Σε νέες διαδηλώσεις κάλεσε χθες τους πολίτες της Βενεζουέλας ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος της χώρας Χουάν Γκουαϊντό. Οι διαδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν αύριο και το Σάββατο, με στόχο να πειστεί ο στρατός να πάψει να υποστηρίζει τον Νικολάς Μαδούρο. Θα μοιραστούν μάλιστα και φυλλάδια που θα αναφέρονται στη χορήγηση αμνηστίας στα μέλη του καθεστώτος του Καράκας.

«Πρέπει να μείνουμε ενωμένοι ως ενεργοί φορείς της αλλαγής σε κάθε γωνιά της χώρας. Τα πάμε καλά, πολύ καλά, Βενεζουέλα!» σημείωσε στο Twitter ο Γκουαϊντό, ο οποίος με μεγάλη ικανοποίηση βλέπει να μακραίνει η λίστα των χωρών που τον αναγνωρίζουν. Τις τελευταίες ώρες προστέθηκαν σε αυτήν το Ισραήλ και η Αυστραλία. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, πάλι, συνεχίζει να στηρίζει το καθεστώς Μαδούρο. Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης απέφυγε χθες να σχολιάσει το γεγονός αυτό, σημειώνοντας ότι επιδιώκεται η διαμόρφωση κοινής στάσης των χωρών-μελών της ΕΕ. Τόνισε ωστόσο ότι εάν η διορία των οκτώ ημερών που έχει δοθεί στον Μαδούρο παρέλθει άκαρπη η ΕΕ θα προχωρήσει στη λήψη μέτρων».

Μιλώντας χθες στον Ιάσονα Πιπίνη και στον Σκάι, ο Χουάν Γκουαϊντό κάλεσε «τον έλληνα πρωθυπουργό, και οποιοδήποτε μέλος του κόμματός του, να έρθει στη Βενεζουέλα όσο πιο σύντομα γίνεται… Αύριο, μεθαύριο αν θέλει. Και να πάμε μαζί σε νοσοκομεία, σε φαρμακεία ή σε σχολεία της Βενεζουέλας. Ή να μείνει μία εβδομάδα για να ζήσει με τον κατώτατο μισθό της Βενεζουέλας, και να δούμε τι γνώμη θα έχει για το καθεστώς του Μαδούρο».

Αίσθηση προκαλεί όμως και η ιστορία του Βίλμερ Γκουαϊντό Βιντάρτε, πατέρα του αυτοανακηρυχθέντος προέδρου, που εργαζόταν ως πιλότος στη Βενεζουέλα, ώσπου το 2003 αναγκάστηκε να μεταναστεύσει και να αναζητήσει την τύχη του στην Τενερίφη της Ισπανίας, όπου ζει και εργάζεται ως οδηγός ταξί.

«Πετούσα ένα Macaw, αεροσκάφος των βενεζουελανικών αερογραμμών, μέχρι που κατέρρευσαν τα πάντα» θυμάται μιλώντας στην ισπανική εφημερίδα «El Mundo».

Ο Χουάν, ο μεγαλύτερος από τα έξι παιδιά του, σπούδαζε τότε στο Καράκας και όταν του ζήτησε ο πατέρας του να τους ακολουθήσει στην Ισπανία αρνήθηκε. «Δεν είναι ακόμη η ώρα» του είπε. «Πρώτα θα τελειώσω τις σπουδές μου και τότε θα δεις…».

Ο Βίλμερ Γκουαϊντό ζει ευτυχισμένος στην Τενερίφη και μέχρι να βγάλει την πολυπόθητη άδεια οδηγού ταξί δούλεψε ως ρεσεψιονίστ και ως μέλος προσωπικού εδάφους στο αεροδρόμιο.

«Εδώ είναι παράδεισος για εμάς. Κάθε έξι μήνες επέστρεφα στη Βενεζουέλα και κάθε φορά που πήγαινα τα πράγματα ήταν όλο και χειρότερα. Ολο και μεγαλύτερες μισθολογικές μειώσεις, όλο και μεγαλύτερη δυστυχία». Ο Βίλμερ εδώ και τέσσερα χρόνια έχει σταματήσει να επισκέπτεται την πατρίδα του. Μιλάει όμως με τον γιο του κάθε βράδυ. «Κάθε βράδυ ζητάει την ευχή μου, μέσω WhatsApp. Eίμαι υπερήφανος γι’ αυτόν αλλά ταυτόχρονα φοβάμαι για το τι μπορεί να του συμβεί».

Την εύλογη ανησυχία του Βίλμερ Γκουαϊντό επέτειναν οι φήμες για ενδεχόμενη απαγωγή του γιου του. «Κυριεύθηκα από πανικό όταν ακούστηκε ότι μπορεί να απαγάγουν τον γιο μου. Συνεχίζω να το σκέφτομαι και είναι κάτι που με κάνει να μην κοιμάμαι».

Ο Βίλμερ έμαθε για την ορκωμοσία του γιου του μέσω Internet και δεν συμφωνεί όταν αναφέρεται, από τους δημοσιογράφους, ο όρος «αυτοανακηρύχθηκε». «Δεν είναι αυτοανακήρυξη. Ο γιος μου έκανε απλώς αυτό που ορίζει το Σύνταγμα της Βενεζουέλας».