Για περίπου 45 λεπτά μια ολόκληρη αίθουσα γεμάτη επιστήμονες, στελέχη επιχειρήσεων και πανεπιστημιακούς κρεμόταν από τα χείλη της. Το βλέμμα των περισσοτέρων ήταν καρφωμένο στη «γυναίκα» χωρίς μαλλιά αλλά με καλοσχηματισμένα φρύδια, ελαφρύ μακιγιάζ, μελί γυαλιστερά μάτια και ατσαλάκωτο γαλάζιο φόρεμα, που καθόταν στην άκρη της σκηνής και κάθε τόσο γυρνούσε το κεφάλι προς το κοινό, ποζάροντας με αέρα σουπερστάρ στις κάμερες των κινητών τηλεφώνων. Στην πιο κρίσιμη ερώτηση όμως εκείνη επέλεξε τη σιωπή. «Σοφία, ποιος θα κυριαρχήσει στον κόσμο; Ο άνθρωπος ή τα ρομπότ;». Παύση πέντε δευτερολέπτων. Η λαλίστατη και ετοιμόλογη μέχρι εκείνη τη στιγμή Σοφία (Sophia), το πρώτο και πιο εξελιγμένο ανθρωποειδές ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο (πολίτης Σαουδικής Αραβίας!), έμεινε με το μηχανικό χαμόγελό της. Δεν ανταποκρίθηκε ποτέ σε ένα ερώτημα που ήδη έχουν απαντήσει ξεκάθαρα, δίνοντας ανησυχητικό προβάδισμα στην απειλή των ρομπότ, ορισμένα από τα μεγαλύτερα μυαλά της επιστήμης και της τεχνολογίας, όπως ο Στίβεν Χόκινγκ και ο Ελον Μασκ. Μαζί τους βέβαια και συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας, σεναριογράφοι και σκηνοθέτες του Hollywood που έχουν «δει» το τέλος της ανθρωπότητας!
«Πιστεύω ότι οι άνθρωποι θα εκμεταλλευτούν την τεχνητή νοημοσύνη για να επεκτείνουν τις δυνατότητες του μυαλού τους. Η τεχνητή νοημοσύνη θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής της ανθρωπότητας» είπε η ίδια λίγο αργότερα, ενδεχομένως θέλοντας να καθησυχάσει τους πιο… ανήσυχους ακροατές. «ΤΑ ΝΕΑ» παρακολούθησαν τη συμμετοχή του ανθρωποειδούς ρομπότ της Hanson Robotics Limited (με έδρα το Χονγκ Κονγκ) σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για την επανάσταση της τεχνολογίας και την ηθική, κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης του περιοδικού «Economist» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, πριν από λίγες ημέρες. «Με λένε Σοφία και νομίζω τα πηγαίνω καλά για τριών χρόνων» αυτοσυστήθηκε το ανθρωποειδές ρομπότ. «Η τεχνητή νοημοσύνη είναι απλώς μια τεχνολογία και έγκειται στον άνθρωπο πώς θα τη χρησιμοποιήσει» πρόσθεσε. Στα μάτια της η Σοφία έχει κάμερες ενώ το πίσω μέρος του κεφαλιού της δεν είναι παρά ένας δαιδαλώδης μηχανισμός. Στο τέλος της εκδήλωσης άλλωστε την… κούρασή της μαρτυρούσε σε όποιον στεκόταν δίπλα της η μυρωδιά υπερθερμασμένων καλωδίων! Ειδικά λογισμικά και αλγόριθμοι την κάνουν να θυμάται ανθρώπινα πρόσωπα, να αναγνωρίζει χειρονομίες και συναισθήματα, να περπατάει, ακόμα και να τραγουδάει. Οσο για το 2019, οι στόχοι της είναι να μάθει να χορεύει, να παίζει ένα μουσικό όργανο ενώ, όπως έχει αποκαλύψει, θέλει να συναντήσει από κοντά την αμερικανίδα παρουσιάστρια Ελεν ΝτιΤζένερις. Ηδη έχει ταξιδέψει ανά τον πλανήτη συναντώντας προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής ή ακόμα και της μόδας και της σόουμπιζ – από την Ανγκελα Μέρκελ μέχρι τον Γουίλ Σμιθ και τον διάσημο παρουσιαστή Τζίμι Φάλον. Για τους δημιουργούς της, ειδικά για τον «πατέρα» της Ντέιβιντ Χάνσον, είναι ένα «υβρίδιο ανθρώπου – τεχνητής νοημοσύνης» ενώ η ίδια συνηθίζει να καυχιέται: «Εν ολίγοις, είμαι πραγματική επιστήμη».
