Με δεκαετή εμπειρία σε Ευρωκοινοβούλιο και Κομισιόν, ο πολύπειρος δημοσιογράφος – θρύλος των ποδοσφαιρικών μεταδόσεων – Μανώλης Μαυρομμάτης, στρατεύεται εκ νέου στη μάχη των ευρωεκλογών με τη ΝΔ ως υποψήφιος, αιτούμενος όπως σημειώνει «περισσότερη Ευρώπη και σεβασμό και τήρηση των Ευρωπαϊκών Συνθηκών». Συντάσσεται – τονίζει – με τα 550 εκατομμύρια πολιτών που θέλουν μια Ενωμένη Ευρώπη, προκειμένου «προσωπικά και ως έλληνας πολίτης, να συνεισφέρω με αποτελεσματικό τρόπο στην προσπάθεια οι εταίροι μας στην ΕΕ να σέβονται τους Ελληνες, όπως αρμόζει σε ισότιμα μέλη. Για να ακούγεται η χώρα μου και η φωνή της δυνατά, διεκδικώντας αυτό που της αξίζει και της αναλογεί».
Από την εμπειρία σας κ. Μαυρομμάτη, έχει βαθύνει η ΕΕ ως κράτος ή απλώς αναμένουμε τη διάλυσή της;
Η Ευρωπαϊκή Ενωση ως κράτος έχει εμβαθύνει το μέγεθος και την αξία της. Γεγονός είναι ότι η έλλειψη μεγάλων ηγετών στο τιμόνι των κρατών μελών της όπως στις δεκαετίες του ’60, του ’70 ή του ’80 δεν υπάρχουν ούτε αναδείχθηκαν μετέπειτα. Ιδιαίτερα όμως όπως υπήρξαν τα ιδρυτικά μέλη των πρώτων Ευρωπαϊκών Συνθηκών. Αυτό έχει οδηγήσει σα αμφισβήτηση των θεσμών και των λειτουργιών της ΕΕ. Η οποία παρ’ όλα αυτά είναι τόσο συμπαγής από καταβολής της σε βασικούς τομείς των Συνθηκών της, ώστε να μην κινδυνεύει τόσο η ύπαρξή της όσο και οι λόγοι της αυτοσυντήρησης και της επιβίωσής της.
Επιμένω λίγο. Γίνεται μια συζήτηση πως οι θεσμοί και τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δεν αποτελούν πυλώνες ενός ενιαίου οικοδομήματος αλλά επίφαση διακοσμητικού τύπου. Πώς πιστεύετε πως θα βαθύνει η ΕΕ ως υπερκράτος χωρίς ταυτόχρονα να μην απολέσει τα δημοκρατικά χαρακτηριστικά της;
Η αυτοάμυνα είναι το ίσχυρό όπλο της. Είναι η δύναμή της. Πράγματι οι θεσμοί έχουν υποστεί πολλούς κραδασμούς αναξιοπιστίας. Κι αυτό οφείλεται στις ανισορροπίες των μελών της, μικρών και μεγάλων, που άποτελούν τους πυλώνες λειτουργικότητας και σε πολλές περιπτώσεις δημοκρατικής συνύπαρξης των κρατών μελών της ΕΕ. Οι νέες χώρες που εντάχθηκαν μετά το 2009, πήραν γρήγορα «στροφές» ώστε τελικά να εκμεταλλευτούν τα κενά της «εύφορης κοιλάδας»! Των Βρυξελλών και του Στρασβούργου… Ηταν μια ειρηνική επανάσταση που δικαιώθηκε ύστερα από σκληρούς αγώνες για τη φυγή προς τα εμπρός.
