπτων επαφών του διευθυντικού στελέχους του ΙΚΑ φέρονται η σύντροφος του αποφυλακισθέντος κακοποιού αλλά και δύο δικηγόροι της Αθήνας (καλείται για εξηγήσεις μόνον ο ένας από αυτούς), με τους οποίους έχει συναντήσεις σε καφετέρια στου Ζωγράφου. Ακόμα προκύπτει συνεργασία με άλλους υπαλλήλους του ΙΚΑ, με μια 32χρονη υπάλληλο ιδιωτικού κέντρου για νευρομυϊκές και ψυχοσωματικές παθήσεις στην Αγία Παρασκευή και με ιδιώτες που προχωρούσαν σε συνεννοήσεις για επιπρόσθετες «αναπηρίες» έναντι μεγάλων αμοιβών. Στον κύκλο των υπόπτων και παρακολουθουμένων από την ΕΥΠ είναι και μια δικαστική λειτουργός από την επαρχία που έχει συνομιλήσει τουλάχιστον 120 φορές με τον αρχηγό του κυκλώματος. Η δικαστικός φέρεται να είχε ασχοληθεί με δύο-τρεις υποθέσεις για τις οποίες είχε ενδιαφερθεί και το διευθυντικό στέλεχος του ΙΚΑ. Σημειώνεται ότι μέλη του κυκλώματος μνημονεύουν στις συνομιλίες τους τέσσερις-πέντε υποθέσεις αποφυλάκισης ποινικών. Χωρίς όμως περαιτέρω διερεύνηση. Ακόμα μνημονεύουν, το 2017, ότι υπάρχει «ενδιαφέρον» και για την αποφυλάκιση του Φλώρου με αμοιβή 70.000 ευρώ. Χωρίς όμως ποτέ να αναμειχθούν σε αυτό το ζήτημα που τελικώς αφορούσαν ενέργειες που υπήρξαν το 2018.