Η Μένη Μαλλιώρη είναι ευρύτερα γνωστή για τη θητεία της στον ΟΚΑΝΑ, έχει όμως εμπειρία και στην Ευρωβουλή. Η Ευρώπη τότε, όμως, ήταν εντελώς διαφορετική απ’ ό,τι τώρα. «Η τρομοκρατία, το Μεταναστευτικό, οι αρνητικές διεθνείς εξελίξεις, είναι προκλήσεις που απειλούν τα θεμέλιά της και θέτουν σε κίνδυνο τη δημοκρατία», αναφέρει χαρακτηριστικά. Για τη Μαλλιώρη δεν υπάρχουν προοδευτικά μέτωπα με τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί το κυβερνών κόμμα «δεν είναι προοδευτικό κόμμα» για να δημιουργήσει κάτι τέτοιο. «Ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ εντείνουν το κλίμα πόλωσης που ήδη υπάρχει για τις εθνικές εκλογές και επιδιώκουν να δοθεί ο χαρακτήρας του δημοψηφίσματος και στις ευρωεκλογές», επισημαίνει, τονίζοντας πως στο Κίνημα Αλλαγής πιστεύουν πως «θα μας τιμήσουν οι Ελληνες με διψήφιο ποσοστό».
Εχετε ήδη περάσει μια θητεία στις Βρυξέλλες. Γιατί επιλέξατε να είστε ξανά υποψήφια;
Γιατί ακριβώς λόγω της προηγούμενης εμπειρίας μου ξέρω ότι μπορώ να προσφέρω και στην Ευρώπη και στη χώρα μου. Οι ευρωεκλογές στις 26 Μαΐου είναι κρίσιμες, κρίνουν το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας. Οι πολιτικές για το περιβάλλον, την υγεία, την προστασία των καταναλωτών, το Μεταναστευτικό, την ισότητα των φύλων, την ανεργία ιδιαίτερα των νέων, είναι κεντρικοί πυλώνες του κοινωνικού συμβολαίου των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών-Δημοκρατών και σε αυτούς τους τομείς θα μπορέσω σίγουρα να συνεισφέρω, όπως έκανα άλλωστε και στο παρελθόν.
Πόσο έχει αλλάξει η Ευρώπη από τότε έως τώρα; Ποιος πιστεύετε πως είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το μέλλον της;
Η θητεία μου στο Ευρωκοινοβούλιο ήταν την πενταετία 1999-2004. Η Ευρώπη των «15» τότε, προετοιμαζόταν για την επερχόμενη διεύρυνση και για τη νομισματική ενοποίηση, την ευρωζώνη. Σήμερα, η Ευρώπη των 28 πλέον χωρών περνάει κρίση. Οι λαοί της βιώνουν ανασφάλεια και κοινωνικές ανισότητες. Η τρομοκρατία, το Μεταναστευτικό, οι αρνητικές διεθνείς εξελίξεις, είναι προκλήσεις που απειλούν τα θεμέλια της Ενωσης και θέτουν σε κίνδυνο τη δημοκρατία. Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη θα παραμείνει δημοκρατική, ενωμένη, αλληλέγγυα, θα παρέχει ασφάλεια και ευημερία, θα παράγει και θα προάγει πολιτικές που επιστρέφουν στους ευρωπαίους πολίτες και θα αφορούν τους πολλούς και αδύναμους.
Εχετε θητεύσει στον ΟΚΑΝΑ. Πόσες αλλαγές έχουν γίνει στην πολιτική της ΕΕ για τη χρήση ναρκωτικών ουσιών; Είναι διαφορετική η νοοτροπία των ευρωπαίων πολιτών απέναντι στα τοξικοεξαρτημένα άτομα;
Οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των ναρκωτικών πολύ νωρίτερα από ό,τι η Ελλάδα και επομένως έχουμε ως χώρα την «τύχη» να διαπιστώνουμε ποιες πολιτικές είχαν επιτυχία και αξίζει να τις εφαρμόσουμε κι εμείς. Η Ευρώπη έχει ενισχύσει την πολιτική της μείωσης της βλάβης, καθώς η αύξηση των προβληματικών χρηστών επέβαλε προσεγγίσεις που μειώνουν τους θανάτους, τη μετάδοση λοιμωδών νοσημάτων και την παραβατικότητα. Παράλληλα, με πρωτοβουλίες πρόληψης, έγκαιρης παρέμβασης ή σε κάποιες χώρες και της αποποινικοποίησης, περιόρισαν την είσοδο νέων χρηστών στα «σκληρά» ναρκωτικά και τη μετάβασή τους σε προβληματικούς χρήστες. Εκτιμώ ότι η βασική διαφορά μας από τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης είναι ότι σε αυτές τις χώρες η πολιτική για τα ναρκωτικά έχει συνέχεια, συνέπεια, κεντρικό συντονισμό και επάρκεια πόρων. Αντίθετα στη χώρα μας η πρόοδος πραγματοποιείται αργά, χωρίς κεντρικό συντονισμό και κάποιες καινοτόμες πρωτοβουλίες θυσιάζονται εν τη γενέσει τους, λόγω του πολιτικού κόστους και προς χάριν εντυπώσεων.
