Εχει ξεκαθαρίσει από την πρώτη μέρα που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του πως κατεβαίνει ως υποψήφιος δήμαρχος των Αθηναίων, οι οποίοι για τον ίδιο είναι η δύναμη της πόλης. Οπως δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο Παύλος Γερουλάνος, στα ψηφοδέλτια του Αθήνα Είσαι Εσύ δημιουργείται ένα κίνημα ανθρώπων που θέλουν να προσφέρουν τις γνώσεις, τις ιδέες, τον χρόνο τους για να αλλάξει η πόλη μας.
Ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερο μειονέκτημα της Αθήνας;
Σε κάθε γειτονιά τα προβλήματα επαναλαμβάνονται με διαφορετική ένταση: το αίσθημα ανασφάλειας, η αίσθηση εγκατάλειψης του δημόσιου χώρου, τα πεζοδρόμια, ο φωτισμός. Το κυριότερο όμως είναι ότι ο δήμος δεν έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα στις ανάγκες μας. Τι πρέπει να αλλάξει; Πρώτον, να συνεργάζονται οι υπηρεσίες του δήμου. Το Πράσινο, η Καθαριότητα, τα Τεχνικά Εργα πρέπει να δουλεύουν μαζί αν θέλουμε να αντιστρέψουμε την εικόνα εγκατάλειψης που βιώνουμε σε κάθε γειτονιά. Γι’ αυτό έχουμε προτείνει τις Πράσινες Ομάδες Δράσης όπου οι υπηρεσίες θα ανταποκρίνονται συντονισμένα. Δεν φτάνει όμως αυτό. Αντί να σκεφτόμαστε με όρους υπηρεσιών του δήμου πρέπει να σχεδιάζουμε με βάση τις ανάγκες κάθε κοινωνικής ομάδας. Οριζόντια, όχι κάθετα. Πολιτική για τους ηλικιωμένους, για παράδειγμα, δεν αποτελούν μόνο οι Λέσχες Φιλίας, αλλά η διά βίου Μάθηση, το πρόγραμμα «Ανοιχτά Σχολεία», οι πολιτικές προσβασιμότητας, τα ιατρικά κέντρα. Αν συνδέσουμε τις Λέσχες Φιλίας με τα ιατρικά κέντρα θα απαλλάξουμε πολλούς συνανθρώπους μας από την ανυπόφορη αναμονή στις υπηρεσίες του ΙΚΑ. Σχεδιασμός λοιπόν με βάση τον άνθρωπο και όχι τη γραφειοκρατία του δήμου.
Από τις καθημερινές σας επισκέψεις στις γειτονιές της πόλης τι έχετε αποκομίσει;
Παρ’ όλη την απογοήτευση, σε κάθε γωνιά της Αθήνας, υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι επιμένουν, στέκονται απέναντι στα προβλήματα και παλεύουν παρά τις αντίξοες συνθήκες για να κρατήσουν τις γειτονιές τους ζωντανές. Αυτοί είναι για μένα η δύναμη της πόλης. Με τα ψηφοδέλτιά μας δημιουργούμε ένα κίνημα τέτοιων ανθρώπων που θέλουν να προσφέρουν τις γνώσεις, τις ιδέες, τον χρόνο τους για να αλλάξει η πόλη μας. Και με αυτούς τους Αθηναίους θα αλλάξουμε την πόλη άμεσα, με προγράμματα όπως οι Υιοθεσίες Δημοσίων Χώρων από φορείς, ιδρύματα, σχολεία και Λέσχες Φιλίας.
