Το ιστορικό χαμηλό στο οποίο διαπραγματεύονται τα ελληνικά ομόλογα αλλά και το ράλι ανόδου στο ελληνικό χρηματιστήριο, ως συνέπεια του αποτελέσματος των εκλογών, πιστοποιούν πως οι αγορές διάκεινται ευνοϊκά απέναντι στην προοπτική της κυβερνητικής αλλαγής. Από την αντίδραση πιστοποιείται ακόμη πως αυτό που προπαγάνδιζε η κυβέρνηση ως το δυνατό της χαρτί, δηλαδή η οικονομία, είναι στην πραγματικότητα ένα από τα πλέον αδύνατα σημεία της, εάν όχι το πιο αδύνατο.

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζεται με δυσπιστία από τους επενδυτές. Είχε τέσσερα ολόκληρα χρόνια στη διάθεσή της για να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους αλλά, παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις της, φαίνεται πως αυτό το πολύτιμο κεφάλαιο το σπατάλησε μέχρι κεραίας. Η παροχολογία των τελευταίων εβδομάδων ήταν μάλλον η επιβεβαίωση του γεγονότος πως στα μάτια των ξένων παρατηρητών η κυβέρνηση θυσιάζει πάντα την οικονομία στο όνομα των μικροπολιτικών της συμφερόντων.

Αυτά είναι μηνύματα που πρέπει να λάβει υπόψη της η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις κάλπες των εθνικών εκλογών. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέλεξε να μην πλειοδοτήσει σε παροχολογικές υποσχέσεις και, όπως φαίνεται, επιβραβεύθηκε στις κάλπες γι’ αυτή του την εγκράτεια από τους πολίτες. Την ίδια εγκράτεια οφείλει να επιδείξει και στη νέα προεκλογική περίοδο κι ας είναι ο πειρασμός μεγαλύτερος. Είναι εξάλλου η εγκράτεια που επιβραβεύθηκε από κάλπες και αγορές.