Ο Εκι Πόνσε ήρθε στην ΑΕΚ το καλοκαίρι για να καλύψει το μεγάλο κενό που άφησε ο Σέρχιο Αραούχο. Η Ενωση επέλεξε έναν συμπατριώτη του «Τσίνο» για να τον διαδεχθεί στη γραμμή κρούσης, με τον 22χρονο επιθετικό να έρχεται στη χώρα μας έχοντας ένα σαφέστατα δύσκολο έργο.

Τα πεπραγμένα του Αραούχο στην ΑΕΚ άλλωστε τον είχαν κάνει κάτι σαν… τοτέμ για τον κόσμο του Δικεφάλου. Μιας και ο αργεντινός άσος ήταν από τους βασικούς παράγοντες για να έρθει η κατάκτηση του πρωταθλήματος έπειτα από 24 χρόνια.

Ο Πόνσε είναι η αλήθεια πως χρειάστηκε τον χρόνο του για να βρει τα πατήματά του και να προσαρμοστεί. Το πρώτο διάστημα δεν ήταν εύκολο για τον επιθετικό της Ενωσης, που ωστόσο παιχνίδι με παιχνίδι έδειχνε όλο και καλύτερος. Από τον Οκτώβριο και μετά όμως ο Πόνσε πάτησε για τα καλά το πόδι στο γκάζι. Ο 22χρονος φορ άρχισε να ξεδιπλώνει το ταλέντο του στο γήπεδο και να σκοράρει κατά ριπάς. Ο Εζεκίελ Πόνσε μετρά 12 γκολ μέχρι σήμερα και… συνεχίζει. Μέσα στο 2019 μετρά 5 γκολ και έχει σκοράρει σε όλα τα παιχνίδια της ΑΕΚ το νέο έτος.

Δύο γκολ στα Ιωάννινα με τον ΠΑΣ Γιάννινα, ένα με τον Αστέρα Τρίπολης στο ΟΑΚΑ, ένα με τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη και ένα με τον Κισσαμικό στα Χανιά για το Κύπελλο. Πέρυσι με τη Λιλ είχε 3 γκολ και 1 ασίστ σε 32 ματς, μία χρονιά πριν με τη φανέλα της Γρανάδα είχε 2 γκολ και 1 ασίστ σε 27 ματς. Πλέον έχει ξεπεράσει και τη σεζόν 2015-16 όταν με τους μικρούς της Ρόμα και την πρώτη ομάδα είχε 10 γκολ και 4 ασίστ σε μία χρονιά.

Τα στατιστικά του Πόνσε με τη φανέλα της ΑΕΚ είναι αναμφίβολα εντυπωσιακά. Ωστόσο δεν περιγράφουν σε απόλυτο βαθμό το πόσο πολύτιμος είναι για την Ενωση ο αργεντινός επιθετικός. Οι δουλειές του Πόνσε στο γήπεδο είναι πολλές και δεν περιορίζονται στο σκοράρισμα.

Ο 22χρονος φορ είναι ένας παίκτης που δεν παρατά καμία φάση, ασκεί τρομακτική πίεση στην αντίπαλη άμυνα και αποτελεί επί της ουσίας την πρώτη γραμμή… άμυνας του Δικεφάλου. Ενας παίκτης με εξαιρετική φυσική κατάσταση, που τρέχει σε κάθε μήκος και πλάτος του γηπέδου επί ενενήντα λεπτά.

Η φάση του γκολ του στη Νέα Σμύρνη είναι χαρακτηριστική αυτού που περιγράφουμε παραπάνω. Με το ματς να έχει μπει στις καθυστερήσεις, ο Πόνσε κάνει ένα ασύλληπτο σπριντ, κυνηγώντας μια μπαλιά που έδειχνε να μην έχει τύχη. Ο αργεντινός «φονιάς» ωστόσο δεν την παράτησε και με το πείσμα του κατάφερε όχι απλώς να πάρει την μπάλα στα πόδια του, αλλά να τη στείλει και στα δίχτυα. Με έναν τρόπο που ξέρει καλά και που φαίνεται πως αποτελεί σήμα κατατεθέν του.

Μέσα ο Λιβάγια

Στη διάθεση του Μαρίνου Ουζουνίδη για το παιχνίδι με τον Λεβαδειακό και φυσικά και για εκείνο με τον ΠΑΟΚ, είναι πλέον ο Μάρκο Λιβάγια. Ο κροάτης φορ προπονήθηκε χθες κανονικά, αφήνοντας πίσω τον τραυματισμό που τον είχε ταλαιπωρήσει το προηγούμενο διάστημα και τον είχε θέσει εκτός από το ματς της Νέας Σμύρνης κόντρα στον Πανιώνιο.

Ετσι ο Λιβάγια αναμένεται να είναι στην αποστολή για την αναμέτρηση με τον Λεβαδειακό, διεκδικώντας μάλιστα ακόμα και θέση στο βασικό σχήμα. Ετσι ώστε να επιστρέψει για τα καλά σε αγωνιστικό ρυθμό και να είναι απόλυτα έτοιμος για το μεγάλο ντέρμπι που έρχεται στη συνέχεια.