Ο πανικός είναι κακός σύμβουλος. Και δεν υπάρχει αμφιβολία πως η κυβέρνηση λειτουργεί πλέον υπό το κράτος του πανικού μπροστά στον καταιγισμό των αρνητικών γεγονότων που συνοδεύουν τη θητεία της το τελευταίο διάστημα. Δεν υπάρχει αμφιβολία επίσης πως η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός αναζητούν διέξοδο από το αδιέξοδο που οι ίδιοι δημιούργησαν όταν έθεταν όχι απλώς ως βασικό, αλλά ως υπαρξιακό στόχο την πάση θυσία παραμονή τους στην εξουσία. Το Μαξίμου φαίνεται να αντιλαμβάνεται πλέον πως ένας τέτοιος στόχος μπορεί να έχει εξαιρετικά υψηλό τίμημα.

Διέξοδος στη δημοκρατία για μια παραπαίουσα κυβέρνηση είναι μόνο οι εκλογές. Αυτή τη διέξοδο δείχνει να αναζητεί πλέον η κυβέρνηση, όπως μαρτυρά το πακέτο παροχών που ανακοίνωσε το κυβερνητικό επιτελείο και στο οποίο περιλαμβάνεται και η παροχή 13ης σύνταξης στα τέλη του μηνός. Από τη σπουδή αυτή τεκμαίρεται πως για την κυβέρνηση έχει στενέψει υπερβολικά πια ο ορίζοντας των εθνικών εκλογών. Η παροχή της 13ης σύνταξης τον Μάιο καταδεικνύει πως, παρά τις νέες διαβεβαιώσεις του Πρωθυπουργού περί διεξαγωγής των εκλογών τον Οκτώβριο, ο Ιούνιος μπορεί να είναι εκλογικός μήνας.

Η κυβέρνηση, με απλά λόγια, έχει κάθε λόγο να πάει σε εθνικές εκλογές πριν το πιάτο της 13ης σύνταξης κρυώσει, όπως θα έλεγε ενδεχομένως ο Πρωθυπουργός. Είναι μάλλον από τις σπάνιες στιγμές που το κομματικό συμφέρον συμπίπτει με το εθνικό. Ο τόπος έχει ανάγκη πλέον τις εκλογές.