Ψηφίστηκε η Συμφωνία των Πρεσπών με 153 «Ναι». Με ξεχωριστή ταχύτητα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε τη μεγάλη του κράτους σφραγίδα και την υπογραφή του, προϋπόθεση για τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Ο Αλέξης Τσίπρας πανηγυρίζει. Και πίσω από τους δικούς τους πανηγυρισμούς, με εντελώς αντίθετα αισθήματα και εκτιμήσεις, πανηγύρισε η Ανγκελα Μέρκελ, ο Εμανουέλ Μακρόν, ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ στην Ελλάδα και μερικοί άλλοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, σπουδαίοι ή μη. Και αναπάντεχα, η κυρία Μέι με τα τόσα της προβλήματα. Αλήθεια, την τελευταία τι την ενδιαφέρει για το τι γίνεται σε μια μικρή γωνιά των Βαλκανίων;
Με τον καιρό ξεθωριάζουν τα επιχειρήματα υπέρ της συμφωνίας που χρησιμοποίησε η κυβερνητική πλευρά. Οπως ότι το πρόβλημα μεταξύ των δύο χωρών γεννήθηκε τα τελευταία 27 χρόνια. Αγνοούν άραγε τις ιστορικές ρίζες του αλυτρωτισμού των Σκοπίων στον 19ο και σε ολόκληρο τον 20ό αιώνα; Οπως το επιχείρημα ότι 140 και πλέον κράτη έχουν αναγνωρίσει τα Σκόπια ως «Μακεδονία». Δεν ξέρω αν οι πολίτες της Γουινέας γνωρίζουν πού βρίσκεται η Ελλάδα και ποια είναι η ιστορική της πορεία, η γνώμη τους όμως, όποια και αν είναι αυτή, δεν λαμβάνεται υπόψη για την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ ούτε για την έναρξη των ενταξιακών διαδικασιών στην Ενωμένη Ευρώπη.
Η κυβέρνηση επέλεξε να αλλάξει αμέσως την ατζέντα που επιβλήθηκε από τις διαδικασίες κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Βιάζεται προφανώς πολύ. Θέλει να έχει στα χέρια της όλα τα σημαδεμένα χαρτιά. Για οποιαδήποτε ημέρα, οποιουδήποτε μήνα του 2019. Και έτσι να διαμορφώσει την προεκλογική ατζέντα. Χθες ανακοινώθηκαν κάποιες παροχές. Καλοδεχούμενες από την πλατιά μάζα του λαού μας. Βέβαια, η κυβέρνηση δεν παραθέτει τις επιπτώσεις όλων αυτών των μέτρων σε μια πορεία δυναμικής ανάπτυξης της χώρας. Αν θέλουμε δηλαδή να υπερβούμε τον μέσο όρο ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, μοναδική προϋπόθεση για τη συγκράτηση της νέας γενιάς στην πατρίδα μας.
Αν οι πληροφορίες (που εκπορεύονται τελικά από την ίδια την κυβέρνηση) αποδειχθούν ακριβείς και αληθείς, στην προεκλογική ατζέντα εντάσσεται η επέλαση της κυβέρνησης στον χώρο της Δικαιοσύνης. Με πολιορκητικό κριό τα ζητήματα της Novartis. Και την ενδεχόμενη εμπλοκή κορυφαίων πολιτικών στελεχών σε αυτήν.
Πολύ λίγα γνωρίζουμε για το διαβόητο ταξίδι στην Ελβετία στελεχών της Εισαγγελίας Διαφθοράς. Και το τι παίχθηκε ανάμεσα σε μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και σε συγκεκριμένους δικαστικούς λειτουργούς. Κάποτε θα τα μάθουμε. Πίσω από την κραυγή απόγνωσης του μέχρι πρότινος Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή πρέπει να κρύβονται πολλά. Οπως και η παραίτηση και η αντικατάστασή του με αφορμή την επιστημονική και υπηρεσιακή γνώμη του ότι του προσφέρονταν βρώμικα αποδεικτικά μέσα.
Από τις ίδιες πηγές, που έχουν διασταυρωθεί αρκετά συχνά, ενημερωνόμαστε ότι θα ασκηθούν ποινικές διώξεις για δωροληψία και διακίνηση βρώμικου χρήματος κατά κορυφαίων πολιτικών προσώπων, χωρίς να έχει βρεθεί κάποιος βρώμικος λογαριασμός, κάποια βρώμικη συναλλαγή σε βάρος τους. Θα απορήσει ο καλός και αγαθός πολίτης: Πώς αυτό είναι δυνατόν να συμβεί σε μια χώρα στην οποία το αίτημα του κράτους δικαίου είναι διαρκές και αδιαπραγμάτευτο;
Δυστυχώς, δεν συμβαίνει για πρώτη φορά αυτό στο δικαιικό μας σύστημα. Εφαρμόζεται σε ειδικής κατηγορίας εγκλήματα, που δεν έχουν καμία σχέση με τη διαχείριση δημόσιου χρήματος.
Ας έχουν όμως υπόψη τους όλοι όσοι σχεδίασαν την πιο απεχθή ποινικοποίηση του δημόσιου βίου: Οι άθλιες κατηγορίες μπορεί να εντυπωσιάζουν στα αρχικά στάδια. Τελικά όμως επιστρέφουν στους ίδιους. Με πιο δεινή κατηγορία. Εκείνη της προδοσίας του δημοκρατικού πολιτεύματος και των βασικών θεσμών του.
Ο Αντώνης Ν. Βγόντζας είναι νομικός