Εκείνη θα γινόταν το φως στο ποιητικό σκοτάδι του. Εκείνος θα της αφιέρωνε τις όμορφες μπαλάντες του. Ο έρωτάς τους θα γινόταν ένα παραμύθι για μεγάλους, με το μελαγχολικό τέλος του να σημάνει την «αιωνιότητα» της σχέσης τους. Ο Λέοναρντ Κοέν και η μούσα του Μαριάν Ιλέν είναι η ιστορία στο ντοκιμαντέρ του Νικ Μπρούμφιλντ «Marianne & Leonard: Words of Love» που προβλήθηκε προχθές στο Φεστιβάλ Σάντανς και πρόκειται να ανοίξει το 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 1 Μαρτίου στο Ολύμπιον. Ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης μάλιστα έχει προσκληθεί από το Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσει μια ιστορία που νιώθει πολύ προσωπική.

Τον Μάρτιο του 1960 ο Κοέν έχει εγκαταλείψει τις σπουδές του στη Νομική για την ποίηση, αναζητώντας έμπνευση στην περιπλάνηση. Ο καναδός πλάνης είχε φύγει από το βροχερό Λονδίνο για τον ηλιόλουστο παράδεισο της Υδρας. Το νησί του Αργοσαρωνικού ήταν τότε καταφύγιο για τους χίπις της εποχής, οι οποίοι βρίσκονταν καλεσμένοι στα κοκτέιλ πάρτι που έδινε εκεί ο Αριστοτέλης Ωνάσης και συστήνονταν ως μποέμ καλλιτέχνες. Ο Κοέν, μοναχικός και απελπισμένος, βρέθηκε να θαυμάζει ένα όμορφο ζευγάρι που κρατιόταν από το χέρι. Η γυναίκα ήταν η Νορβηγίδα Μαριάν Ιλέν και ο άνδρας της ο συγγραφέας Αξελ Γιένσεν. Οπως ο ίδιος ο Κοέν θα έλεγε αργότερα: «Δεν είχα ιδέα ότι θα περάσω την επόμενη δεκαετία με τη γυναίκα εκείνου του άνδρα».

«SO LONG MARIANNE». Ο Κοέν δεν ήξερε ότι ο άνδρας ήταν έτοιμος να εγκαταλείψει την όμορφη Μαριάν και τον γιο τους για μια άλλη γυναίκα. Αργότερα όταν την είδε ξανά στην αγορά την προσκάλεσε να τον συναντήσει μαζί με τους φίλους του. Ο 26χρονος τότε Κοέν έδειχνε ήδη τον ενθουσιασμό του, όμως το φλερτ τους κράτησε αρκετά. «Αν και τον αγάπησα από τη στιγμή που συναντηθήκαμε, η αγάπη μας ήταν μια όμορφη, αργή ταινία» υπενθύμιζε η μούσα. Στα τραγούδια που έγραψε στην Υδρα «So Long Marianne» και «Bird on the Wire» αποτύπωσε τη ζωή τους από εκείνα τα χρόνια. Και η φωτογραφία της Μαριάν τυλιγμένης σε μια πετσέτα να ποζάρει χαμογελαστή στο λευκό δωμάτιό τους στο νησί μπήκε στο οπισθόφυλλο του άλμπουμ «Songs from a Room». Ωστόσο κανείς από τους δύο δεν ήταν απόλυτα πιστός στη σχέση τους. Ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ Νικ Μπρούμφιλντ συνδέθηκε με τη Μαριάν το 1968 όταν συναντήθηκαν στην Υδρα.

Ο νεαρός τότε φωτογράφος έγινε φίλος της, αλλά και εραστής της. Το ζευγάρι Λέοναρντ Κοέν – Μαριάν Ιλέν έμεινε μαζί έως το 1972. Οι ζωές τους άλλαξαν κατεύθυνση όταν η τότε σύντροφος του Κοέν Σουζάν Ελντροντ έμεινε έγκυος στον γιο τους. Η Μαριάν δεν το δέχτηκε και χώρισαν.

Ομως η αγάπη τους δεν έσβησε. Οταν εκείνη αρρώστησε με λευχαιμία το 2016, ο Κοέν την αποχαιρέτησε με τον δικό του(ς) τρόπο: «Να ξέρεις ότι είμαι τόσο κοντά σου που αν απλώσεις το χέρι σου θα φτάσεις το δικό μου. Και να ξέρεις ότι πάντα σε αγαπούσα για την ομορφιά σου και για τη σοφία σου… αλλά τώρα, θέλω μόνο να σου ευχηθώ καλό ταξίδι. Αντίο, παλιά μου φίλη. Ατελείωτη αγάπη, σε βλέπω κάτω από τον δρόμο». Ο ίδιος πέθανε 4 μήνες αργότερα.