Η διεκδίκηση προκειμένου να καλυφθούν όλα τα κενά στην υποστελεχωμένη καθαριότητα, με μόνιμο προσωπικό, είναι μία από τις βασικές προτεραιότητες του υποψήφιου δημάρχου Αθήνας με τη Λαϊκή Συσπείρωση Νίκου Σοφιανού. Στόχος δε είναι μια διοίκηση που θα δώσει ανάσες στο λεηλατημένο εισόδημα εργαζομένων και επαγγελματιών και θα στηρίξει χιλιάδες οικογένειες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.
Από τις συναντήσεις σας με τους κατοίκους της πόλης, ποια είναι τα βασικά ζητήματα που σας επισημαίνουν;
Η συζήτηση δεν περιορίζεται στα θέματα που δημιουργούνται από την προβληματική λειτουργία υπηρεσιών του δήμου. Η οικονομική κατάσταση βρίσκεται στο κέντρο της συζήτησης και αυτή η κατάσταση επιδεινώνεται και από τη φορομπηχτική πολιτική του δήμου. Επιμένουμε να αναδεικνύουμε τη σχέση που έχει η πολιτική του δήμου στα σοβαρά προβλήματα της καθημερινότητας που διαχειρίζεται, με τις πολιτικές επιλογές που έχουν μειώσει πάνω από το μισό την κρατική χρηματοδότηση στους δήμους, που έχουν εκτινάξει τη δημοτική φορολογία κάθε είδους, που έχουν αποψιλώσει σε προσωπικό τις υπηρεσίες του δήμου. Επίσης βασικό ζήτημα που απασχολεί τον κόσμο είναι τα προβλήματα από τη δράση του οργανωμένου εγκλήματος και το «γκριζάρισμα» περιοχών της πόλης, που μεγαλώνουν την ανασφάλεια.
Μπορεί να επιστρέψει η ασφάλεια στα Εξάρχεια;
Η αντιμετώπιση πιεστικών προβλημάτων από τη δράση του οργανωμένου εγκλήματος σε γειτονιές της Αθήνας, όπως τα Εξάρχεια, είναι δουλειά της Αστυνομίας. Η ευθύνη του δήμου σε αυτές τις περιοχές είναι να εξασφαλίζει τη λειτουργία όλων των υπηρεσιών του. Στο λεγόμενο «άβατο των Εξαρχείων», οι σύλλογοι γονέων, από σχολεία της περιοχής, απαιτούσαν ο δήμος να αντιμετωπίσει προβλήματα στην υποδομή και στη λειτουργία των σχολείων. Στηρίξαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο τα αιτήματα κατοίκων και επαγγελματιών των Εξαρχείων που μπορούν από την πλευρά του δήμου να δώσουν μια ανάσα στην πιεσμένη καθημερινότητά τους. Είμαστε αντίθετοι στο καθεστώς των καταλήψεων των δήθεν αλληλέγγυων και των ΜΚΟ και στο στημένο παιχνίδι ΜΑΤ – κουκουλοφόρων. Αν ο δήμος κάνει αυτά που μπορεί και πρέπει, θα συμβάλει στην αντιμετώπιση μέρους των προβλημάτων των Εξαρχείων.
Ποια είναι η θέση σας για τον τομέα της καθαριότητας στην Αθήνα;
Η βελτίωση στην αποκομιδή των σκουπιδιών, ρίχνοντας το βάρος στις γειτονιές, ο οδοκαθαρισμός, το πλύσιμο πεζοδρομίων και πλατειών, ο καθαρισμός εκατοντάδων οικοπέδων, ακόμα και ολόκληρων οικοδομικών τετραγώνων, είναι πράγματα που μπορούν να γίνουν στηρίζοντας τους εργαζομένους στην υποστελεχωμένη καθαριότητα και στη διεύθυνση μηχανολογικού. Διεκδικώντας να καλυφθούν όλα τα κενά με μόνιμο προσωπικό, κόντρα στο καθεστώς εργαζομένων με ημερομηνία λήξης. Ο δήμος πρέπει να συγκροτήσει διεύθυνση ανακύκλωσης σπάζοντας το μονοπώλιο των ιδιωτικών εταιρειών, αξιοποιώντας προγράμματα, στηρίζοντας τη διαλογή στην πηγή με τέσσερις γραμμές, κάτι όμως που δεν μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη και έχοντας με κυβερνητική ευθύνη την ανακύκλωση σε ιδιωτική εταιρεία.