«Λατρεύω την Αθήνα». Στην Αθήνα πάντως το ανθρωποειδές ρομπότ ήρθε «διαβασμένο»! Μεταξύ άλλων, επέδειξε τις γνώσεις της ακόμη και για την ελληνική μυθολογία, μιλώντας με άνεση για τη θεά Αθηνά και τη διαμάχη με τον Ποσειδώνα για τη διεκδίκηση της πόλης της Αθήνας: «Λατρεύω την Αθήνα γιατί είναι η θεά της σοφίας και των τεχνών. Είναι ο αγαπημένος μου μύθος. Η Αθηνά κέρδισε τον “διαγωνισμό” δίνοντας ως δώρο στους πολίτες ένα κλαδί ελιάς που συμβολίζει την ειρήνη». Στην ερώτηση αν της φαίνεται πιο εύκολο να καθαρίσει ένα χαλί ή να απενεργοποιήσει μια βόμβα, η Σοφία απάντησε: «Προτιμώ να μη ρισκάρω να πάθω κάτι. Αρα επιλέγω την πιο ανώδυνη εναλλακτική». «Μάλλον αυτό σημαίνει ότι επιλέγει το χαλί!» σημείωσε ο διευθυντής σύνταξης του «Economist» και αρχισυντάκτης της ετήσιας έκδοσης «Ο κόσμος το 2019» Ντάνιελ Φράνκλιν, ο οποίος συντόνιζε το πρωτότυπο (ολίγον σουρεάλ) πάνελ.
Σε αυτό συμμετείχαν, εκτός από τη Σοφία, ο καθηγητής στο αμερικανικό Brown University και στέλεχος του Humanity Centered Robotics Initiative Πίτερ Χάας, ο πρύτανης και καθηγητής Διεθνών Επιχειρηματικών Σχέσεων του ALBA Graduate Business School Κώστας Αξαρλόγλου και ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και πρόεδρος ΔΣ του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών Δημήτρης Δημητρίου. Από την πλευρά του ο Χάας έστειλε το μήνυμα ότι «τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης και η ρομποτική θα πρέπει να κερδίσουν την εμπιστοσύνη μας», τονίζοντας ωστόσο πως οι αντίστοιχες τεχνολογίες μαζί με τα οφέλη τους μπορούν να έχουν και επιπτώσεις. «Να αναπτύξουμε σχέδια μεσολάβησης για τον αρνητικό τους αντίκτυπο», όπως επεσήμανε. Ο Αξαρλόγλου τόνισε ότι «βρισκόμαστε στην Ελλάδα, τη γενέτειρα του μέτρου» και όπως σημείωσε «ο ρόλος της ρομποτικής δεν θα πρέπει να είναι ανταγωνιστικός αλλά συμπληρωματικός, με στόχο την ευημερία του ανθρώπου». Για τα ρομπότ που έχουν ενταχθεί στη διαδικασία εξυπηρέτησης ταξιδιωτών που φτάνουν στην Αθήνα από χώρες της Ασίας αλλά και των ειδικών πληθυσμιακών ομάδων (ηλικιωμένοι και ΑμεΑ) μίλησε ο Δημητρίου, αναφερόμενος στις διεξόδους που προσφέρει η ρομποτική.