Εξτρα απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος για ελεύθερους επαγγελματίες που αμείβονται με μπλοκάκι και αποφασίζουν να αλλάξουν κλάδο απασχόλησης προσφέρει με απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί που έκριναν την υπόθεση που έφτασε ενώπιόν τους, ουσιαστικά με την απόφασή τους ερμήνευσαν ευνοϊκά ρυθμίσεις για φορολογουμένους και έδωσαν οικονομική ανάσα με προοπτική πενταετίας για ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίους επιτηδευματίες οι οποίοι πληρώνονται για τις υπηρεσίες τους με μπλοκάκι.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας υπό αυτό το πρίσμα έκρινε ότι σε περίπτωση αλλαγής επαγγέλματος… μηδενίζεται ο χρόνος της πενταετούς απαλλαγής επιτηδεύματος και έτσι με την έναρξη του νέου επαγγέλματος ισχύει νέα πενταετής απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η νομική βάση πάνω στην οποία κινήθηκαν και οι σύμβουλοι της επικρατείας αποτελεί ο νόμος 3986/2011, που προβλέπει ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες την πρώτη πενταετία της δραστηριότητάς τους απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος.
Ιδιαίτερη αξία έχει και η σκέψη της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου σύμφωνα με την οποία η εγκύκλιος ΠΟΛ1223/2011, που προβλέπει το αντίθετο από τον νόμο, συγκρούεται με τις νομοθετικές διατάξεις, ενώ παράλληλα επισημαίνεται ότι με την εν λόγω εγκύκλιο δεν παρέχονται οδηγίες και διευκρινίσεις, αλλά εισάγονται πρωτογενείς νομοθετικές ρυθμίσεις.
Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο της Επικρατείας με πρόεδρο την αντιπρόεδρο Μαίρη Σαρπ και εισηγητή τον πάρεδρο Αντώνιο Φοβάκη εκδίκασε υπόθεση που αφορούσε δικηγόρο, ο οποίος τον Φεβρουάριο του 2007 έκανε έναρξη εργασιών ως ελεύθερος επαγγελματίας με αντικείμενο την παροχή επιχειρηματικών συμβουλών και συμβουλών διαχείρισης. Εξι μήνες μετά προχώρησε σε διακοπή εργασιών επιτηδευματία κλείνοντας τα βιβλία του. Ωστόσο, λίγα χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 2015 προέβη σε νέα έναρξη επιτηδεύματος με αντικείμενο πλέον τη δικηγορία.
Κατά τα δύο πρώτα έτη άσκησης του δικηγορικού επαγγέλματος τού επιβλήθηκε από την αρμόδια φορολογική αρχή τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ. Εκείνος, από την πλευρά του, άσκησε ενδικοφανή προσφυγή στην πράξη προσδιορισμού φόρου εισοδήματος, η οποία απορρίφθηκε. Ετσι, η προσφυγή του στη Δικαιοσύνη ήταν μονόδρομος.
Το Β’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ’ αριθμ. 89/2019, που έχει «πιλοτικό» χαρακτήρα, αποφάνθηκε ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι κατά το παρελθόν έκαναν έναρξη εργασιών, πλην όμως σε επάγγελμα διαφορετικό από αυτό που ασκούν τώρα και στη συνέχεια διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, εξαιρούνται επί πενταετία από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος για την άσκηση του νέου επαγγέλματός τους.
Οι δικαστές μάλιστα δεν βάζουν οποιοδήποτε πλαφόν στον χρόνο άσκησης του πρώτου κύκλου των επαγγελματικών εργασιών κρίνοντας ότι η ευνοϊκή απόφαση αφορά και όσους επαγγελματίες είχαν συμπληρώσει 5 χρόνια άσκησης της αρχικής τους δραστηριότητας.
Σε άλλο σημείο το ΣτΕ επισημαίνει ότι «μη νομίμως η φορολογική αρχή προέβη στην επιβολή του τέλος επιτηδεύματος» στη συγκεκριμένη περίπτωση.
Παράλληλα, οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι σε περίπτωση που γίνει διακοπή της άσκησης επαγγέλματος πριν από τη συμπλήρωση της 5ετίας και στη συνέχεια γίνει νέα έναρξη εργασιών, στο ίδιο όμως επάγγελμα, ο χρόνος διακοπής δεν συνυπολογίζεται για τη συμπλήρωση της πενταετίας.