Η υγεία δεν είναι μόνο ύψιστο αγαθό, είναι και ένα από τα πλέον ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Χρήζει επομένως και από αυτήν την άποψη ιδιαίτερης προστασίας. Ακόμη περισσότερο επειδή στην ψηφιακή εποχή τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών μπορεί να γίνουν πολύ πιο εύκολα αντικείμενο εκμετάλλευσης.
Μόνο που εδώ δεν μιλάμε για τα καταναλωτικά γούστα έτσι όπως αποτυπώνονται από τις έρευνες που κάνει ο καθένας μας στο Διαδίκτυο. Αυτός που θα πάρει στα χέρια του τα δεδομένα της υγείας μας δεν θα φτιάξει απλώς ένα καταναλωτικό προφίλ για να μας βομβαρδίζει με διαφημίσεις. Θα έχει στη διάθεσή του το πλήρες ιατρικό μας πορτρέτο. Εύκολα συνεπώς μπορεί να φανταστεί κανείς τι μπορεί να σημαίνει αυτό όχι απλώς για κάποιον που θα θέλει να ασφαλιστεί σε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία, αλλά και για κάποιον που απλώς θα αναζητεί εργασία: θα γίνει έρμαιο του κάθε εργοδότη.
Αυτός είναι ένας από τους κινδύνους. Κινδύνους που δεν φαίνεται να λαμβάνει υπόψη του το υπουργείο Υγείας στο πολυνομοσχέδιο για τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας. Το βήμα ασφαλώς πρέπει να γίνει: στην ψηφιακή εποχή δεν είναι δυνατόν να αναζητά κανείς χαρτοφακέλους στα νοσοκομεία. Οπως επισημαίνουν ειδικοί επί του θέματος όμως, γίνεται με έναν τρόπο που μπορεί να εκθέσει τα προσωπικά μας δεδομένα σε ιδιώτες. Γίνεται με έναν τρόπο που περισσεύουν οι γκρίζες ζώνες, ενώ λείπουν οι απαραίτητες δικλίδες ασφαλείας.