Με την Τουρκία να στήνει ένα σκηνικό έντασης με απειλές εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας και την αποστολή του ερευνητικού «Μπαρμπαρός» στο Τεμάχιο 9 της κυπριακής ΑΟΖ, πραγματοποιείται από χθες στην Κύπρο η Σύνοδος Κορυφής των επτά χωρών του Νότου της ΕΕ, MED-7.
Στόχος της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν να στείλει μέσω της Συνόδου σαφές μήνυμα υπεράσπισης των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην Τουρκία, ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή, γεγονός που σε μεγάλο βαθμό επετεύχθη, με σαφή μηνύματα προς την Αγκυρα στο κοινό ανακοινωθέν που εξεδόθη.
Στα θέματα της Συνόδου ήταν το Μεταναστευτικό, που σχεδόν κυριάρχησε στη συζήτηση, με τις χώρες να ζητούν δίκαιη κατανομή των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών που φτάνουν στις χώρες υποδοχής, οι εξελίξεις στην ευρωζώνη, η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και η κλιματική αλλαγή. Στο ανακοινωθέν επαναλαμβάνεται η υποστήριξη στις συνεχιζόμενες προσπάθειες για λύση του Κυπριακού χωρίς ξένες παρεμβάσεις, στρατεύματα και εγγυήσεις.
Ακόμη αναφέρεται ότι οι χώρες της MED-7 μένουν δεσμευμένες στο ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ, αναγνωρίζοντας τη Μεσόγειο ως «στρατηγικό διάδρομο για τον εφοδιασμό με φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια μέσω υποδομών φυσικού αερίου, όπως ο αγωγός EastMed, συμβάλλοντας έτσι στην πολιτική της Ενωσης για διαφοροποίηση πηγών, προμηθευτών και διαδρομών, στο πλαίσιο της στρατηγικής ενεργειακής ασφάλειας της Ενωσης, πολιτική που απαιτεί επίσης καλύτερες διασυνδέσεις μεταξύ των κρατών – μελών της και στις περιοχές της Δυτικής Μεσογείου και του Ατλαντικού».
ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ. Το ανακοινωθέν στέλνει μήνυμα στην Τουρκία εκφράζοντας την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη της προς την Κυπριακή Δημοκρατία «κατά την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της να εξερευνά, να εκμεταλλεύεται και να αναπτύσσει τους φυσικούς της πόρους εντός της ΑΟΖ της, σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο» και το Δίκαιο της Θάλασσας. Η Σύνοδος καλεί την Τουρκία «να σεβαστεί την κυριαρχία της Κύπρου και να απέχει από απειλές ή ενέργειες αντίθετες προς το διεθνές δίκαιο». Επίσης η Τουρκία καλείται «να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο» και να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία.
Ο Νίκος Αναστασιάδης ευχαρίστησε τους ηγέτες της Μεσογείου για τη στήριξή τους και σημείωσε ότι τους ενημέρωσε για τις εξελίξεις στην περιοχή και το Κυπριακό. Ο Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του ευχαρίστησε τους ηγέτες για τη στήριξή τους στη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη συνάντησή του την επόμενη εβδομάδα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας παράλληλα τη σημασία σεβασμού στο διεθνές δίκαιο στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο από την πλευρά της Αγκυρας.
«Θέλουμε μια Ευρώπη ικανή να προστατεύσει τον εαυτό της η ίδια και για μένα αποτελεί σημαντικό στοιχείο μια ενισχυμένη άμυνα για την Ευρώπη» σχολίασε ο Μακρόν, εκφράζοντας τον σεβασμό του στην κυριαρχία της Κύπρου, σημειώνοντας τον στρατηγικό της ρόλο σε αεροναυτικό επίπεδο για τη Γαλλία.
ΜΙΑ ΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΑΛΛΟΥΣ. Στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν χθες το απόγευμα Αναστασιάδης – Μακρόν συζητήθηκαν θέματα που αφορούν το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ζητήματα που άπτονται της διμερούς συνεργασίας Κύπρου – Γαλλίας και ιδιαίτερα η συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα άμυνας και ασφάλειας.
Ανώτατες πηγές της Κυπριακής Δημοκρατίας δήλωσαν στα «ΝΕΑ», για το ενδεχόμενο παραχώρησης στρατιωτικής βάσης στη Γαλλία, ότι αυτή η συζήτηση γίνεται από καιρό και αφορά ενισχυμένες διευκολύνσεις, κυρίως στη θάλασσα.