Είναι εντυπωσιακό το πόσο φτωχό είναι το υπέδαφος της γνώσης και της αντίληψης για τον τρόπο λειτουργίας του ελληνικού ποδοσφαίρου από τους καλλιεργητές των απόψεων.

Τα άροτρα προσπαθούν να οργώσουν πέτρινες επιφάνειες μαστιγώνοντας την πραγματικότητα. «Το ελληνικό ποδόσφαιρο θα σωθεί από το VAR» είναι η σπορά των ημερών με αφορμή τις κάκιστες διαιτησίες.

Η περίπτωση του Παπαπέτρου που είτε δεν είχε ενημερωθεί είτε πιάστηκε αδιάβαστος στο παιχνίδι Κυπέλλου Παναθηναϊκός-Λαμία για τον νέο κανονισμό που πλέον επιτρέπει και τέταρτη αλλαγή στην παράταση, αποτελεί μνημείο ανικανότητας της ΚΕΔ.

Οταν οι διαιτητές αδυνατούν να διεκπεραιώσουν τα μικρά, τα ασήμαντα, αυτά που ήδη γνωρίζει ακόμα και ο ενημερωμένος φίλαθλος, τότε πώς οι ίδιοι άνθρωποι θα καταφέρουν να φέρουν εις πέρας το δύσκολο έργο του VAR;

Η βεβαιότητα πως ο βιντεοδιαιτητής θα λύσει τα προβλήματα πιθανόν να πηγάζει από το έλλειμμα γνώσης για τον τρόπο λειτουργίας του.

Πίσω από τις κάμερες αλλά και μέσα στον αγωνιστικό χώρο συνεχίζουν να κινούν τα νήματα οι διαιτητές. Οι ίδιοι άνθρωποι που εγκληματούν εις βάρος της αξιοπιστίας κάθε Σαββατοκύριακο καλούνται να χειριστούν το VAR. Ποιο είναι λοιπόν το στοιχείο εκείνο που κάνει τους καλλιεργητές των απόψεων να αισιοδοξούν πως τα βίντεο των αμφισβητούμενων φάσεων θα αποτελέσουν πανάκεια στη διαιτητική ανικανότητα;

Χώρες από τις οποίες εισάγουμε διαιτητές, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, αντιμετωπίζουν προβλήματα με το VAR είτε γιατί οι παίκτες δεν γνωρίζουν το πρωτόκολλο εφαρμογής του είτε γιατί οι άνθρωποι πίσω από τις οθόνες αφήνουν στην κρίση του διαιτητή αμφισβητούμενες φάσεις προκαλώντας οργισμένες αντιδράσεις.

Μόλις την Κυριακή στη Γαλλία ο προπονητής της Παρί Σεν Ζερμέν Τόμας Τούχελ αναρωτιόταν γιατί να υπάρχει το VAR όταν δεν εφαρμόζεται και το χαρακτήρισε γελοίο.

Ο προπονητής της Τότεναμ Μαουρίτσιο Ποτσετίνο επικαλείται τα προβλήματα που προκαλεί το VAR στα πρωταθλήματα που ήδη εφαρμόζεται και ζητεί την αναβολή της ένταξής του στην Πρέμιερ Λιγκ. Η υπερκαλλιέργεια της προσδοκίας ενίοτε μετατρέπει σε άγονο το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.