Στην ανάλυση του υποψήφιου με τη ΝΔ για την Ευρωβουλή, Γιώργου Κύρτσου, ο δημοψηφισματικός χαρακτήρας που έχει προσδώσει το κόμμα του στις ευρωκάλπες δεν έχει μόνο εθνικά αίτια. Θα συμβάλει και στη βελτίωση της θέσης των γαλάζιων που θα καθίσουν στα έδρανα της Ευρωβουλής. «Θα είναι», λέει χαρακτηριστικά, «ενισχυμένος ο ευρωπαϊκός ρόλος μας εάν είμαστε ευρωβουλευτές κυβερνητικού κόμματος και έχουμε πίσω μας μια μεγάλη εθνική υπογραφή, στην οποία όλοι θα δίνουν ιδιαίτερη σημασία». Κατά την εκτίμησή του δε, οι αναγκαίες αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της ΕΕ συμπυκνώνονται στις εξής δυο προτάσεις: Ενίσχυση του ρόλου των ευρωπαϊκών θεσμών και παύση «της διακυβερνητικής συνεργασίας εις βάρος της λειτουργίας των ευρωπαϊκών θεσμών».
Πώς εξηγείτε την άνοδο των λαϊκιστικών κομμάτων παντού στην ΕΕ;
Στις ευρωεκλογές του 2014 είχαμε εντυπωσιακή άνοδο αριστερών λαϊκιστικών κομμάτων, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Podemos, τα οποία μπόρεσαν να εκμεταλλευτούν την οικονομική και κοινωνική κρίση. Την πενταετία που πέρασε η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης αποδείχθηκε εξαιρετικά αποτελεσματική. Αναφέρω ενδεικτικά ότι σήμερα η ανεργία στο σύνολο της ΕΕ είναι κάτω από τα επίπεδα του 2008. Τα τελευταία χρόνια έχουμε άνοδο των δεξιόστροφων λαϊκιστικών κομμάτων, τα οποία εκμεταλλεύονται τα προβλήματα που δημιούργησε η προσφυγική-μεταναστευτική κρίση το 2015, την απειλή της τρομοκρατίας και ζητήματα που συνδέονται με την εθνική ταυτότητα και τις παραδόσεις. Καταλύτης της εντυπωσιακής ανόδου των δεξιών ευρωσκεπτικιστών και των ακροδεξιών αντιευρωπαίων ήταν η προσφυγική-μεταναστευτική κρίση του 2015.
Από τη δική σας εμπειρία στα έδρανα του Ευρωκοινοβουλίου τι πρέπει να αλλάξει στον τρόπο λειτουργίας της Ενωσης;
Πρέπει να ενισχυθεί ο ρόλος των ευρωπαϊκών θεσμών, συμπεριλαμβανόμενου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και να σταματήσει η ανάπτυξη της διακυβερνητικής συνεργασίας εις βάρος της λειτουργίας των ευρωπαϊκών θεσμών. Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να δημιουργηθεί δυναμική υπέρ της περισσότερης Ευρώπης ενώ σε αυτή τη φάση φαίνεται να ενισχύονται οι δυνάμεις – χωρίς όμως να μπορούν να γίνουν κυρίαρχες – που θέλουν λιγότερη Ευρώπη.
Πολλοί φοβούνται ότι στο Ευρωκοινοβούλιο που θα προκύψει από αυτές τις ευρωκάλπες η Ακρα Δεξιά θα καταλάβει σημαντικό αριθμό εδρών. Είναι πιθανό η Ευρώπη όπως την ξέραμε να μην υπάρχει την 27η Μαΐου;
Είναι γεγονός ότι η πολιτική δυναμική ευνοεί σε αυτή τη φάση τους δεξιούς ευρωσκεπτικιστές και τους ακροδεξιούς αντιευρωπαίους. Η νέα πολιτική σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα είναι πιο δύσκολη για όσους θέλουμε περισσότερη Ευρώπη, νέες ευρωπαϊκές πολιτικές, εμβάθυνση των πολιτικών που ήδη εφαρμόζονται, περισσότερα ευρωπαϊκά κονδύλια και μεγαλύτερη αλληλεγγύη σε χώρες με ειδικά προβλήματα, όπως η Ελλάδα. Δεν υπάρχει όμως περίπτωση να γίνουν κυρίαρχες οι υπερσυντηρητικές και οι ακροδεξιές δυνάμεις που αγωνίζονται για λιγότερη Ευρώπη ή και για τη διάλυσή της. Απλά θα γίνουν πιο δύσκολοι αλλά και αναγκαίοι οι συμβιβασμοί μεταξύ των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων της Κεντροδεξιάς (ΕΛΚ), της Κεντροαριστεράς (Σοσιαλιστές και δημοκράτες σύμμαχοι) και των Φιλελευθέρων. Ακριβώς επειδή το πολιτικό περιβάλλον θα είναι πιο σύνθετο χρειαζόμαστε μία ισχυρότερη και μεγαλύτερη ευρωομάδα της ΝΔ με έμπειρους και εξαιρετικά ικανούς ευρωβουλευτές.