Πιστεύετε στα «προοδευτικά μέτωπα» του ΣΥΡΙΖΑ; Ποιες είναι οι συμμαχίες που διαμορφώνονται σήμερα στην Ευρώπη;
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι προοδευτικό κόμμα για να δημιουργήσει προοδευτικά μέτωπα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το «αριστερό» κόμμα που επέλεξε να κυβερνήσει με τη Λαϊκή Δεξιά των ΑNΕΛ, που έκανε σε μία νύχτα το «Οχι» «Ναι», που θα καταργούσε τα Μνημόνια «με ένα νόμο κι ένα άρθρο» ενώ υπέγραψε και τρίτο, που «θα εξυγίαινε τον χώρο της υγείας» ενώ αύξησε τις τιμές των φαρμάκων και διέλυσε όλα τα επίπεδα των υπηρεσιών Υγείας, που ευαγγελίστηκε τη διαφάνεια και τη λογοδοσία αλλά δεν δίνει εξηγήσεις όταν καταγγέλλονται τα στελέχη ή η ηγεσία του. Δεν κάνει προγραμματικές συμφωνίες με τις κεντροαριστερές δυνάμεις αλλά ατομικές προσκλήσεις που καταλήγουν να είναι προκλήσεις και τελικά τον αποδυναμώνουν και τον εκθέτουν εθνικά και ευρωπαϊκά. Το Κίνημα Αλλαγής συμπορεύεται με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές-Δημοκράτες, στηρίζει τον υποψήφιο του PES, Φρανς Τίμερμανς στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υποστηρίζει το κοινωνικό συμβόλαιο που έχει από καιρό κατατεθεί. Ο κ. Τσίπρας συμπορεύεται μέχρι στιγμής με την ευρωπαϊκή «λαϊκίστικη» Αριστερά, αλλά εκτιμώ ότι επί της ουσίας θα τοποθετηθεί μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών κατά την πάγια τακτική του των ευκαιριακών επιλογών.
Εκτός από το ευρωπαϊκό διακύβευμα, αυτές οι ευρωεκλογές είναι «δημοψήφισμα» για την Ελλάδα;
Δυστυχώς, τα δύο πρώτα κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, εντείνουν το κλίμα πόλωσης που ήδη υπάρχει για τις εθνικές εκλογές και επιδιώκουν να δοθεί ο χαρακτήρας του δημοψηφίσματος και στις ευρωεκλογές. Ομως, έτσι θα χαθεί η μοναδική, για τα επόμενα πέντε χρόνια, ευκαιρία να οικοδομηθεί μια διαφορετική Ευρώπη που θα προτάξει τη βιώσιμη ανάπτυξη για τους πολλούς και όχι για τους λίγους, διεκδικώντας την άρση της λιτότητας και την κοινωνική συνοχή, ώστε να ελπίζουμε στη σταδιακή αποκατάσταση της μεσαίας τάξης, που ειδικά στη χώρα μας έχει δεχθεί μεγάλο πλήγμα τα χρόνια της κρίσης. Εως ένα βαθμό ο δρόμος της ανάκαμψης για τη μεσαία τάξη περνά και μέσα από την Ευρώπη, καθώς το 80% περίπου των πολιτικών που εφαρμόζονται από τα κράτη-μέλη αποφασίζονται στην ΕΕ.
Τι περιμένει το Κίνημα Αλλαγής από τις ευρωεκλογές; Υπάρχει αριθμητικό όριο που πρέπει να υπερβεί, έτσι ώστε να μιλήσετε για εκλογική επιτυχία;
Η ψήφος στο Κίνημα Αλλαγής είναι η επιλογή που εγγυάται αλλαγή στην Ευρώπη. Είναι ψήφος που περιορίζει τον κίνδυνο του λαϊκισμού, του διχασμού, της παραπλάνησης. Είναι ψήφος που εξασφαλίζει ειρήνη και ασφάλεια, Ευρώπη των λαών και όχι των λίγων. Αποτελούμε την προοδευτική δύναμη της χώρας μας και πιστεύουμε ότι θα μας τιμήσουν οι Ελληνες με διψήφιο ποσοστό στις 26 Μαΐου.