Δεν μπορείς να καταργήσεις τα φυσικά φαινόμενα. Μπορείς, όμως, να αποφύγεις τα ανθρώπινα θύματα. Η τεχνολογία προσφέρει δεκάδες «εργαλεία» προστασίας. Δορυφόροι μετρούν τον όγκο του νερού που έχει κάθε σύννεφο (Global Precipitation Measurement), αισθητήρες – βροχόμετρα στις πλαγιές των βουνών καταγράφουν το ύψος και την ένταση της βροχόπτωσης και ενημερώνουν ασύρματα το κέντρο διαχείρισης, το οποίο έχει υπολογιστικό πρόγραμμα με τρισδιάστατη απεικόνιση του εδάφους (Digital Elevation Models). Το πρόγραμμα προβλέπει πού θα σχηματισθούν χείμαρροι, πότε θα χτυπήσουν και με ποια ένταση. Στέλνει επείγον μήνυμα, με ειδικό ήχο, σε συσκευές σταθερής και κινητής τηλεφωνίας που βρίσκονται στην επικίνδυνη περιοχή και ειδοποιεί πολίτες, Αρχές και ΜΜΕ, πριν εκδηλωθεί το φαινόμενο!
Ανάλογη τεχνολογία με δορυφορική ανίχνευση και κατάσβεση από αέρος ή από εδάφους υπάρχει και για τις φωτιές. Επιπλέον, μέσω τηλεματικής μπορείς να εποπτεύεις τα δάση και να δημιουργήσεις βάσεις δεδομένων με τοπογραφικά, περιβαλλοντικά, μετεωρολογικά και κλιματικά στοιχεία, που θα ορίζουν τον βαθμό επικινδυνότητας και θα προβλέπουν την εξέλιξη μιας πυρκαγιάς. Κι επειδή καλή η πληροφορική, αλλά οι ακαθάριστες από ξερόκλαδα και πευκοβελόνες εκτάσεις είναι μπαρουταποθήκη, τις νοικιάζεις σε ιδιώτες που τις καθαρίζουν και εκμεταλλεύονται τα οργανικά υλικά.
Αλλα κράτη έχουν υιοθετήσει τέτοια συστήματα εδώ και δεκαετίες. Εμείς ούτε τα ξέρουμε. Η ΕΕ με δύο οδηγίες της, το 2000 και το 2007, δίνει το πλαίσιο για τον εκσυγχρονισμό της Πολιτικής Προστασίας στη χώρα μας. Δεν εφαρμόσαμε καμία. Το δήθεν «Σχέδιο Πολιτικής Προστασίας» που ενέκρινε η Περιφέρεια Αττικής μετά τις πλημμύρες στη Μάνδρα, απλώς αναγνωρίζει ότι δεν υπάρχει σχέδιο! Θαυμάστε… ειλικρίνεια:
«Οι υφιστάμενες προδιαγραφές μελέτης έργων αποχέτευσης ομβρίων και αντιπλημμυρικής προστασίας χρονολογούνται από τη δεκαετία του ’70. Χρειάζεται να συνταχθεί νέος Κανονισμός που θα λάβει υπόψη του τις οδηγίες 2000/60 και 2007/60, τη σύγχρονη Περιβαλλοντική Νομοθεσία, τη σύγχρονη Χωροταξική – Πολεοδομική Νομοθεσία και τις νεότερες εξελίξεις στον τομέα της διαχείρισης πλημμυρικών απορροών και ομοβρίων υδάτων…».
Τι απ’ όλα αυτά έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα; Τίποτε!
Το ελληνικό Δημόσιο απεχθάνεται την Τεχνολογία. Η ηλεκτρονική υπογραφή ισχύει με Προεδρικό Διάταγμα από το 2001, αλλά πουθενά δεν εφαρμόζεται. Ο λόγος είναι απλός: αν μπει πληροφορική στο Δημόσιο, θα φανεί πως για τη βελτίωση της καθημερινότητάς μας δεν χρειαζόμαστε πολιτικάντηδες, αλλά επιστήμονες και μαστόρους. Θα φανεί πόσο άχρηστες είναι οι «θέσεις εργασίας» χιλιάδων σφραγιδοκρατόρων. Θα μπορεί να αξιολογείται η παραγωγή κάθε ΔΥ βάσει μετρήσιμων αποτελεσμάτων. Ο πολίτης που συναλλάσσεται με το Δημόσιο θα μπορεί να παρακολουθεί την πορεία της υπόθεσής του από το κινητό του. Δεν θα χρειάζεται να ξεροσταλιάζει στα γκισέ. Δεν θα παίρνει από έναν φορέα του Δημοσίου βεβαιώσεις και πιστοποιητικά για να τα πάει σε έναν άλλον. Και όλες οι δημόσιες δαπάνες θα αναρτώνται στο Διαδίκτυο: μελέτη σκοπιμότητας, προϋπολογισμός, προσφορές, κριτήρια ανάθεσης, εξέλιξη κάθε έργου. Ομως τότε τι θα κάνουν οι κρατιστές; Οι κομματικοί κομισάριοι; Οι εργατοπατέρες; Τα τρωκτικά των υπερτιμολογήσεων; Οι εξπέρ στη λεηλάτηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων;
Η μη υιοθέτηση της Τεχνολογίας δεν κοστίζει μόνο χρήματα. Κοστίζει ζωές. Πώς μπορούμε να το αποφύγουμε; Αν οι πολίτες πάψουν να στέλνουν ανεπάγγελτους και παιδιά του κομματικού σωλήνα για «βάρδια» και προτιμήσουν επιστήμονες και μαστόρους.
Ο Θάνος Τζήμερος είναι υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής