Με αλλεπάλληλες προκλήσεις, όπως όλα δείχνουν, θα υποδεχτεί η Τουρκία τον Αλέξη Τσίπρα στις 5 Φεβρουαρίου, αφού η Αγκυρα επιμένει σχεδόν καθημερινά στη ρητορική της έντασης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Χουλουσί Ακάρ προχώρησε για πολλοστή φορά στη γνωστή εμπρηστική δήλωσή του πως η «τουρκική Δημοκρατία δεν θα επιτρέψει κανένα τετελεσμένο».
Οπως ανέφερε ο τούρκος υπουργός Αμυνας, κατά την επίσκεψή του στη βάση συντήρησης αεροσκαφών της τουρκικής αεροπορίας, «σε ζητήματα οικονομικά, στρατιωτικά και ασφάλειας, στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο δεν μπορούμε να εγκρίνουμε κανένα θέμα που να μην υπάρχει η Τουρκία».
Σημειώνεται ότι τους τελευταίους μήνες ο Ακάρ επαναλαμβάνει ακριβώς την ίδια προκλητική φράση. Ουσιαστικά μόνο το μέρος όπου τη διατυπώνει αλλάζει. Αυτή η σταθερότητα της ρητορικής τού υπουργού Αμυνας – και κατ’ επέκταση και του Ερντογάν, αφού ο Ακάρ αποτελεί έναν από τους κύριους εκφραστές των ιδεών του τούρκου προέδρου – φανερώνει και τις πάγιες στοχεύσεις της Αγκυρας. Μολονότι αρκετοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι η Τουρκία στην παρούσα φάση είναι προσηλωμένη στο Συριακό και στον περιορισμό των Κούρδων, φαίνεται ότι το Αιγαίο αλλά και η Ανατολική Μεσόγειος και η Κύπρος παραμένουν πάντα μέσα στις διεκδικήσεις και τον σχεδιασμό της.
Επιπλέον, δεν θα πρέπει να λησμονείται ότι οι παραβιάσεις στο Αιγαίο από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Μόλις χθες σημειώθηκαν 11 παραβιάσεις από τουρκικά F-16 καθώς και 2 εικονικές αερομαχίες (εμπλοκές) με ελληνικά μαχητικά που έσπευσαν να τα αναχαιτίσουν, ενώ την περασμένη Παρασκευή είχαμε άλλες 3 υπερπτήσεις σε Καστελόριζο, Ρω και Στρογγύλη.
Πρόσκληση σε Αποστολάκη. Την ίδια ώρα πάντως ο Ακάρ επιχειρεί να δείξει και ένα δεύτερο πρόσωπο καθώς χθες, όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, προσκάλεσε τον Ευάγγελο Αποστολάκη να επισκεφτεί την Τουρκία. Είναι γνωστό πως οι δύο υπουργοί Αμυνας διατηρούν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας από το διάστημα που ήταν αρχηγοί ΓΕΕΘΑ, πράγμα που θα δικαιολογούσε την πρόσκληση. Εντούτοις, το τουρκικό πρακτορείο δίνει και μια άλλη εκδοχή. Υποστηρίζει, σύμφωνα με πηγές που δεν κατονομάζει, πως η πρόσκληση εστάλη πριν από την επέτειο της κρίσης των Ιμίων και είναι σημαντική για την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και «καλό παράδειγμα για την ενίσχυση της καλής γειτονίας».
Λίγες ώρες προτού όμως το Anadolu μεταδώσει την είδηση της πρόσκλησης Ακάρ στον Αποστολάκη, η Αγκυρα είχε επιδοθεί στα γνωστά επικοινωνιακά παιχνίδια και επιχειρούσε να «στήσει» σκηνικό έντασης γύρω από τα Ιμια. Προχθές το βράδυ μεγάλη μερίδα τουρκικών μέσων ενημέρωσης μετέδιδαν συντονισμένα ότι τουρκικά πλοία έχουν συγκεντρωθεί γύρω από τα Ιμια για να αποτρέψουν «ελληνικές προκλήσεις στην περιοχή». Πηγές του Πενταγώνου ωστόσο τόνιζαν πως στην περιοχή δεν υπάρχει τίποτα ανησυχητικό αλλά «η συνήθης διάταξη πλοίων». Και συμπλήρωναν πως τα τουρκικά δημοσιεύματα είναι η γνωστή τουρκική προπαγάνδα λίγο πριν από την Επέτειο των Ιμίων.