Η Μύκονος τα τελευταία χρόνια έχει καταξιωθεί ως ένας από τους κορυφαίους διεθνείς τουριστικούς προορισμούς, φιλοξενώντας περίπου 10 εκατομμύρια τουρίστες.
Το τουριστικό αυτό θαύμα, οφείλεται στα ισχυρά θεμέλια του μακρινού παρελθόντος, στη σκληρή δουλειά των Μυκονιατών, στη φυσική ομορφιά, στην ιστορία και τον πολιτισμό του νησιού και στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η παρούσα δημοτική αρχή.
Αυτή η επιτυχία είναι ακόμα μεγαλύτερη εάν αναλογιστεί κανένας τη μείωση, πάνω από το 50%, των κρατικών επιχορηγήσεων τα τελευταία χρόνια, τη χρηματοδότηση με βάση τον μόνιμο πληθυσμό και όχι τον πραγματικό (10.000 κάτοικοι και 2 εκατ. επισκέπτες, αντίστοιχα) και την υποστελέχωση του Δήμου και πολλών κρατικών υπηρεσιών.
Τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια νοικοκυρέψαμε και ασκήσαμε χρηστή διοίκηση στον Δήμο, είμαστε οι πρώτοι στην Ελλάδα που παρέχουμε βοήθημα σίτισης και στέγασης για τους υπαλλήλους που ζουν στο νησί μας, εξασφαλίσαμε πάνω από 15 εκατομμύρια ευρώ από χρηματοδοτικά προγράμματα για τα μεγάλα έργα, διαθέσαμε 2 εκατ. ευρώ για τη συντήρηση και την αναβάθμιση των σχολικών υποδομών, είμαστε πρώτοι στην ανακύκλωση, υλοποιούμε το μεγαλύτερο έργο οδοποιίας στις Κυκλάδες, αναβαθμίσαμε τις λιμενικές υποδομές, υλοποιήσαμε ή ξεκινήσαμε βασικά έργα για την Υγεία και τον Αθλητισμό, αναδείξαμε τον πολιτισμό και τους αρχαιολογικούς χώρους.
Σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι όπως και αρκετοί τουριστικοί προορισμοί με το πρόβλημα του υπερκορεσμού, τα όρια της ανάπτυξης και τις επιπτώσεις της στην ταυτότητα του νησιού.
Είναι ξεκάθαρο και αδιαπραγμάτευτο ότι πρέπει να διαφυλάξουμε και να σεβαστούμε την πολιτιστική μας κληρονομιά και τον φυσικό μας πλούτο.
Στο πλαίσιο αυτό και ύστερα από διάλογο με τους φορείς του νησιού αλλά και σε συνεργασία με εξειδικευμένους επιστήμονες διαμορφώσαμε ένα στοχευμένο σχέδιο:
Παρέμβαση στο Χωροταξικό: Επικαιροποίηση – έπειτα από διαβούλευση – των διατάξεων των σχετικών ΦΕΚ και συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού για τη Χώρα. Αμεση απεμπλοκή τόσο του γενικού πολεοδομικού σχεδίου όσο και της επέκτασης του σχεδίου πόλης που έχουν μείνει «κολλημένα» τα τελευταία χρόνια, διαβούλευση για το χωροταξικό της Μυκόνου με άρση των αδικιών, ιδίως για την Ανω Μερά. Μελέτη φέρουσας τουριστικής ικανότητας του Δήμου Μυκόνου σε σχέση με τις υποδομές του νησιού, τις συγκοινωνίες, τους φυσικούς πόρους, κ.λπ.
Αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση της περιοχής της Χώρας Μυκόνου: Προστασία του παραδοσιακού οικισμού με επικαιροποίηση των διατάξεων των σχετικών ΦΕΚ και συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού. Λειτουργία δημοτικού πάρκινγκ με σχετική μελέτη και αυστηρότερος έλεγχος κυκλοφορίας οχημάτων στη Χώρα Μυκόνου. Συνεργασία Επιτροπής Αισθητικής με Πολεοδομία και Αρχαιολογική Υπηρεσία για αναβάθμιση και βελτίωση της αισθητικής του παραδοσιακού οικισμού. Σταδιακή υπογειοποίηση δικτύου ΔΕΔΔΗΕ και υπογειοποίηση κεραιών τηλεόρασης. Νέα περιφερειακή οδός. Μελέτη χρήσεων γης εντός παραδοσιακού οικισμού.
Επιμήκυνση τουριστικής περιόδου / Ανάπτυξη εναλλακτικού τουρισμού: Πρόγραμμα τουριστικής προβολής με ενίσχυση της τοπικής ταυτότητας και προβολής της Δήλου. Δράσεις προβολής των φυσικών και πολιτιστικών προϊόντων με εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας. Ανάπτυξη περιοχής Ανω Μεράς ως παραδοσιακού τουριστικού πόλου. Ανάπτυξη συνεδριακού τουρισμού και διασύνδεση νησιών και διοργάνωση γαστρονομικών εκδηλώσεων. Συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις.
Η Μύκονος είναι πολιτισμός, είναι παράδοση, είναι βίωμα, είμαστε εμείς. Είμαι βέβαιος ότι όπως τα καταφέραμε να την αναδείξουμε ως έναν από τους πλέον επιτυχημένους διεθνείς τουριστικούς προορισμούς, έτσι θα καταφέρουμε να τη διατηρήσουμε πρωταγωνίστρια και στη νέα εποχή διατηρώντας όμως τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την ταυτότητά της. Αυτό είναι το στοίχημα της νέας γενιάς της Μυκόνου που διεκδικεί δυναμικά το μέλλον της.
Ο Κωνσταντίνος Κουκάς είναι δήμαρχος Μυκόνου και εκ νέου υποψήφιος