Πολιτικά, η προσοχή τους είναι στραμμένη στις επόμενες κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Οργανωτικά, όμως, η δουλειά των κεντροαριστερών στελεχών είναι εξίσου αυξημένη. Η δημοκρατική παράταξη μπορεί να βγήκε κοινοβουλευτικά λαβωμένη από την περιπέτεια της Συμφωνίας των Πρεσπών, όμως πλέον ξεκινά με γοργούς ρυθμούς την προετοιμασία για τις τρεις εκλογικές αναμετρήσεις που έρχονται – και μαζί τους, για ένα συνέδριο που θα λάβει χώρα τον Μάρτιο και θα αλλάξει τη μορφή του Κινήματος Αλλαγής. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, το συνέδριο θα προηγηθεί των εθνικών εκλογών και θα λειτουργήσει ενισχυτικά στη συσπείρωση των προοδευτικών δυνάμεων.
Ο βασικός στόχος είναι η ενεργοποίηση της βάσης του Κινήματος Αλλαγής. Με αυτόν τον τρόπο, τα επιτελικά στελέχη φιλοδοξούν να αποκρούσουν την επίθεση που δέχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και να εξουδετερώσουν την κατηγορία περί επιστροφής στο ΠΑΣΟΚ. Κι αυτό γιατί μπορεί επισήμως οι μεγαλύτεροι σχηματισμοί που συμμετέχουν στο Κίνημα Αλλαγής να έχουν πασοκικές αναφορές, όμως δεν είναι οι μοναδικοί που απαρτίζουν τον φορέα. Τόσο στα όργανα όσο και στα ψηφοδέλτια που έχουν ανακοινωθεί υπάρχουν στελέχη που αποχώρησαν από το Ποτάμι, όπως ο Παναγιώτης Βλάχος και ο Παναγιώτης Καρκατσούλης. Μετά την επίσημη αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ, πολλά στελέχη του κόμματος και, κυρίως, η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στην Κεντρική Επιτροπή του κεντροαριστερού φορέα θα παραμείνουν στη θέση τους – θεωρώντας βήμα μπροστά την ενοποίησή του. Και από την πρώτη στιγμή της ίδρυσης του Κινήματος Αλλαγής υπάρχει η τάση του Γιώργου Καμίνη, που μπορεί να μη μετουσιώθηκε σε σχήμα, όμως παραμένει σχεδόν αυτούσια στον κεντροαριστερό φορέα. Ο μόνος τρόπος ενεργοποίησης αυτών των μικρών κεντροαριστερών πόλων είναι η εκλογή οργάνων, η οποία θα αποτελέσει για τη Χαριλάου Τρικούπη χειροπιαστή απόδειξη πως το σχήμα συνεχίζει στη διευρυμένη του μορφή και δεν αποτελεί απλά μια διαφορετική εκδοχή του ΠΑΣΟΚ.
Παράλληλα, ωστόσο, καταβάλλεται προσπάθεια να βρεθεί η χρυσή τομή ανάμεσα στην ενεργή παρουσία και τη διάλυση, καθώς ούτε στο ΠΑΣΟΚ ούτε στο ΚΙΔΗΣΟ μπορούν ακόμα να ανοίξουν, και για πρακτικούς λόγους, τη συζήτηση περί κατάργησης των κομμάτων. Από τη Χαριλάου Τρικούπη χρησιμοποιούν τη φράση «βήματα πίσω» και κάνουν λόγο για αποφάσεις που θα λαμβάνονται εξ ολοκλήρου από τα νέα, εκλεγμένα όργανα – χωρίς να περιμένει κανείς, δηλαδή, τις αποφάσεις του εκάστοτε σχηματισμού, όπως συνέβη με την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών που οδήγησε στη διαγραφή του Θανάση Θεοχαρόπουλου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Κάτι τέτοιο θα συμβάλει και στην «πολιτική ενότητα» του Κινήματος Αλλαγής, καθώς το πολυκομματικό μοντέλο στην πράξη δεν κατάφερε να λειτουργήσει υπέρ της πολυφωνίας.
Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ. Στο μεταξύ, η ανακοίνωση του Ευάγγελου Βενιζέλου πως δεν θα είναι υποψήφιος στην Α’ Θεσσαλονίκης είναι μια κίνηση που ανοίγει νέα συζήτηση για τα ψηφοδέλτια του φορέα. Αφενός – και επισήμως, πλέον – αδειάζει μια σημαντική θέση σε ένα νευραλγικό ψηφοδέλτιο για το Κίνημα Αλλαγής, που επιζητά να αυξήσει τα ποσοστά του στη Βόρεια Ελλάδα μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Αφετέρου γιατί ανοίγει εκ νέου τη συζήτηση για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας – το οποίο, ωστόσο, χειρίζεται αποκλειστικά η Φώφη Γεννηματά. Γι’ αυτό και από τη Χαριλάου Τρικούπη δεν υπήρξε κανένα σχόλιο επί του θέματος. Εξηγώντας γιατί δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος στη Θεσσαλονίκη, ο Βενιζέλος τόνισε πως «δεν είναι αυτός ο ρόλος του και αυτή η υποχρέωσή του έναντι της χώρας» (Σκάι). Δήλωσε, μάλιστα, πως ο ίδιος επισημαίνει αυτά που «πρέπει να γίνουν στρατηγικά» και «αγωνίζεται για την ανάδειξη του χώρου μας, του προοδευτικού δημοκρατικού χώρου, της σοσιαλδημοκρατίας, της Κεντροαριστεράς, για να δείξω ότι χωρίς αυτόν τον χώρο δεν μπορεί να υπάρξει μέλλον».