Η αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών μετά τη μεγάλη τραγωδία στην Ανατολική Αττική το καλοκαίρι του 2018 αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες για τον υποψήφιο δήμαρχο Μαραθώνα Σπύρο Λιβαθινό. Στόχος του δε, είναι μέσα σε τέσσερα χρόνια όλα τα προβλήματα που ταλαιπωρούν εδώ και χρόνια τους κατοίκους του Δήμου Μαραθώνα να αποτελούν απλά μια θλιβερή ανάμνηση.
Τα ζητήματα που ταλαιπωρούν τους δημότες του Μαραθώνα;
Πρώτον, η αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών από τον Νέο Βουτζά και το Μάτι μέχρι τον Προβάλινθο και την Αγία Μαρίνα και η διασφάλιση ότι κάθε ευρώ των ερανικών λογαριασμών θα καταλήξει στους ίδιους και όχι σε τρίτους. Δεύτερον, ο αποκλεισμός κάθε πιθανότητας λειτουργίας του ΧΥΤΑ στο Γραμματικό. Ως δημοτική Αρχή είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων, προκειμένου να μη στέλνουμε πουθενά τα δικά μας σκουπίδια. Δεν θα επιτρέψουμε, όμως, να καταστραφεί οικολογικά ο δήμος μας. Τρίτον, πρέπει να δώσουμε λύσεις στα πιο απλά προβλήματα των κατοίκων. Ο Δήμος Μαραθώνα είναι ουσιαστικά εγκαταλελειμμένος πάνω από μια δεκαετία. Πρωταρχικό ζητούμενο είναι να αποκτήσουμε έναν δήμο που θα σέβεται κάθε δημότη του! Μπορεί να φαίνεται αυτονόητο, αλλά – πιστέψτε με – στον δικό μας δήμο δεν είναι!
Ποιες θα είναι οι πρώτες αποφάσεις που
θα πάρετε εφόσον εκλεγείτε δήμαρχος;
Πρωταρχικός στόχος είναι να αλλάξουμε ολοκληρωτικά τις δομές λειτουργίας του Δήμου Μαραθώνα. Να ξεκινήσει άμεσα η λειτουργία ενός επιχειρησιακού κέντρου που θα αποκαταστήσει τις σχέσεις του δήμου με τους δημότες και θα επιταχύνει τις διαδικασίες επίλυσης των προβλημάτων. Επίσης θα ξεκινήσει άμεσα η λειτουργία Γραφείου Αντλησης / Διαχείρισης Οικονομικών Πόρων και Επιχειρηματικότητας, προκειμένου να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από διεθνή προγράμματα ενίσχυσης όσων θέλουμε να πετύχουμε. Πιστέψτε με, δεν υπάρχουν πρώτες αποφάσεις. Είναι πολλές αποφάσεις που πρέπει να εκτελεστούν ταυτόχρονα. Είναι τέτοια η κατάσταση του Δήμου Μαραθώνα, που δεν υπάρχει ούτε μία μέρα καιρός για χάσιμο. Γι’ αυτό και έχουμε εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από την 1η Σεπτεμβρίου.
Μετά την τραγωδία που ζήσατε τον περασμένο Ιούλιο, μπορεί ο δήμος και η ευρύτερη περιοχή να αναγεννηθούν και να σταθούν στα πόδια τους;
Οι ζωές που χάθηκαν δυστυχώς δεν γυρίζουν πίσω. Η περιοχή μπορεί να αναγεννηθεί και να σταθεί στα πόδια της, αλλά η μνήμη των 102 ανθρώπων που έφυγαν θα συνοδεύει πάντα τη σκέψη μας και θα μεγιστοποιεί την ευθύνη που έχουμε απέναντι στις οικογένειές τους προκειμένου να μη ζήσουμε ξανά στο μέλλον αντίστοιχη τραγωδία. Το Μάτι, ο Νέος Βουτζάς, ολόκληρος ο Δήμος Μαραθώνα μπορούν να επουλώσουν τις πληγές τους, αλλά κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί με ευχολόγια και «πολιτικές υποσχέσεις». Ούτε φυσικά θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους κατοίκους όσο το μπαλάκι των ευθυνών για την αποκατάσταση των προβλημάτων τους μεταφέρεται από τον ένα αρμόδιο στον άλλον. Γι’ αυτό ο Δήμος Μαραθώνα είναι υποχρεωμένος να θέσει σε λειτουργία δικό του σχέδιο ανοικοδόμησης της περιοχής, ακόμη και σε περίπτωση που η Κεντρική Διοίκηση αποδειχτεί αφερέγγυα στην τήρηση των δεσμεύσεων προς τους κατοίκους.
