Στην Ελλάδα το πρωτογνωρίσαμε ως «Eνα τρελό, τρελό ξενοδοχείο» από την ΥΕΝΕΔ το 1982, λίγο πριν γίνει ΕΡΤ2. Και τώρα το «Fawlty Towers» με τον Τζον Κλιζ των Monty Python ψηφίστηκε η καλύτερη κωμική βρετανική σειρά όλων των εποχών από ένα πάνελ κωμικών του Radio Times, του ιστορικού περιοδικού που εκδίδει το BBC. Οχι ότι χρειαζόταν μια τέτοια επιβεβαίωση, καθώς η σειρά που ο Κλιζ έγραφε μαζί με την τότε σύζυγό του Κόνι Μπουθ (εκείνος υποδυόταν τον ξενοδόχο κι εκείνη τη σερβιτόρα) έχει ήδη αναγνωριστεί ως η καλύτερη βρετανική τηλεοπτική παραγωγή όλων των εποχών από το Βρετανικό Κινηματογραφικό Ινστιτούτο το 2000.

Γυρίστηκαν μόλις 12 επεισόδια – δύο κύκλοι των έξι, ο πρώτος το 1975 και ο δεύτερος το 1979 – γι’ αυτό και δεν υπάρχει ούτε μία σκηνή, ούτε ένας διάλογος για πέταμα. Ο Μπάζιλ Φόλτι του Τζον Κλιζ ήταν μονίμως ένα ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί, με τις πιο φαρμακερές ατάκες στην άκρη της γλώσσας του. Οταν τον ρωτάει ένας πελάτης πού μπορεί να βρει γαλλικό φαγητό, εκείνος απαντά αμέσως: «Στη Γαλλία, πιστεύω. Εκεί φαίνεται πως τους αρέσει να το τρώνε. Και το κολύμπι σίγουρα θα σου ανοίξει την όρεξη. Καλά θα κάνεις να βιαστείς, η παλίρροια αναχωρεί σε έξι λεπτά!». Αλλά και το ύψος του παίζει βασικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα, ιδίως όταν τινάζει τα μακριά χέρια και πόδια του προς πάσα κατεύθυνση κάθε φορά που εκνευρίζεται (δηλαδή συνεχώς) ή όταν αποφασίζει να «την πει» σε ένα γκρουπ Γερμανών τουριστών μιμούμενος το βάδισμα χήνας των πεζικάριων του Χίτλερ.

Από τη λίστα των Radio Times με τις 20 καλύτερες κωμικές σειρές της Βρετανίας, το ελληνικό τηλεοπτικό κοινό θα αναγνωρίσει σίγουρα στην τέταρτη θέση τη «Μαύρη Οχιά» (Blackadder, 1983-89) με το «Μίστερ Μπιν» Ρόουαν Ατκινσον, αλλά και τους Χιου Λόρι, Στίβεν Φράι και Μιράντα Ρίτσαρντσον. Πιο ψηλά βρίσκονται τα σίριαλ «Father Ted» (1995-98) και«I’ m Alan Partidge» (1997-2002, η μεγάλη επιτυχία του Στιβ Κούγκαν). Σε γενικές γραμμές στη λίστα επικρατούν σειρές περασμένων δεκαετιών – η πιο πρόσφατη είναι το «Detectorists» (2014-17) στη 18η θέση, ενώ δεν λείπει και το «The Office» (2001-3) του Ρίκι Τζερβέις στην 11η θέση, που απέκτησε εξίσου επιτυχημένο αμερικανικό ριμέικ.

Οσο για τον Τζον Κλιζ, θα έχουμε την ευκαιρία να τον απολαύσουμε στο Ηρώδειο στις 20 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της περιοδείας του με τον – ειλικρινή – τίτλο «Last chance to see me before i die» (Τελευταία ευκαιρία να με δείτε πριν πεθάνω).