Στα μέσα Δεκεμβρίου, όταν η αγωνιστική δράση διακόπηκε προ της ώρας της, ο Ολυμπιακός ήταν μακράν η πιο φορμαρισμένη ομάδα της Ελλάδας. Δικαίως λοιπόν, όσο κυλούσε το διάστημα της διακοπής, ήταν ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης το πώς οι Ερυθρόλευκοι θα επιστρέψουν στο χορτάρι. Αν θα μπορέσουν δηλαδή να συνεχίσουν από εκεί που σταμάτησαν ή αν το break θα τους βγάλει από τον πολύ καλό ρυθμό τους. Προβληματισμός λογικός και σίγουρα ποδοσφαιρικός.

Σήμερα, κατά έναν τρόπο κλείνει αυτή η κουβέντα. Τελευταίο ματς του Ιανουαρίου για τους Πειραιώτες, που εννοείται πως επέστρεψαν για τα καλά, έχοντας ήδη καταθέσει ένα ισχυρό δείγμα αγωνιστικής γραφής. Το έκτο από τις 8/1, όταν και ξαναμπήκαν στις ράγες. Ο απολογισμός τους ώς εδώ; Τρεις διαδοχικές εκτός έδρας νίκες στη Σούπερ Λίγκα, μία ισοπαλία, μία νίκη και μία πρόκριση στους προημιτελικούς του Κυπέλλου Ελλάδας.

Με πραγματικά καλό ποδόσφαιρο σε αυτό το πρώτο δείγμα του 2019.

Με 9-2 γκολ. Με μπόλικους πρωταγωνιστές. Και με την προσδοκία που δημιουργεί το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός είναι η μοναδική ομάδα της χώρας που συνεχίζει να συμμετέχει σε τρεις διαφορετικές διοργανώσεις.

Πώς κλείνει λοιπόν αυτός ο πρώτος μήνας του χρόνου; Στο Γεώργιος Καραϊσκάκης με τη φιλόδοξη ΑΕΛ (19.30). Η ώρα της εξ αναβολής 15ης αγωνιστικής. Και η ευκαιρία για ένα ακόμη τρίποντο που θα κρατήσει τους Πειραιώτες μάξιμουμ στο μείον οκτώ από την κορυφή του πρωταθλήματος. Το τέταρτο παιχνίδι σε δώδεκα ημέρες. Ενας «έξτρα» αντίπαλος για κάθε σύνολο. Δεν φαίνεται όμως αυτό να ανησυχεί τον Πέδρο Μαρτίνς. Ισα ίσα που ο Πορτογάλος φάνηκε να το βλέπει από μια εντελώς διαφορετική οπτική γωνία: «Καλό σημάδι είναι τα πολλά και μαζεμένα παιχνίδια, γιατί ο Ολυμπιακός δείχνει πως είναι μέσα σε όλους του τους στόχους. Είμαστε προετοιμασμένοι γι’ αυτό, είμαστε μεγάλη ομάδα κι έχουμε δύο παίκτες σε κάθε θέση, ικανούς να παίξουν, και μας δίνουν εγγυήσεις ότι θα τα καταφέρουμε».

Φυσικά δεν έχει άδικο, κοιτάζοντας το ρόστερ. Και κυρίως κοιτάζοντας την προσαρμογή σε αυτό το «μπες – βγες» όταν έρχεται η ώρα να παίξει το χαρτί του rotation. Πριν από μία εβδομάδα, για παράδειγμα, στο ματς – πρόκριση με την Ξάνθη στο Φάληρο έκανε επτά αλλαγές στην ενδεκάδα του. Και η εικόνα του Ολυμπιακού ήταν ακόμη καλύτερη. «Εχουμε την πολυτέλεια να έχουμε δύο παίκτες σε κάθε θέση και τους εμπιστευόμαστε γιατί δουλεύουν πάρα πολύ» συμπλήρωσε ο προπονητής των Ερυθρολεύκων, για να περάσει πλέον σε τροχιά δράσης: «Η ΑΕΛ έχει βελτιωθεί πάρα πολύ στο παιχνίδι της. Περιμένουμε ένα κλειστό ματς, οπότε θα πρέπει να έχουμε υπομονή στο παιχνίδι μας και να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί μέχρι το τέλος».