Ποιον Μαραθώνα οραματίζεστε;
Δεν μου αρέσει να οραματίζομαι, προτιμώ να σχεδιάζω. Εδώ και ενάμιση χρόνο έχουμε μελετήσει με τους συνεργάτες μου κάθε δυνατή λύση στα τεράστια προβλήματα του τόπου. Στόχος μας είναι ένας: σε τέσσερα χρόνια όλα τα προβλήματα που ταλαιπωρούν εδώ και χρόνια τους κατοίκους του Δήμου Μαραθώνα να αποτελούν απλά μια θλιβερή ανάμνηση. Σχεδιάζουμε έναν Δήμο Μαραθώνα που θα φανεί για πρώτη φορά αντάξιος της ιστορικής και πολιτιστικής του κληρονομιάς, θα είναι σε θέση να αξιοποιήσει το όνομά του προς όφελος των κατοίκων του, θα έχει μετατραπεί σε πόλο έλξης για κάθε επισκέπτη (Ελληνα ή ξένο), θα έχει αποκτήσει τις υποδομές εκείνες που θα συμβάλλουν στη βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων του. Ξέρουμε ότι δεν είναι εύκολο, αλλά πιστεύουμε ότι έχουμε το σχέδιο που θα οδηγήσει τον δήμο μας σε μια καλύτερη μέρα!
Εχετε χαρακτηρίσει την πενταετία που ολοκληρώνεται σιγά σιγά ως ένα επώδυνο πανεπιστήμιο εισαγωγής στον κόσμο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης…
Ναι, γιατί συνδυάστηκε με την – έστω και μικρή χρονικά – συμμετοχή μου στη διοίκηση ενός δημάρχου που δεν ενδιαφερόταν για τον τόπο που διοικούσε. Καθ’ όλη τη διάρκεια της πενταετίας μελετούσα καθημερινά όλα τα κακώς κείμενα που διέπουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, έβλεπα προβλήματα που έπρεπε να λύνονται άμεσα να μετατρέπουν τη ζωή των κατοίκων σε γολγοθά και διαρκώς αναζητούσα τις λύσεις εκείνες που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν άμεσα προκειμένου να μπει τέλος σε ένα διοικητικό καθεστώς που προσέβαλλε την αξιοπρέπεια κάθε πολίτη του Δήμου Μαραθώνα. Ηταν εξαιρετικά δύσκολο – όσο κι αν αντιστάθηκα – να βλέπω τον δήμο μας να καταρρέει στα χέρια ενός ανθρώπου (στο ψηφοδέλτιο του οποίου συμμετείχα κι εγώ) και της «αυλής» του, αλλά ταυτόχρονα με βοήθησε να μάθω τα πάντα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Υπάρχει σχέση μεταξύ αθλητισμού και διοίκησης ενός δήμου;
Φυσικά! Και τα δύο περνούν μέσα από τη διαχείριση ανθρώπων. Οσο καλό σχέδιο κι αν έχει ένας προπονητής, αν δεν μπορεί να το μεταδώσει στους παίκτες του και αν δεν μπορεί να τους εμπνεύσει, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα αποτύχει. Το ίδιο ισχύει και στη διοίκηση του δήμου. Ενας δήμαρχος πρέπει να εμπνέει εμπιστοσύνη τόσο στους συνεργάτες του όσο και στους υπαλλήλους της δημοτικής Αρχής. Οφείλει να τους σέβεται, να αφουγκράζεται τα προβλήματά τους και να βγάζει από τον καθένα ξεχωριστά το 100% των δυνατοτήτων του. Επιπλέον, τόσο στον αθλητισμό, όσο και στη διοίκηση ενός δήμου πρέπει πάντα το «εμείς» να μπαίνει πάνω από το «εγώ». Οι ομάδες κερδίζουν τα πρωταθλήματα, οι «τεχνοκρατικές ομάδες» μπορούν να οδηγήσουν έναν δήμο σε αναπτυξιακά μονοπάτια.