Εχει πράγματι ευρωπαϊκή ταυτότητα ο έλληνας ψηφοφόρος;
Εάν κρίνουμε από τα ποσοστά συμμετοχής των Ελλήνων στις ευρωεκλογές, τα οποία είναι παραδοσιακά από τα υψηλότερα στην ΕΕ, έχουμε ευρωπαϊκή ταυτότητα και ευρωπαϊκό ζήλο, προσαρμοσμένα βέβαια στις ελληνικές ιδιαιτερότητες. Στην Ελλάδα υπάρχει μία ευρύτερη πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία υπέρ της περισσότερης Ευρώπης αλλά σε ένα πλαίσιο που θα διευκολύνει την αντιμετώπιση των οικονομικών, των κοινωνικών, ακόμα και των εθνικών μας θεμάτων. Είμαστε δυναμικά υπέρ της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, της επεξεργασίας και εφαρμογής ολοκληρωμένης πολιτικής για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό, υπέρ της κοινής εξωτερικής πολιτικής και υπέρ κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής Αμυνας, υπέρ της ενίσχυσης της ευρωζώνης, ιδιαίτερα της αναπτυξιακής της διάστασης, και φυσικά υπέρ της τραπεζικής ένωσης. Εχουμε λοιπόν φιλόδοξους ευρωπαϊκούς στόχους που εκφράζουν την ευρωπαϊκή μας ταυτότητα. Στο παρελθόν κάναμε το λάθος να ταυτίσουμε την ευρωπαϊκή ταυτότητα και προοπτική με τις ευκολίες των ευρωπαϊκών κονδυλίων και του ευρωπαϊκού δανεισμού. Το πληρώσαμε ακριβά και ύστερα από μία περίοδο αναγκαστικής προσαρμογής είμαστε πολύ πιο ώριμοι ως ευρωπαίοι πολίτες.
Η ΝΔ έχει προσδώσει χαρακτηριστικά κεντρικής αναμέτρησης στις ευρωεκλογές, ζητώντας να σταλεί μήνυμα αποδοκιμασίας στην κυβέρνηση και επιδοκιμασίας σε εκείνη. Μήπως έτσι όμως δεν συζητάμε για το πραγματικό διακύβευμα της εν λόγω κάλπης;
Οι ευρωεκλογές είναι σε όλες τις χώρες της ΕΕ ένα μείγμα ευρωπαϊκών και εθνικών πολιτικών στόχων. Εμείς δίνουμε τη μάχη για περισσότερη Ευρώπη, καλύτερη σύνδεση των υπό διαμόρφωση ευρωπαϊκών πολιτικών με τις εθνικές, περιφερειακές, τοπικές μας ανάγκες και τη δύσκολη οικονομική και κοινωνική καθημερινότητα του έλληνα πολίτη. Επιδιώκουμε επίσης να μετατραπεί η ενισχυμένη ευρωομάδα της ΝΔ σε γέφυρα πολιτικής συνεργασίας μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των ευρωπαϊκών θεσμών από τη μία πλευρά και της κυβέρνησης Μητσοτάκη από την άλλη. Θα είναι ενισχυμένος ο ευρωπαϊκός ρόλος μας εάν είμαστε ευρωβουλευτές κυβερνητικού κόμματος και έχουμε πίσω μας μια μεγάλη εθνική υπογραφή, στην οποία όλοι θα δίνουν ιδιαίτερη σημασία. Επομένως, ο ευρωεκλογικός μας αγώνας είναι μέρος της πολιτικής μας προσπάθειας για άνετη εκλογική επικράτηση της ΝΔ στις βουλευτικές εκλογές και κυβερνητική αλλαγή. Με την παρέμβασή του ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Μητσοτάκης στέλνει το μήνυμα ότι η ψήφος στις ευρωεκλογές δεν πρέπει να είναι χαλαρή ούτε πρέπει να πάνε ψήφοι χαμένοι σε κόμματα που δεν έχουν σοβαρές πιθανότητες να εκπροσωπηθούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στερούνται ευρωπαϊκής προοπτικής. Στόχος της ηγεσίας είναι η ευρωεκλογική μας συμπεριφορά να είναι πολύ κοντά στη συμπεριφορά μας στις βουλευτικές εκλογές για να ανεβάσουμε κι άλλο τα ευρωεκλογικά μας ποσοστά.