Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στους αριθμούς. Σε ένα επάγγελμα με 40% ανεργία, λέει το ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ», ένας στους τέσσερις αποφοίτους των πανεπιστημίων μας θα είναι στο μέλλον μηχανικός. Κι αυτό επειδή οι «πανεπιστημιοποιήσεις» των ΤΕΙ που αποφάσισε η κυβέρνηση δημιουργούν τον αριθμό – ρεκόρ των 36 πολυτεχνικών τμημάτων: 173% θα είναι η αύξηση στις Σχολές Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, 72% στις Σχολές Ηλεκτρολόγων Μηχανικών.
Εχει ειπωθεί ότι εκεί όπου ευημερούν οι αριθμοί δυστυχούν οι άνθρωποι. Οι παραπάνω αριθμοί επιβεβαιώνουν αυτή τη ρήση. Η κυβέρνηση και ο υπουργός Παιδείας οδηγούν νέους ανθρώπους στη δυστυχία της ανεργίας στο όνομα και μόνο του μικροπολιτικού τους συμφέροντος. Προσφέρουν τις χάντρες της αναβάθμισης των ΤΕΙ χωρίς να ενδιαφέρονται ότι αυτούς τους φοιτητές – ιθαγενείς θα τους θερίσει η ανεργία. Θέτουν τις βάσεις για ένα νέο brain drain, για τον οριστικό μαρασμό δηλαδή μιας κοινωνίας που αντιμετωπίζει ήδη εντονότατο δημογραφικό πρόβλημα.
Εχει ειπωθεί επίσης ότι το πανεπιστήμιο δεν πρέπει να συνδέεται με την αγορά. Πρέπει όμως να συνδέεται με την ανεργία; Πρέπει να γιγαντώνονται σχολές που είναι ήδη υπερκορεσμένες και να μετατρέπονται τα πτυχία σε αξιόγραφα με μηδενική αξία; Αυτήν την κοντόφθαλμη πολιτική θα πληρώσει ακριβά ο τόπος. Και θα την πληρώσει εξαιτίας ενός υπουργού που ταύτισε όσο κανένας άλλος στο παρελθόν την Παιδεία όχι μόνο με το κομματικό συμφέρον, αλλά και με τις προσωπικές του ιδεοληψίες.