Σφίγγει ο κλοιός του καθεστώτος Μαδούρο γύρω από τον Χουάν Γκουαϊντό, καθώς ο Γενικός Εισαγγελέας της Βενεζουέλας Ταρέκ Σαάμπ έδωσε στο Ανώτατο Δικαστήριο εντολή να ξεκινήσει εις βάρος του προκαταρκτική έρευνα, ζητώντας παράλληλα το πάγωμα των τραπεζικών του λογαριασμών αλλά και την έναρξη της διαδικασίας απαγόρευσης εξόδου του από τη χώρα. Οπως δήλωσε ο Σάαμπ στην κρατική τηλεόραση, η έρευνα αυτή είναι «αποτέλεσμα ποικίλων βίαιων περιστατικών που προκλήθηκαν στη χώρα από τις 22 Ιανουαρίου» ενώ κατηγόρησε τον Γκουαϊντό ότι βοηθά ξένες χώρες να αναμειχθούν σε εσωτερικά ζητήματα της Βενεζουέλας.
Ο Γκουαϊντό ως βουλευτής και πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, τελεί μεν υπό ασυλία έναντι οποιασδήποτε, εις βάρος του, εγκληματικής έρευνας, το Ανώτατο Δικαστήριο όμως διατηρεί το δικαίωμα να αποφασίσει την άρση της.
Δίνοντας άμεση απάντηση ο Γκουαϊντό δήλωσε ότι, αν και δεν υποτιμά την απειλή της φυλάκισης, δεν τη θεωρεί κάτι καινούργιο και συμπλήρωσε: «Είμαστε εδώ, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση».
Η κίνηση αυτή του Γενικού Εισαγγελέα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως απάντηση του καθεστώτος Μαδούρο στην απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις σε βάρος της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας της Βενεζουέλας «για να μη λεηλατηθούν τα περιουσιακά στοιχεία του βενεζουελάνου λαού», αλλά και στην απόφαση να δοθεί στον Γκουαϊντό ο έλεγχος περιουσιακών στοιχείων της Βενεζουέλας που κατέχει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης ή οποιαδήποτε άλλη τράπεζα που έχει ασφαλιστεί στις ΗΠΑ.
Για τις συνέπειες αυτής της απόφασης ερωτήθηκε και ο υφυπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Σεργκέι Στόρτσακ, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν προβλήματα με την αποπληρωμή των δανείων που η Βενεζουέλα καλείται να εξοφλήσει στη Ρωσία, τα οποία υπερβαίνουν τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια.
«Πιθανόν θα υπάρξουν προβλήματα. Ολα τώρα εξαρτώνται από τον στρατό, τους στρατιώτες και από το πόσο πιστοί θα είναι στο καθήκον και τον όρκο τους. Είναι δύσκολο, αδύνατον να προχωρήσει κάποιος σε διαφορετική εκτίμηση» τόνισε.
Ενα μικρό «ατύχημα» πάντως, του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον, δίνει και ένα επιπλέον μέτρο πίεσης που ενδεχομένως οι Αμερικανοί σκέφτονται να χρησιμοποιήσουν έναντι του Μαδούρο.
Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο Μπόλτον έκανε το λάθος να κρατήσει το σημειωματάριό του με τέτοιον τρόπο, που οι σημειώσεις του να βρεθούν σε κοινή θέα. Ετσι, μεταξύ άλλων, έγινε ορατή και η φράση: «5.000 troops to Colombia» (αποστολή 5.000 στρατιωτών στην Κολομβία).
Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά αν το «ατύχημα» αυτό του Μπόλτον ήταν όντως αποτέλεσμα απροσεξίας ή έγινε σκοπίμως.
Πάντως, παρά τη διάψευση του Πενταγώνου περί σχετικής εντολής προς το υπουργείο Αμυνας, πηγές του Λευκού Οίκου υπενθύμισαν πρόσφατες δηλώσεις και του ίδιου αλλά και του Τραμπ, σύμφωνα με τις οποίες «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι». Αν ένα τέτοιο σενάριο επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για ραγδαία αύξηση της ήδη μεγάλης εμπλοκής των ΗΠΑ, οι οποίες έχουν εδώ και χρόνια αναπτύξει στενή στρατιωτική συνεργασία με την Κολομβία.