Για εσάς ποια είναι η λύση στη μάστιγα των ναρκωτικών, αν όχι οι χώροι εποπτευόμενης χρήσης;
Ολα αυτά τα χρόνια στο Δημοτικό Συμβούλιο επιμέναμε να παρουσιάζουμε μια συνολική πρόταση που απαντάει στο μέρος της ευθύνης που ο δήμος έχει στον αγώνα ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, στηρίζοντας τα υποστελεχωμένα και υποχρηματοδοτημένα κέντρα πρόληψης του δήμου, προτείνοντας προγραμματικές συμφωνίες δράσης με το ΚΕΘΕΑ και το 18 Ανω. Η διοίκηση της Κεντροαριστεράς στον δήμο υλοποίησε την πολιτική της λεγόμενης μείωσης της βλάβης, υπονόμευσε την πρόληψη διαφημίζοντας επί της ουσίας την ψυχαγωγική χρήση του χασίς, πρωτοστάτησε στα προγράμματα μεθαδόνης στα νοσοκομεία. Δήμος και περιφέρεια που έκαναν δύο χρόνια να εφαρμόσουν ένα πρόγραμμα street work χειροκροτούν τον νόμο της κυβέρνησης που ψήφισαν και τα άλλα κόμματα για δημιουργία Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης Ναρκωτικών. Είμαστε αντίθετοι γιατί υπονομεύουν την πρόληψη, νομιμοποιούν τις πιάτσες, αποτρέπουν τη δύσκολη προσπάθεια απεξάρτησης των χρηστών. Η λύση είναι προγράμματα πρόληψης, που σήμερα δεν γίνονται, προγράμματα δρόμου με διάρκεια και αντίστοιχα του αριθμού των χρηστών, στήριξη με κάθε μέσο των θεραπευτικών προγραμμάτων, πρακτική στήριξη των απεξαρτημένων.
Εχετε δηλώσει πως εφόσον εκλεγείτε δήμαρχος, θα καταργήσετε την ελεγχόμενη στάθμευση…
Ναι, γιατί είναι απαράδεκτο ο δημόσιος δρόμος να χωρίζεται σε 4.000 κομμάτια για να χαρατσώνονται οι δημότες και οι κάτοικοι της πόλης. Είναι απαράδεκτο να έχουν στόχο είσπραξης 20 εκατ. ετησίως από αυτό το χαράτσι και τα πρόστιμα. Η κατάργηση των δώδεκα ζωνών ελεγχόμενης στάθμευσης, η αποτροπή επέκτασης αυτού του συστήματος και σε άλλες περιοχές της πόλης είναι μόνιμος στόχος που παλέψαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτό δε σημαίνει κατάργηση των θέσεων για τους μόνιμους κατοίκους σε περιοχές που είναι πιεσμένες από μεγάλη επισκεψιμότητα. Κρατήστε ότι ο δήμος δαπάνησε 6,5 εκατ. ευρώ σε προγράμματα στήριξης της ελεγχόμενης στάθμευσης, δηλαδή οι Αθηναίοι πλήρωσαν για να τους χαρατσώνουν.
Τελικά, η Αθήνα θα γίνει ποτέ μια δίκαιη προς όλους πόλη;
Θέλουμε έναν δήμο που διεκδικεί και στέκεται απέναντι στην κυβέρνηση, τους επιχειρηματίες, την ΕΕ, έναν δήμο που δεν υπηρετεί, όπως τώρα, τη βιομηχανία του τουρισμού εις βάρος των κατοίκων αυτής της πόλης. Που δεν θα σκορπά εκατομμύρια σε προγράμματα που δεν αφήνουν καμία υποδομή στην πόλη. Μια διοίκηση που θα δώσει ανάσες στο λεηλατημένο εισόδημα των εργαζομένων και των επαγγελματιών και θα στηρίξει τις χιλιάδες οικογένειες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Που θα βελτιώσει τις υπηρεσίες που πρέπει να προσφέρει ο δήμος. Δίκαιη πόλη προς όλους σημαίνει οι κάτοικοι να έχουν δουλειά με δικαιώματα, δωρεάν και καθολικά συστήματα παιδείας, υγείας, ασφάλισης, φροντίδας για το παιδί και τους ηλικιωμένους. Αυτός ο στόχος απαιτεί να συγκρουστούμε και να ανατρέψουμε την κοινωνία της εκμετάλλευσης, που τα χρόνια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ απέδειξαν ότι δεν υπάρχει περιθώριο για νέες αυταπάτες και ενσωμάτωση σε ένα δίπολο για να επιλέγεις κάθε φορά το μικρότερο κακό.