Ο Απόστολος Τζιτζικώστας διεκδικεί εκ νέου τη θέση του περιφερειάρχη προκειμένου να ολοκληρώσει τα μεγάλα έργα υποδομής που θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στον τόπο μας, δίνοντας παράλληλα έμφαση στην καινοτομία.
Σε ποιους τομείς πάσχει η Περιφέρεια;
Η ανεργία είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Κεντρική Μακεδονία. Και αυτό είναι αποτέλεσμα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης με την υπερφορολόγηση, τις υψηλές εισφορές, την αύξηση του ΦΠΑ, το υψηλό κόστος ενέργειας και τα υπερπλεονάσματα που αφενός αποθαρρύνουν τις νέες επενδύσεις και αφετέρου διώχνουν τις επιχειρήσεις από τον τόπο μας προς τις όμορες χώρες, που έχουν χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές. Σκεφτείτε ποια θα ήταν η κατάσταση αν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν είχε καταφέρει να είναι πρώτη για πέντε συνεχή χρόνια στην αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων, πρώτη στην υλοποίηση έργων με 1.000 μικρά μεσαία και μεγάλα έργα που είτε έχουν ολοκληρωθεί είτε βρίσκονται σε εξέλιξη, πρώτη επίσης στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων με αύξηση 50% μέσα στην κρίση, όπως και πρώτη στις αφίξεις τουριστών για δύο συνεχή χρόνια. Οχι μόνο αποτρέψαμε τα χειρότερα, αλλά καταφέραμε να κρατήσουμε όρθιο τον τόπο και την οικονομία μας και να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα.
Και ποιες θα είναι από δω και πέρα οι προτεραιότητές σας;
Κορυφαία προτεραιότητά μας είναι η ολοκλήρωση των μεγάλων έργων υποδομής, που θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στον τόπο μας, όπως για παράδειγμα η σύνδεση του Λιμένα Θεσσαλονίκης με το σιδηροδρομικό μας δίκτυο που θα τονώσει τις εξαγωγές και την εφοδιαστική αλυσίδα. Οπως επίσης η σύνδεση των μεγάλων πόλεων της Κεντρικής Μακεδονίας με το Δίκτυο Φυσικού Αερίου που θα μειώσει το κόστος ενέργειας για τις επιχειρήσεις και το κόστος θέρμανσης για τις οικογένειες. Προτεραιότητά μας είναι επίσης η ολοκλήρωση των έργων που κάνουν καλύτερη τη ζωή και την καθημερινότητα όλων των πολιτών, όπως οι δομές κοινωνικής αλληλεγγύης, τα 18 νέα σχολεία, οι παρεμβάσεις στα νοσοκομεία, τα αντιπλημμυρικά που θωρακίζουν 19 πόλεις, τα αποχετευτικά που εξυπηρετούν 60.000 συμπολίτες μας, αλλά και η αναβάθμιση στο δίκτυο του πόσιμου νερού. Προτεραιότητά μας είναι, τέλος, η τόνωση της επιχειρηματικότητας, η υποστήριξη των νέων επενδύσεων και η ανάπτυξη της καινοτομίας ως τρίτου βασικού πυλώνα της οικονομίας μας, μαζί με τους άλλους δύο πυλώνες, τον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα.
