Τον κίνδυνο ατιμωρησίας δραστών σοβαρών αξιόποινων πράξεων, λόγω παραγραφής σε περίπτωση μετατροπής μιας σειράς κακουργημάτων σε πλημμελήματα, και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στη διασάλευση της κοινής ειρήνης και της δημόσιας τάξης επισήμανε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Ελευθέριος Μιχαηλίδης, διατυπώνοντας εκ μέρους των συναδέλφων του μια σειρά ενστάσεων για τα σχέδια του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.
Ο Μιχαηλίδης στάθμισε στα θετικά της επιχειρούμενης νομοθετικής μεταρρύθμισης όλες εκείνες τις διατάξεις που στοχεύουν στην επιτάχυνση και την αναβάθμιση της Δικαιοσύνης αναγνωρίζοντας ότι ανάγκες της εποχής επιτάσσουν να ξεναγεννηθεί το σύστημα απονομής του ποινικού δικαίου, κάνοντας όμως λόγο για αστοχίες που, όπως εκτιμά, θα προκύψουν κατά την εφαρμογή των προωθούμενων διατάξεων.
Η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος, αφού μελέτησε τα σχέδια των Κωδίκων, έχει ήδη ενημερώσει τον υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου για τις ενστάσεις της, ενώ θα υποβάλει και εγγράφως τις προτάσεις της με την ελπίδα ότι θα τεθούν υπόψη κατά τη σύνταξη των τελικών σχεδίων των δύο αυτών Κωδίκων – οδηγών για την απονομή του ποινικού δικαίου.
Ο Ελευθέριος Μιχαηλίδης, επικαλούμενος συγκεκριμένα παραδείγματα, αναφέρθηκε σε σειρά διατάξεων του νέου Ποινικού Κώδικα, για τις οποίες εξέφρασε έντονες διαφωνίες, επισημαίνοντας πως ακόμα και θετικές ρυθμίσεις που εισάγονται δεν θα μπορέσουν να εφαρμοστούν στην πράξη καθώς δεν υπάρχουν ούτε οι υποδομές ούτε το ανθρώπινο δυναμικό.
Οι σημαντικότερες ενστάσεις της Ενωσης Εισαγγελέων, σύμφωνα με όσα ανέπτυξε ο Μιχαηλίδης, αφορούν:
n Τις διατάξεις που προβλέπουν ότι η απιστία και η απάτη με ηλεκτρονικό υπολογιστή εις βάρος του Δημοσίου θα διώκονται στο εξής όχι αυτεπάγγελτα, αλλά μόνο έπειτα από μήνυση. Ανέφερε ως παράδειγμα, για να καταδείξει το άτοπο των ρυθμίσεων, περίπτωση μεγάλης κατάχρησης σε δήμο, όπου πρέπει ο δήμαρχος ή η δημαρχιακή επιτροπή να κάνει μήνυση, αλλιώς η υπόθεση δεν θα μπορεί να ερευνηθεί.
n Τις διατάξεις που προβλέπουν πως αδικήματα όπως η κλοπή στο εξής δεν θα διώκονται αυτεπάγγελτα, αλλά μόνο έπειτα από μήνυση, και ως παράδειγμα ανέφερε την κλοπή αυτοκινήτων, όπου ο αστυνομικός για να συλλάβει τον δράστη θα πρέπει πρώτα να εντοπίσει τους ιδιοκτήτες των οχημάτων και να τους προτρέψει να καταθέσουν μήνυση.
Ο Ελευθέριος Μιχαηλίδης χτύπησε μάλιστα καμπανάκι για τον κίνδυνο άμεσης παραγραφής λόγω της μετατροπής πολλών αδικημάτων από κακουργήματα σε πλημμελήματα, αναφέροντας μεταξύ άλλων αδικήματα όπως η φοροδιαφυγή, η μη καταβολή ΦΠΑ, η λαθρεμπορία, η αρχαιοκαπηλία και άλλα.
Ο πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων ανέδειξε και τις θετικές πλευρές των σχεδίων του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας κυρίως σε ό,τι αφορά τη θεσμοθέτηση νέων δικονομικών μοντέλων, που διευρύνουν τον ρόλο των εισαγγελικών λειτουργών, αλλά και την ένταξη της παροχής κοινωφελούς εργασίας στις κύριες ποινές. Οι πρωτοποριακές αυτές τομές όμως για να προχωρήσουν, όπως τόνισε ο αντεισαγγελέας Πρωτοδικών και μέλος του ΔΣ της Ενωσης Εισαγγελέων Ιωάννης Παναγόπουλος, απαιτούν εκ μέρους της πολιτείας να προνοήσει για τις κατάλληλες δομές και το αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό.