Δεν θα ήταν μόνο το ελάχιστο μέτρο προστασίας, αλλά και το ελάχιστο χρέος απέναντι στους ανθρώπους που βίωσαν μια τέτοιου μεγέθους τραγωδία. Κι όμως. Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτονται από το ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ», το επιχειρησιακό σχέδιο της Πυροσβεστικής για το 2019 δεν περιλαμβάνει το Μάτι στις περιοχές που πρέπει να τύχουν ιδιαίτερης προσοχής.

Δεν είναι μόνο ο περσινός όλεθρος που θα επέβαλλε μια διαφορετική στάση από την πολιτεία. Είναι και τα δάση του Αγίου Ανδρέα και της Νέας Μάκρης που πρέπει να τύχουν υψηλού βαθμού πυροπροστασίας για να μη βιώσει η περιοχή ακόμη μία πυρκαγιά. Για να μην ξυπνήσει ξανά ο περσινός εφιάλτης.

Η κυβέρνηση δείχνει να μην έχει πάρει το μάθημά της. Δεν έμαθε πως τα στοιχεία της φύσης δεν αντιμετωπίζονται με στημένες συσκέψεις για τις τηλεοπτικές κάμερες, συνεντεύξεις Τύπου με ζωγραφιστές φωτιές και προεκλογικά σποτ με φόντο τις στάχτες. Δεν αντιμετωπίζονται με επικοινωνιακή διαχείριση αλλά με σχέδιο, εγρήγορση και ετοιμότητα.

Ποιο σχέδιο μπορεί να υλοποιηθεί όταν τα περιπολικά της Πυροσβεστικής δεν μπορούν να κινηθούν λόγω έλλειψης προσωπικού, όπως αποκαλύπτεται από τη σχετική έκθεση; Ποια ετοιμότητα μπορεί να υπάρξει από υπηρεσίες πλήρως ανέτοιμες; Η κυβέρνηση έχει ελάχιστο χρόνο στη διάθεσή της για την αποκατάσταση των εμφανών αδυναμιών της πολιτείας. Ας μην τον σπαταλήσει σε μικροκομματικά παιχνίδια και ασκήσεις ψηφοθηρίας. Η σπατάλη σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να αποδειχθεί ολέθρια.