Η καινοτομία, λοιπόν, είναι ένας τομέας στον οποίο θα ρίξετε το βάρος;
Είναι προτεραιότητά μας και ήδη υλοποιούμε μια σειρά από πολιτικές και δράσεις για την ανάπτυξη της καινοτομίας. Χρηματοδοτούμε με ευρωπαϊκούς πόρους την έρευνα στα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Κέντρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με στόχο τη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών που θα φτάσουν στην αγορά, σπάζοντας επιτέλους τα ταμπού και τις ιδεοληψίες που δεν ήθελαν μέχρι σήμερα τη σύνδεση πανεπιστημίων και πραγματικής οικονομίας. Αναπτύσσουμε νέα συνεργατικά σχήματα, τα λεγόμενα clusters, μαζί με άλλους τοπικούς φορείς από τον ιδιωτικό και δημόσιο φορέα με αντικείμενο τις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία. Επίσης, η Περιφέρεια είναι ο ένας από τους τέσσερις αυτοδιοικητικούς φορείς παγκοσμίως που υπέγραψε Σύμφωνο Συνεργασίας με τον κορυφαίο ευρωπαϊκό ερευνητικό οργανισμό CERN με έδρα τη Γενεύη. Ηδη, επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας έχουν πιστοποιηθεί και συμμετέχουν στους διαγωνισμούς του CERN, ενώ και φοιτητές και ερευνητές από τα Πανεπιστήμιά μας θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν στα εκπαιδευτικά και ερευνητικά προγράμματά του. Επενδύουμε με ουσιαστικό τρόπο στην καινοτομία, γιατί θα κάνει πιο ανταγωνιστικές τις επιχειρήσεις, θα δώσει ώθηση στις νεοφυείς επιχειρήσεις και θα δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας υψηλών προσόντων κλείνοντας τη μεγάλη πληγή της φυγής των νέων στο εξωτερικό.
Θεωρείτε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να καθορίσει το εκλογικό αποτέλεσμα στην Περιφέρεια;
Στις περιφερειακές εκλογές οι συμπολίτες μας επιλέγουν τον καταλληλότερο περιφερειάρχη που μπορεί να υπηρετήσει καλύτερα τον τόπο και το κοινωνικό σύνολο, να προασπίσει τα συμφέροντα της Κεντρικής Μακεδονίας και να διεκδικήσει ακόμη περισσότερα για το παρόν και το μέλλον όλων των πολιτών. Είναι γεγονός όμως ότι η Συμφωνία των Πρεσπών επηρέασε και θα επηρεάζει για πολύ καιρό τα πολιτικά πράγματα στην Ελλάδα. Βλέπετε ήδη τις αναφορές για δήθεν «καταπιεσμένες μακεδονικές μειονότητες», τη διεθνή προβολή δήθεν «μακεδονικών κρασιών με ιστορία αιώνων», την παρουσία της γειτονικής χώρας ως «Μακεδονία» στις μεγάλες τουριστικές εκθέσεις και τα «φροντιστήρια μακεδονικής γλώσσας». Ολα αυτά που έγιναν μέσα σε λίγες εβδομάδες μετά την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών επιβεβαιώνουν δυστυχώς αυτό που είπαμε από την αρχή: ότι είναι μία επικίνδυνη και εθνικά επιζήμια συμφωνία που θα τη βρούμε μπροστά μας. Και τώρα και στο μέλλον.
Την επόμενη ημέρα είστε έτοιμος για συνεργασίες στο Περιφερειακό Συμβούλιο;
Είμαι ξεκάθαρα υπέρ των συνεργασιών. Προσέξτε όμως, όχι των συνεργασιών που επιβάλλονται αλλά εκείνων που καλλιεργούνται με διάλογο, που έχουν κοινούς στόχους και βασίζονται στη σύνθεση των απόψεων. Αλλωστε έτσι λειτουργήσαμε όλα τα χρόνια: καλλιεργήσαμε και δημιουργήσαμε ευρύτερες συνεργασίες με όλους τους τοπικούς φορείς, τα επιμελητήρια, τα πανεπιστήμια, τους 38 Δήμους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τον ιδιωτικό τομέα και τις επιχειρήσεις, την αντιπολίτευση στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Η ισχυρή εντολή που μας έδωσαν οι πολίτες, η σκληρή και μεθοδική δουλειά, και η ουσιαστική συνεργασία είναι που έφεραν αυτό το αποτέλεσμα. Δυναμώνουμε τη Μακεδονία και σ’ αυτόν τον δρόμο συνεχίζουμε.