Εχει ειπωθεί ότι το δημοψήφισμα για το Brexit στη Βρετανία άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Αλλά οι άνεμοι που φύσηξαν ανεξέλεγκτα δεν παρέσυραν μόνο το «Νησί» μακριά από την Ευρώπη. Φαίνεται να κονιορτοποιούν και το πολιτικό σύστημα των δύο παραδοσιακών κομμάτων, των Συντηρητικών και των Εργατικών, αναδεικνύοντας σε κυρίαρχη μορφή έναν εθνικιστή και λαϊκιστή πολιτικό, τον Νάιτζελ Φάρατζ. Η Βρετανία, με άλλα λόγια, δεν ζει ένα σοκ μόνο στις εξωτερικές της σχέσεις. Ζει ένα αναλόγου μεγέθους και στο εσωτερικό της.
Στο δημοψήφισμα για το Brexit δεν κέρδισε μόνο το Ναι στην αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Είχε ήδη κερδίσει ο λαϊκισμός τη στιγμή που ο τότε πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον αποφάσισε να κηρύξει δημοψήφισμα. Κανένας τότε δεν είχε υπολογίσει τις συνέπειες. Οχι μόνο των ψευδών με τα οποία οι οπαδοί του Brexit κέρδισαν το δημοψήφισμα. Αλλά και της θύελλας που προκαλεί στην πολιτική σκηνή της χώρας η πλήρης επικράτηση των λαϊκιστών όπως διαφαίνεται από τις δημοσκοπήσεις.
Η χώρα μας έζησε το καλοκαίρι του 2015 την εμπειρία του λαϊκισμού των δημοψηφισμάτων. Οι συνέπειες ήταν επίσης καταστροφικές. Η γνώση από εκείνη την τραγική εμπειρία, αποτέλεσμα της οποίας ήταν μια νέα κρίση και ακόμη ένα Μνημόνιο, αλλά και το πάθημα της Βρετανίας, δείχνουν ποιον δρόμο πρέπει να ακολουθήσει στο εξής η Ευρώπη. Με την ελπίδα ότι η θύελλα κάποια στιγμή θα κοπάσει και ο ασκός του Αιόλου θα κλείσει.