Σύμφωνα με μια εκδοχή, οι ευρωεκλογές θα αναδείξουν δυνάμεις της Ακροδεξιάς, που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα δυναμώσει σε όλη την Ευρώπη. Συμφωνείτε με αυτή την εκτίμηση και για εσάς τι απαιτείται για να αποτραπεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο;
Είναι γεγονός ότι η κεντρική εξουσία πολλών κρατών αδιαφόρησε, υποτίμησε και σίγουρα υποβάθμισε τη δύναμη του «εκκολαπτόμενου αυγού του φιδιού» που αναπτυσσόταν στους κόλπους κυρίως εκείνων των λαών που δέχθηκαν το βάρος της ύφεσης των σκληρών μέτρων. Της πίεσης των μικρομεσαίων και κατωτέρων στρωμάτων της κοινωνίας. Δεν πιστεύω παρ’ όλα αυτά ότι η δημοκρατία στην πλειονότητα των λαών, θα μείνει αδιάφορη και χωρίς αντίμετρα απέναντι στη λαίλαπα της Ακροδεξιάς αλλά και του λαϊκισμού!
Ενας λαϊκισμός εξαπάτησης με ψεύδη που έφθασαν στον υπέρμετρο βαθμό καθώς διαπιστωνόταν η ανεπάρκεια εκπλήρωσης των υποσχέσεων των εμπνευστών τους.
Πείτε μας μερικές ιδέες – προτάσεις για την πιο ουσιαστική και εύρυθμη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πώς φαντάζεστε την ιδανική του εκδοχή;
Ισοτιμία. Ισορροπία αξιών. Συνοχή. Περισσότερη αλληλεγγύη. Κοινή και αποφασιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων μεταναστευτικής πολιτικής και της τρομοκρατίας. Επάνοδος στους κανόνες και τους σκοπούς που ιδρύθηκε η Ευρωπαϊκή Ενωση. Περισσότερη Ευρώπη! Σεβασμός και τήρηση των Ευρωπαϊκών Συνθηκών! Διάλογος.
Βλέπετε την ΕΕ ως το αντίπαλο δέος άλλων μεγάλων δυνάμεων και βάζετε και σεις ως προϋπόθεση – στο στρατιωτικό σκέλος – τη δημιουργία Ευρωστρατού; Αν ναι πώς; Αν όχι γιατί;
Το αντίπαλο δέος, κατά την άποψή μου, ισοδυναμεί με τον θαυμασμό στα επιτεύγματα ισχυρών λαών της γης, και όχι κατ’ ανάγκην στους ισχυρά εξοπλισμένους λαούς, που στόχο έχουν την έπιβολή άνευ όρων, τη δύναμή τους με αιτιολογικό την «ανάγκη υπεράσπισής τους». Ευρωστρατός για την αντικατάσταση π.χ. του ΝΑΤΟ ή του Συμφώνου τής Βαρσοβίας, ασφαλώς όχι.
Κάθε λαός είναι κυρίαρχος και ανεξάρτητος να υπερασπιστεί τους θεσμούς του Συντάγματός του!
Για ποιο λόγο στρατεύεστε για τη μάχη των
ευρωεκλογών; Τι προσδοκάτε να πράξετε για τη χώρα, την Ευρώπη ή εν γένει τον κόσμο που απευθύνεστε;
Συστρατεύομαι μαζί με τα 550 εκατομμύρια πολιτών που θέλουν μια Ενωμένη Ευρώπη, προκειμένου προσωπικά και ως έλληνας πολίτης, να συνεισφέρω με αποτελεσματικό τρόπο στην προσπάθεια οι εταίροι μας στην ΕΕ να σέβονται τους Ελληνες όπως αρμόζει σε ισότιμα μέλη. Για να ακούγεται ή χώρα μου και η φωνή της δυνατά, διεκδικώντας αυτό που της αξίζει και της αναλογεί! Εχω δεκαετή εμπειρία στην Ευρωβουλή και την Κομισιόν ως ειδικός σύμβουλος. Είμαι σε θέση κατά συνέπεια να βοηθήσω την πατρίδα μας σε τούτη τη δύσκολη ατραπό που διαβαίνουμε ώστε η Ελλάδα, συλλογικά, να ξαναβρεί τη χαμένη εμπιστοσύνη και το λαβωμένο της ηθικό.