Δεν μπορεί παρά να αισθάνθηκε άβολα ο Πρωθυπουργός όταν έμαθε αμέσως με την προσγείωση του αεροσκάφους του στην Αγκυρα πως η χώρα που επισκεπτόταν είχε επικηρύξει λίγο νωρίτερα με 700.000 ευρώ τον κάθε έναν από τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς που είχαν ζητήσει άσυλο στη δική μας χώρα. Δεν μπορεί παρά να αισθάνθηκε άβολα απέναντι σε μια ενέργεια που δείχνει πως ο τούρκος πρόεδρος και οικοδεσπότης του όχι μόνο δεν τηρεί τους στοιχειώδεις κανόνες φιλοξενίας αλλά και δεν σεβάστηκε στοιχειωδώς και τον ίδιο.

«ΤΑ ΝΕΑ» είχαν επισημάνει από αυτήν εδώ τη θέση τους κινδύνους μιας επίσκεψης για την οποία δεν θα είχε γίνει η κατάλληλη προετοιμασία και δεν θα είχε οριοθετηθεί με ακρίβεια το πλαίσιο. Οι εύλογες ανησυχίες επιβεβαιώθηκαν πριν αλέκτορα φωνήσαι: εκτός από την επικήρυξη, η Αγκυρα διεμήνυσε ότι η ατζέντα θα περιελάμβανε και θέματα που για την ελληνική πλευρά είναι παγίως εκτός διαπραγμάτευσης.

Παραμένει λοιπόν το ερώτημα τόσο για τη σκοπιμότητα όσο και για τη χρησιμότητα της επίσκεψης του έλληνα Πρωθυπουργού στην Αγκυρα. Γιατί θα ήταν τουλάχιστον επιπόλαιο η επίσκεψη Τσίπρα να συνδέεται πρωτίστως με το προφίλ του ειρηνοποιού που θέλει ενδεχομένως να οικοδομήσει στη διεθνή σκηνή. Η ειρήνη δεν οικοδομείται με βιαστικές επισκέψεις. Ακόμη δυσκολότερα οικοδομείται όταν η διπλωματία μας είναι ουσιαστικά ακέφαλη και μάλιστα σε μια φάση που απαιτείται η παρουσία ενός έμπειρου και όχι ενός διακοσμητικού υπουργού Εξωτερικών.