Φωτογραφίες, χειρόγραφα, επιστολές, σκηνικά αντικείμενα και κοστούμια από την πολύτιμη αλλά αθέατη επί ένα τέταρτο του αιώνα συλλογή του Μάνου Κατράκη συνθέτουν την έκθεση που εγκαινιάζεται στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά και πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο.

Η συλλογή του σπουδαίου ανθρώπου του θεάτρου που δωρήθηκε από τη σύζυγό του στη Δημοτική Πινακοθήκη το 1994 περιλαμβάνει περί τα 7.000 τεκμήρια: σκηνογραφικές σημειώσεις, κοστούμια, βιβλία, το αρχείο του «Ελληνικού Λαϊκού Θεάτρου», προγράμματα και φωτογραφίες παραστάσεων, καθώς και έργων που έπαιξε στο Εθνικό Θέατρο, στο ΚΘΒΕ και σε άλλες θεατρικές σκηνές.

«Ο Μάνος Κατράκης σημάδεψε με τη φωνή, το παράστημα και την ψυχή του το ελληνικό θέατρο και συνδέθηκε με τον Πειραιά. Στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, εμφανίστηκε επανειλημμένως ανεβάζοντας μνημειώδεις παραστάσεις. Ο χαρακτήρας του Μάνου Κατράκη, η λεβεντιά, η αμεσότητα, η επαφή με το πηγαίο λαϊκό στοιχείο, ο επίμονος αγώνας για ζωή, ήταν στοιχεία που τον χαρακτήριζαν. Απόδειξη και επισφράγιση της σχέσης συγγένειας και αγάπης του Κατράκη με την πόλη και τους ανθρώπους του Πειραιά, ήταν το γεγονός ότι παραδόθηκε το αρχείο του από τη σύζυγό του στον Δήμο Πειραιά», τονίζει ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, για τη συλλογή που παρακολουθεί τη ζωή, τόσο του ανθρώπου, όσο και του ηθοποιού από τη νεαρή του ηλικία και την ενασχόλησή του με το ποδόσφαιρο ώς τα χρόνια της καθιέρωσης και των μεγάλων ρόλων.

6.731 ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ. Το 2014 ξεκίνησε η προσπάθεια για την καταγραφή, τεκμηρίωση και ψηφιοποίηση της συλλογής, με σκοπό την αξιοποίησή της, την έκθεσή της δηλαδή στο κοινό και την επιστημονική κοινότητα. Η προσπάθεια έγινε με τη συνεργασία του Τμήματος Θεάτρων και Κινηματογράφων και του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Αθήνας, με αποτέλεσμα να καταγραφούν, τεκμηριωθούν και ψηφιοποιηθούν 6.731 αντικείμενα, υπό την επίβλεψη του προϊσταμένου του Τμήματος, σκηνογράφου – θεατρολόγου Κωνσταντίνου Κουρμουλάκη.