Οι επερχόμενες εκλογές της 26ης Μαΐου αποτελούν ουσιαστικά την ευκαιρία να εκφραστούν οι πολίτες με την ψήφο τους, ύστερα από σχεδόν τέσσερα χρόνια.
Κάποιοι μιλούν για τη σημασία των συγκεκριμένων ευρωεκλογών και την κρισιμότητα ως το ποια Ευρώπη θέλουμε, και άλλοι αναφέρονται στη μαζική υποβολή υποψηφιοτήτων (και) σε αυτές τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές για μια θέση στα τοπικά, δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια. Σε κάθε πόλη ή χωριό και σχεδόν σε κάθε δρόμο και σε κάθε γειτονιά, ένας υποψήφιος.
Δεν έχουν μιλήσει όμως ακόμη για τη δυνατότητα που έχει δώσει ο νόμος προκειμένου ακόμη και μαθητές της Β’ και Γ’ Λυκείου να έχουν τη δυνατότητα να προσέλθουν στις κάλπες και να ψηφίσουν.
Θα είχε ενδιαφέρον να βλέπαμε στις φετινές εκλογές τη μαζική συμμετοχή των νέων ανθρώπων στις κάλπες.
Τόσο οι μαθητές όσο και οι φοιτητές των 20 και 25 ετών είναι σημαντικό να ψηφίσουν και να δημιουργήσουν μια νέα κουλτούρα συμμετοχικότητας και μεγαλύτερης δραστηριοποίησής τους στα κοινά, με το επόμενο βήμα να είναι να ασχοληθούν με αυτά. Η συμμετοχή πολλών νέων ανθρώπων σε αυτές τις εκλογές είναι μια αρχή, αλλά δεν αρκεί.
Οι νέοι άνθρωποι, μορφωμένοι ή επαγγελματίες, φοιτητές ή αγρότες, πρέπει να στηριχθούν σε κάθε τοπική κοινωνία με έναν τρόπο. Με την ψήφο. Αυτή θα τους δώσει και το έναυσμα να συνεχίσουν να ασχολούνται και να προσφέρουν στον τόπο τους, αλλά και να επιδράσουν πολλαπλασιαστικά και στους άλλους νέους, προκειμένου και αυτοί να αρχίσουν να δραστηριοποιούνται στα κοινά και στην πολιτική, που τόσο – δικαιολογημένα ή αδικαιολόγητα – παρεξηγημένη είναι σήμερα.
Η απαξίωση των νέων ανθρώπων προς την πολιτική βλάπτει την ίδια την κοινωνία. Περάσαμε από τον κακό κομματισμό των περασμένων δεκαετιών στο άλλο άκρο, στην πλήρη αδιαφορία των νέων για τα κοινά και στην αμφισβήτηση απέναντι σε όλους όσοι ασχολούνται με αυτά. Αυτός είναι ένας ορατός κίνδυνος που αντιμετωπίζει η σημερινή δημοκρατία και η μόνη λύση απέναντι στη μη συμμετοχή των νέων ανθρώπων είναι η ίδια η συμμετοχή.
Το να σταματήσουμε να φεύγουν οι νέοι στο εξωτερικό για εξεύρεση εργασίας, μιας και εδώ οι συνθήκες δεν είναι ελκυστικές, έχει επιφέρει ταυτόχρονα και την απομάκρυνσή τους από την πολιτική. Η επανεκκίνηση στην προσέλκυση των νέων ανθρώπων να ασχοληθούν με τα κοινά είναι επιβεβλημένη, απαραίτητη και ουσιαστική για να προχωρήσει και να εξελιχθεί η χώρα. Οι «πολιτικοί δεινόσαυροι», τα πολιτικά τζάκια, η διαρκής συμμετοχή των ίδιων ανθρώπων, χωρίς εναλλαγές προσώπων, θα εκλείψουν όταν οι νέοι άνθρωποι θα πιστέψουν στην ανάγκη της ίδιας της κοινωνίας να δράσουν και να παράγουν υπέρ αυτής, με αποκλειστικό όφελος το συμφέρον του τόπου.
Ως πρόεδρος της Ενωσης Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος (ΕΝΑ), τα τελευταία τέσσερα χρόνια γνώρισα νέες και νέους ανθρώπους σε κάθε τοπική κοινωνία της χώρας, μορφωμένους, επιτυχημένους επαγγελματίες, με διάθεση προσφοράς για τον τόπο όπου μένουν και δραστηριοποιούνται.
Θα πρέπει αυτοί να πολλαπλασιαστούν και η χώρα που γέννησε τη δημοκρατία να γίνει πρωτοπόρος διεθνώς, με το υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής νέων ανθρώπων στα κοινά. Αυτό θα είναι το στοίχημα για την επόμενη μέρα.
Γι’ αυτό καλούμε σε όλη την Ελλάδα τους νέους ανθρώπους να μην κριτικάρουν μόνο από τα social media και τα καφέ, αλλά να συμμετάσχουν ενεργά στις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής της 26ης Μαΐου, γιατί μόνο έτσι ίσως αλλάξουν κάποια πράγματα. Μόνο έτσι μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά. Αλλωστε ο κόσμος ποτέ δεν άλλαξε με το παλιό, όσο και αν εμπόδιζε το καινούργιο να έρθει.
Ο Νεκτάριος Καλαντζής είναι οικονομολόγος, κοινωνιολόγος, πρόεδρος της Ενωσης Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος (ΕΝΑ), δημοτικός σύμβουλος Παλλήνης και εκ νέου υποψήφιος