Με Ζιλ Ντίας

Ποιο πρόσωπο θα συγκεντρώσει όλα τα βλέμματα στο Φάληρο απόψε; Μα φυσικά ο Ζιλ Ντίας. Ο πορτογάλος winger που αποκτήθηκε την περασμένη Πέμπτη και που δικαίωσε όλους εκείνους οι οποίοι τον έβλεπαν να κάνει γρήγορα το ντεμπούτο του. Χώρεσε στην αποστολή του Μαρτίνς ο 22χρονος. Λογικά λοιπόν, αν το πράγμα κυλήσει καλά, θα έχει και την ευκαιρία να γράψει τα πρώτα του ερυθρόλευκα λεπτά συμμετοχής. Στην 20μελή αποστολή είναι και ο Γιούρι Λοντίγκιν, ο οποίος αποκτήθηκε την Κυριακή. Στην περίπτωση του 28χρονου τερματοφύλακα όμως θα πρέπει να αναφέρουμε πρώτον ότι ο τεχνικός των Ερυθρολεύκων έχει μαζί και τους τρεις τερματοφύλακες. Και δεύτερον ότι φυσικά ο Ζοσέ Σα είναι που θα βρεθεί μπροστά από την εστία.

Στην εικοσάδα χώρεσε επίσης ο Γιώργος Μασούρας, που άνοιξε τον μεταγραφικό χορό του χειμώνα, όχι όμως και οι άλλοι δύο άσοι που προστέθηκαν στο ρόστερ τον Ιανουάριο. Ο Φράνκο Σολδάνο και ο Αβραάμ Παπαδόπουλος. Ηχηρότερες απουσίες πάντως είναι σίγουρα εκείνες των Βούκοβιτς και Κούτρη. Δύο μέλη της ενδεκάδας που θα δουν το αποψινό ματς από την κερκίδα. Και μιας και το πήγαμε σε εκείνους που θα λείψουν, εκτός έμειναν και οι Μπουχαλάκης (θα είναι έτοιμος το Σάββατο για το ματς με τον Πανιώνιο), Ναουέλ (στην Ισπανία γράφουν ότι μέσα στις επόμενες ώρες είναι πολύ πιθανό να μετακινηθεί στην Ντεπορτίβο Λα Κορούνια) και Φετφατζίδης. Αναλυτικά η αποστολή του Ολυμπιακού: Σα, Λοντίγκιν, Χουτεσιώτης, Ομάρ, Τοροσίδης, Μεριά, Μιράντα, Σισέ, Τσιμίκας, Καμαρά, Νάτχο, Γκιγέρμε, Ανδρούτσος, Λάζαρος, Ποντένσε, Μασούρας, Ζιλ, Φορτούνης, Χασάν, Γκερέρο.

«Δεν πωλείται κανένας»

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της «Sun», η Σαουθάμπτον είναι σε συζητήσεις με τον Ολυμπιακό για τον Ομάρ Ελαμπντελαουί. Σε κάθε περίπτωση, και καθώς εκπνέει  η χειμερινή περίοδος των μεταγραφών, η παρέμβαση του Κώστα  Καραπαπά «έκοψε» κάθε παρόμοια συζήτηση. «Δεν πωλείται κανένας» τόνισε ο διευθυντής εποικοινωνίας της Ερυθρόλευκης ΠΑΕ.

n Μετά τον Κώστα Φορτούνη και ο Γκιγέρμε δηλώθηκε να εκτίσει την ποινή του (τέσσερις κίτρινες κάρτες) στο ματς του Σαββάτου με τον Πανιώνιο.