Η Αθήνα είναι μια πόλη εχθρική σε όσους έχουν ζητήματα προσβασιμότητας;
Το 42% των Αθηναίων αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα προσβασιμότητας. Ανθρωποι με αμαξίδια, άνθρωποι με μειωμένη όραση ή ακοή, έγκυοι, οικογένειες με καρότσια, ηλικιωμένοι δυσκολεύονται αφάνταστα στη μετακίνησή τους στην πόλη. Τι λέμε εμείς; Πρώτη προτεραιότητα οι πεζοί. Κατεβάζουμε τα μηχανάκια από τα πεζοδρόμια με 10.000 νέες θέσεις στάθμευσης για δίκυκλα και ελέγχουμε αυστηρά τα τραπεζοκαθίσματα. Βάζουμε ειδικές ράμπες όπου χρειάζονται. Αλλά, πρώτα από όλα, μαζεύουμε από τα πεζοδρόμια της πόλης τα εμπόδια που έχουν αφήσει εκεί οι Δημόσιες Υπηρεσίες, οι ΔΕΚΟ και ο δήμος, όπως ανενεργά συστήματα παρκαρίσματος και παρακολούθησης, τηλεφωνικοί θάλαμοι και κολόνες.
Μπορούν να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες που θα επιτρέψουν στους
νέους Αθηναίους να επιστρέψουν από το εξωτερικό;
Και βέβαια. Τρεις κατηγορίες επιχειρήσεων έχουν άμεσο ενδιαφέρον για την Αθήνα και μεγάλη προοπτική για όσους αναζητούν νέες επαγγελματικές ευκαιρίες. Η νέα επιχειρηματικότητα με νέες τεχνολογίες, που συνδέονται με τον Πολιτισμό και τον Τουρισμό. Τα παλιά επαγγέλματα που μπορούν να βρουν νέα ζωή αν συνδεθούν με τη ζήτηση που προκύπτει για τα προϊόντα τους από την αλματώδη αύξηση του τουρισμού στην Αθήνα. Και, τρίτον, η κοινωνική επιχειρηματικότητα, ο λεγόμενες ΚοινΣΕπ, ειδικά όταν γνωρίζουμε ότι στην πόλη μας η κοινωνική οικονομία έχει τεράστια περιθώρια ανάπτυξης. Για τέτοιες επιχειρήσεις σχεδιάζουμε μείωση τελών ή επιδότηση ενοικίων όσον αφορά τους χώρους πώλησης ή τα εργαστήριά τους. Η άνθηση αυτών των επιχειρήσεων είναι το πρώτο βήμα για να κρατήσουμε τα παιδιά μας εδώ.
Πόσο εύκολο είναι να εφαρμοστεί
ο αντικαπνιστικός νόμος στην πόλη;
Εύκολο αν κλείσουν τα παραθυράκια που επιμένει να κρατάει ανοιχτά η κεντρική κυβέρνηση. Καταστηματάρχες που θέλουν να τηρήσουν τον νόμο δεν το κάνουν όταν βλέπουν ότι στην πόλη υπάρχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά. Αυτό που λέμε εμείς είναι συγκεκριμένο: Εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου παντού, σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους, χωρίς «ναι μεν, αλλά».
Τελικά, είστε υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας ή Αθηναίων;
Δήμαρχος των Αθηναίων. Το ξεκαθάρισα από την πρώτη μέρα που ανακοίνωσα την υποψηφιότητά μου. Δεν θέλω να γίνω διαχειριστής μιας ακόμα γραφειοκρατίας αλλά δήμαρχος που θα αλλάξει στη ρίζα τους τη νοοτροπία και τη δομή του δήμου. Πώς; Πρώτον, ανοίγοντας τον δήμο στους δημότες και συνδιαμορφώνοντας μαζί τους το μέλλον της πόλης μέσα από τα Συμβούλια Γειτονιάς και τις Συναντήσεις Αθηναίων. Δεύτερον, κάνοντας γραφείο μου τις γειτονιές. Ο δήμαρχος στα προβλήματα και όχι τα προβλήματα στον δήμαρχο. Ωστε από τις γειτονιές να κινητοποιήσουμε και τις υπηρεσίες του δήμου και τους Αθηναίους που θέλουν να βοηθήσουν. Σχεδιάζοντας κάθε υπηρεσία του δήμου με γνώμονα τους Αθηναίους και τις ανάγκες μας.